Savner du også tid til hinanden?

Corona-pandemien har fået os til at fravælge storbyerne og i stedet søge ud i naturen. Mette Stæhr og Michael Ramgil er blandt dem, der har valgt ferie i naturen fremfor storbyen, og de skulle blot et smut over grænsen for at finde helt anderledes naturoplevelser.

Artiklens øverste billede
Naturområdet Spreewald ligger kun 100 kilometer fra Berlin og bliver kaldt ’det landlige Venedig’ © Fotolia/ Klaus Heidemann
Denne artikel er sponsoreret af

Normalt besøger Mette Stæhr og Michael Ramgil Berlin flere gange om året, men efter Corona-pandemiens komme er storbyferie med mange mennesker ikke længere så attraktivt. Da de september tog på miniferie, faldt valget på det tyske naturområde Spreewald.

At rejse i Tyskland er at komme langt væk uden at rejse ret langt. Kulturen, byerne og maden er anderledes. Nogle steder snakker de ikke engelsk, så det bliver eksotisk uden at være det,”

Michael Ramgil, der er sagsbehandler i Københavns Kommune.

”Ja, naturen er så smuk og anderledes end i Danmark, så man føler automatisk, at man er meget langt væk, selv om det er så tæt på,” siger Mette Stæhr.

Internetportalen Booking.com har lavet en undersøgelse blandt brugerne, som viser, at brugerne efter pandemien vægter oplevelser i naturen mere, og over halvdelen prioriterer mere landlige og mindre overrendte oplevelser for at komme tættere på naturen. 

”Det var meget trygt, at vi kunne holde os for os selv og være væk fra alt. Vi kunne være ude i naturen en hel dag uden at støde på andre mennesker,” siger Mette Stæhr, der er sygeplejerske og selv arbejder med Corona-patienter.

”Nej, man kommer ikke så tæt på andre mennesker, når man sejler rundt på en flod,” supplerer Michael Ramgil.

Mette Stæhr og Michael Ramgil har været kærester i lidt over to år, og det er allerede blevet til mange rejser til Tyskland. Mettes far var tysklærer, og forældrene har en lejlighed i Berlin, hvor Mette selv var på udveksling som ung © DZT / Frame & Work

Brunch på floden

Det tog parret otte timer inklusiv to timer på færgen at køre fra hjemmet på Frederiksberg til Spreewald.

”Jeg er mere rolig ved at sætte mig ind i en bil og selv kunne transportere mig rundt end at sætte mig ind i en flyver. Du kan også transportere dig selv hjem hurtigt og sikkert, hvis der sker noget,” pointerer Michael Ramgil.

Naturområdet er Europas største indlandsdelta og centreret omkring floden Spree, som også løber gennem Berlin.  

Selv om Spreewald ligger så tæt på Berlin, er det som at træde ind i en helt anden tidsalder, hvor vi var væk fra alting. Vi boede på et pensionat i den lille by Burg, som bare var nogle få huse. Pensionatet lå lige ud til en lille flod midt i naturen,” siger Mette Stæhr.

Mette Stæhr

Spreewald ligger i det gamle DDR cirka 85 kilometer syd for Berlin og bliver med sine vandveje, småøer og stråtækte huset kaldt for ’det landlige Venedig’. Ganske som i Venedig foregår transporten via vandvejene i en fladbundet båd, kaldet kahn, der bliver staget afsted. Mette Stæhr og Michael Ramgil var på en tre timer lang sejltur i en kahn, hvor de fik serveret brunch med sekt undervejs.

”Vi kom gennem små byer, mark og enge. Mange får også deres post leveret via floden, så der var postkasser og haver, der vendte ned mod floden,” fortæller Michael Ramgil.

”Det var bare flodliv, huse og et par restauranter, der vendte ud mod floden. Jeg har aldrig oplevet noget lignende,” siger Mette Stæhr.

Floden Spree dannede rammen om Michael og Mettes miniferie i det tyske naturområde Spreewald.

Floden Spree dannede rammen om Michael og Mettes miniferie i det tyske naturområde Spreewald © Marcin Nowak / Anna Nowak

Tid til hinanden

Parret tilbragte fire dage i Spreewald, hvor de udover flodlivet også besøgte Tysklands eneste rug-whiskydestilleri og spiste masser af god mad. Spreewald er berømt for sine syltede agurker ’Spreewaldgurken’, som stammer fra DDR-tiden. Mange husker dem måske fra den tyske film ’Good Bye Lenin’, hvor drengen Alexander desperat forsøger at fastholde sin syge mor i illusionen om, at muren ikke er faldet, blandt andet ved at servere Spreewaldgurken for hende.

”Vi besøgte en restaurant, hvor vi fik en hel platte med syltede agurker til forret, og vi tænkte, kan man bare spise syltede agurker. Det kan man, og de smagte faktisk rigtig godt. Vi spiste rub og stub,” griner Mette Stæhr.

Miniferien i Spreewald gav en pause fra en travl hverdag.

”Hvis vi havde været i en storby, havde vi drønet rundt og set en masse ting, men her tog vi det hele i vores eget tempo og kom ned i gear,” siger Mette Stæhr.

”Ja, det foregår i et andet tempo, og der er tid til refleksion og tid til hinanden. Når man sidder ved en flodbred og snakker, er der ikke så meget, der forstyrrer, som hvis man sidder på en fortovscafé,” fortsætter Michael Ramgil.

Parret håber, at det snart bliver muligt at rejse frit mellem Danmark og Tyskland, for de har allerede planlagt deres næste tur til Tyskland – nemlig en påsketur til Berlin, hvor Mettes forældre har en lejlighed.

Man kan også vælge at kombinere Spreewald med en smuttur til Berlin. Så har man det bedste fra begge verdener,” siger Mette Stæhr.

Mette Stæhr
Mette Stæhr og Michael Ramgil har været kærester i lidt over to år, og det er allerede blevet til mange rejser til Tyskland. Mettes far var tysklærer, og forældrene har en lejlighed i Berlin, hvor Mette selv var på udveksling som ung © DZT / Frame & Work

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.