Vi vender altid tilbage til Tyskland

Artiklens øverste billede
Smuk og varieret natur, interessant kultur og en spændende historie, der væver sig ind i den danske, er nogle af grundene til, at parret elsker Tyskland. Billede: Udsigten fra Hexentanzplatz (Dansk: heksenes danseplads) © DZT / Florian Trykowski
Denne artikel er sponsoreret af

Hans Verner og Inge-Lise Lollike har besøgt over 50 lande, men de bliver altid ved med at vende tilbage til Tyskland. Afstanden er kort, naturen overvældende, historien spændende og tilfældige møder med tyskere bringer ofte nye oplevelser med sig. Nu håber parret, at de til næste år kan fejre guldbryllup med børn og børnebørn i Tyskland.

Hans Verner Lollike husker stadig følelsen, da han for første gang så et vandfald fosse ned ad klipperne. Naturens kræfter og skønhed forenet i ét.

”Jeg kendte vandfald fra film, men i Harzen stod jeg for første gang over for et, og det var en kæmpe oplevelse,” husker 72-årige Hans Verner Lollike fra Hedehusene.

Han gik i 6. klasse, da han for første gang var i Tyskland på en skolerejse, og det var kærlighed ved første blik. Siden den første tur til Harzen har den pensionerede præst og hans kone, Inge-Lise Lollike, besøgt Tyskland mellem 25 og 30 gange. Først med deres tre børn, der også havde deres første oplevelser med bjerge i Harzen, og nu alene.

Vi har begge rejst i mere end 50 lande, men vi bliver ved med at vende tilbage til Tyskland, for landet har så meget at byde på. Det ligger tæt på Danmark og har så meget varieret natur og spændende kultur,”

Inge-Lise Lollike, der er 73 år og pensioneret folkeskolelærer.

”Danmark har så meget fælles historie med Tyskland. Vi har rejst rigtig meget i Nordtyskland, og her er den fælles historie meget tydelig,” supplerer Hans Verner Lollike.

Han nævner Kap Arkona på spidsen af Rügen, hvor vendernes borg lå. Borgen blev i 1168 erobret af Valdemar den Store sammen med biskop Absalon og hans bror Esben Snare, og Rügen blev gjort til et dansk len under Roskilde Stift.

Ægteparret Hans Verner og Inge-Lise Lollike har rejst i mere end 50 lande, men de vender altid tilbage til Tyskland. Billede: Hans Verner og Inge-Lise på ein smuttur til Tyskland © DZT

I murens skygge

Ægteparret Lollike er begge vokset op på Lolland-Falster, hvor færgerne sejlede fra Gedser til Rostock i det tidligere DDR.

Vi voksede op i skyggen af Berlin-muren og var nysgerrige på at se, hvad der var på den anden side af muren,”

Hans Verner Lollike.

Parret og deres tre børn besøgte også Vestberlin i DDR-tiden, hvor rejsende til Vestberlin bevægede sig ad en bestemt konvojvej.

”Alt var meget gråt i Østtyskland, og som årene er gået, kan vi se, at der er kommet flere og flere farver på huse og stakitter i det gamle DDR,” fortæller Inge-Lise Lollike.  

Hans Verner Lollike deltog i et sommerkursus på universitetet i Rostock i september 1989, to måneder før murens fald.

”Man kunne godt fornemme, at der var noget, der boblede, men jeg havde ikke forestillet mig, at muren ville falde kort efter,” siger han.

Spontane oplevelser

Hans Verner og Inge-Lise Lollike tager ofte en miniferie i Tyskland om foråret eller efteråret. De kører selv, gerne ad små veje, og planlægger ikke så meget på forhånd.

Vi går ikke efter dyre hoteller, for vi er der ikke mere end højst nødvendigt, for vi skal ud og opleve noget,”

Hans Verner Lollike.

Ofte booker de sig ind på små lokale kroer, og de kan godt lide de oplevelser, som spontant opstår undervejs. Som dengang de i byen Niederwürschnitz blev inviteret med til indvielsen af et nyt stykke vej, der var en hel folkefest.

”Vi går altid til gudstjeneste, og ligesom i Danmark er der kirkekaffe bagefter. Det er en god lejlighed til at møde de lokale og få viden og gode historier om området,” siger den pensionerede præst.

Yndlingsbyen Güstrow

Både Inge-Lise og Hans Verner Lollike taler de tysk og opfordrer andre turister til at snakke med de lokale, også selv om det tyske er lidt rustent, for mange tyskere, især i de yngre generationer taler engelsk.

”Man bliver ekstrem glad for sine naboer, når man lærer dem at kende og ser, at vi har mange fælles træk,” siger Hans Verner Lollike.

Et af de træk, han har til fælles med vores tyske naboer, er glæden ved fodbold. Han holder med Hansa Rostock og har flere gange været på fodboldtur med børn og børnebørn.

45 kilometer fra Rostock ligger byen Güstrow, der med sin idylliske beliggenhed mellem skov, søer og floden Nebel er et af parrets yndlingssteder.

”Det er en smuk by, og den berømte billedhugger Ernst Barlach, som laver nogle helt fantastiske kunstværker, boede her,” fortæller Inge-Lise Lollike.

Hans Verner og Inge-Lise har flere gange besøgt byen Güstrow i Mecklenburg-Vorpommern. Byen er gået hen og blevet et af deres yndlingssteder i Tyskland. Billede: Slottet Schloß Güstrow © Güstrow Information / Staatliche Schlösser, Gärten und Kunstsammlungen M.V

Bunker Valentin

Parrets sidste tysklandsrejse var i september, hvor de besøgte Bremen, som er kendt fra brødrene Grimms eventyr’ De tre stadsmusikanter fra Bremen’, sit smukke rådhus, der overlevede krigens bombardement, og endelig besøgte Inge-Lise og Hans Verner Lollike også Bunker Valentin – et imponerende bygningsværk, hvor tyskerne under 2. Verdenskrig planlagde at producere ubåde på samlebånd. Bunkeren blev udført af tvangsarbejdere, hvor 1600 mistede livet undervejs.

”Heldigvis fik tyskerne først ideen sidst i krigen, så der kom aldrig en færdig ubåd ud herfra. Bygningsværket er imponerende, men tanken forfærdelig,” fortæller Hans Verner Lollike.

Nu håber Inge-Lise og Hans Verner Lollike, at Corona-pandemien snart slipper sit tag, så de kan tage til Tyskland igen. I 2021 kan de nemlig fejre guldbryllup, og det skal helst ske på en familietur til Tyskland med deres tre børn, tre svigerbørn og syv børnebørn.

Se med når Inge-Lise og Hans Verner Lollike besøger Bunker Valentin ved Bremen:

Se med når Inge-Lise og Hans Verner Lollike besøger Bunker Valentin ved Bremen:

Hans Verner og Inge-Lise besøger den historiske Bunker Valentin i Bremen. Billede: Bunker Valentin i Bremen © DZT / Frame & Work

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.