Mazda blev Årets Bil i Danmark 2008

<p>Motorjournalisternes Klub Danmark kårede i denne uge den nye Mazda 2 til Årets Bil i Danmark 2008. Det var ikke let. Men det er vinderbilen til gengæld.</p>

Artiklens øverste billede
De danske motorjournalister havde 18 nye biler at vælge imellem - og Mazda 2 vandt. Foto: Casper Dalhoff

Sandsynligvis uden at vide det har Mazda-ingeniørerne taget et af Lotus-grundlæggeren Colin Chapmans principper til sig: At ”tilføje lethed”.

Normalt bliver nye biler tungere for hvert modelskifte, men med den nye Mazda 2-generation, der bliver Danmarksaktuel fra 10.-11. november, er man gået den anden vej og har skabt en kompakt letvægts-konstruktion, så bilen er omkring 100 kilo lettere end sin forgænger. Det er med til at give adræt optræden og lavere forbrug, faktisk 15 pct. lavere. Og det talte også med i det samlede billede, da 31 jurymedlemmer fra Motorjournalisternes Klub Danmark onsdag kårede Mazdaen til Årets Bil i Danmark 2008.

Mange bække små
Letheden kommer oven i de øvrige kvaliteter, som Mazda er blevet kendt for: Evnen til at lave biler med involverende køreegenskaber, til at skabe plads inden for en lille platform og til at pakke det hele ind i et kompakt og smukt karrosseri i italiensk stil.

Der er tænkt i lethed overalt - selv magneterne i højttalerne er udført i et andet materiale, og der er skåret 84 gram af bakspejlet. Mange bække små. Nyheden, der vejer ca. 955 kilo, fås med tre benzinmotorer, nemlig to 1,3'ere med henholdsvis 75 heste og 86 heste samt en 1,5'er med 103 heste. De fordeler sig på tre udstyrsniveauer, Go, Advance og Sport. Eneste umiddelbare minus er, at førerpladsen synes lidt ”tynd”. Et finere materialevalg var ventet.

Priserne for Mazda 2 begynder ved 142.582 kr. Alt i alt en bil, der med sin lethed peger fremad, og som giver værdi for pengene. Netop det sidste er væsentligt i den danske kåring.

Garanti i spil
Dette års kåring bar præg af, at en ”Nebensache” som en garanti-ordning kom i spil.

Mazdaen vandt med 206 point, men sejren kom ikke i hus uden kamp. På andenpladsen og med 181 point kom nemlig den koreanske Golf-klassebil Kia Cee'd, som betegner en god og gennemsnitlig pakkeløsning til familierne, men især en mekanisk garanti på syv år. Det spillede ind hos flere jurymedlemmer, og det udløste da også en sidegevinst i form af Motorjournalisternes Klub Danmarks Ærespris. Den koster fra 176.399.

På de følgende af de fem finalepladser kom den nye Ford Mondeo med 169 point. Det er en bil med storhed, en formidabel undervogn, stor rummelighed og finesse. Til priser fra 308.727 kr.

Dernæst Fiat Bravo, som trods kneben bagsædeplads har mange vinder-kvaliteter. Når den bliver aktuel i Danmark fra 27. oktober, begynder priserne ved 179.990 kr. Billigt for en latinsk og lidenskabelig familiebil. Den fik 135 point.

Endelig den sidste af de fem finalister, Peugeot 308 med 84 point. Fortidens synder og visse kvalitetsproblemer på forgængeren kan have været en medvirkende årsag til journalisternes dom. Priserne er også kravlet opad. Men ellers er netop Peugeot 308 præget af en fin komfort og flot materialevalg. Her begynder priserne ved 208.990 kr.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.