Vi bør tænke meget mere over miljøet når vi rejser
Storbyferie i New York, yogaretreat i Goa eller surfing på Bali.
For blot et år siden fløj vi ubekymrede rundt i verden, når vi havde ferie eller holdt en forlænget weekend. Sådan er det ikke mere, for den globale Corona-pandemi og rejserestriktioner har ændret vores rejsevaner.
Corona’en afslørede en sårbar verden, og det har påvirket vores rejsevaner. Vi rejser mindre men bedre og bliver længere på ét sted og fordyber os,”
Onlineportalen Booking.com interviewede sidste år 20.000 mennesker fra 28 lande – herunder Danmark – om deres rejseplaner. Undersøgelsen viste, at 43 procent ville udforske deres eget land eller region i stedet for at rejse langt væk, for de lange oversøiske rejser skaber utryghed.
Mange har allerede fundet ud af, at man ikke behøver at rejse over på den anden side af jorden for at opleve noget nyt, for der er masser af uopdagede steder og eksotiske oplevelser i det nære.
Tyskland i stedet for Thailand
Når man ikke kan holde ferie i Thailand, opdager man, at der er masser af muligheder i Tyskland. I stedet for at sove i en bungalow på en thailandsk strand, finder man ud af, at det også er sjovt og anderledes at overnatte i et pælehus på den tyske ferieø Rügen eller i et svævende telt i trætoppene ved Saarschleife, hvor man falder i søvn med udsigt til stjernehimlen og vågner op med udsigten til floden Saar.
”Mange har budgetterne til at rejse, men fordi vi ikke kan rejse så hyppigt som før, gør vi os mere umage med at planlægge rejsen og glæde os. Den indre rejse bliver lige så vigtig som den ydre. Ligesom når man i gamle dage hentede fremmed valuta i banken og hang flybilletterne op på opslagstavlen,” siger fremtidsforskeren.
Det handler ikke længere så meget om, hvor man rejser hen, men hvad man oplever på ferien.
”Det er det spektakulære og sjove, der tiltrækker os, for lunken leverpostej kan man få alle steder. Det behøver ikke at være dyrt, men det må gerne være oplevelser, som ikke er for alle og enhver,” forklarer Anne Skare Nielsen og tilføjer:
”Ingen ser sig selv som turister, for det har en negativ klang. Turister er noget, alle de andre er. I stedet ønsker vi for en stund at være en del af det lokale miljø. Når du bestiller en bolig gennem Airbnb, føler du, at du er lidt mere en del af lokalsamfundet, end hvis du booker værelse på et hotel.”
Bæredygtige rejser
Corona-pandemien har nedsat antallet af flyrejser, og det kommer i kølvandet af, at mange forbrugere ikke kun tænker på klima og bæredygtighed ved køledisken, men også når ferien skal planlægges. Ifølge undersøgelsen fra Booking.com var hele 53 procent af de adspurgte efter pandemien begyndt at se efter mere bæredygtige måder at rejse for at reducere deres klimaaftryk og påvirkning af lokalsamfundet.
”I Rejsebranchen er bæredygtighed fremtidens forretningsmodel, for mange mennesker efterspørger bæredygtighed. Det er dårlig stil ikke at tænke i helheder og verdensmål. Vi går op i, om varerne er produceret lokalt, og om der er tænkt i at skabe arbejdspladser i området. Vi er ikke interesserede i at besøge et sted, der bare er skabt for turister, men et sted, der er noget i sig selv,” siger fremtidsforskeren.
Tyskland er et af de lande, der er langt fremme i forhold til at tænke bæredygtighed ind i turismen. I 20 år har foreningen Bio Hotels, som er den første bæredygtige hotelforening i Europa, certificeret hoteller, der lever op til foreningens standarder. På hotellerne er økologisk mad, naturlige hudplejeprodukter og grøn elektricitet en selvfølge. Et af hotellerne ligger i landsbyen Schmilka nær grænsen til Tjekkiet, hvor største delen af landsbyens overnatningssteder og erhverv drives efter bæredygtighedsprincipper. Schmilka har på den måde gjort bæredygtighed til både en levevis og en levevej.
”Tyskerne er på mange måder langt fremme foran os i deres syn på holistisk sundhed og bæredygtighed. De går meget op i certificeringsordninger inden for bæredygtighed og miljø med en grundighed, der kun kendetegner tyskere,” siger turistchef i Tysk Turist Information, Bo Schou Lauridsen.
Unikke oplevelser med sjæl, sved og hjerte
Hvor det tidligere handlede om at bruge en masse penge på femstjernede hoteller, går mange i dag efter de unikke oplevelser.
Gammel luksus er alt det, som man kan købe for penge og ofte ikke har råd til. Ny luksus er det, man ikke kan købe for penge, men som kræver sjæl, sved og hjerte. Du skal have gjort en indsats for at komme til dette bestemte sted hen eller fået denne unikke oplevelse,”
At oplevelsen så også gør sig godt på de sociale medier, er heller ikke ligegyldigt. For mange betyder det meget at kunne lægge det helt rigtige billeder op på Instagram og dermed dele sine rejseoplevelser med venner og familie.
”I takt med at verden bliver mere ensartet med butiks- og hotelkæder, der ligner hinanden, søger vi det, som ingen andre kan få. Det, vi oplever, skal være SoMe-delevenligt. Det behøver ikke være dyrt, bare det gør sig godt på Instagram. Mange synes, at det er fedt og fantastisk at bo i et lækkert glampingtelt, i et glashus i en skov eller i en trætop, fordi det er en unik oplevelse,” siger fremtidsforskeren.