Derfor er kaffe sundt for dig

Kaffe har igennem årene fået skyld for mange ting - men kaffe har også en række sundhedsmæssige fordele, som du måske enten ikke kender eller måske har glemt.

Artiklens øverste billede
Det er koffeinen i kaffebønnerne, der kvikker op og gør os skarpe.
Denne artikel er sponsoreret af

Kaffe kvikker dig op. Skubber dig godt i gang om morgen. Og er faktisk også med til at give dig et godt humør. Derudover er kaffe fyldt med antioxidanter, som menes at have en lang række gavnlige effekter på helbredet, herunder beskyttelse mod kræft og hjertesygdomme.

Kaffe gør dig skarpere

Det er koffeinen i kaffen, der gør os skarpere og har en gavnlig virkning på vores præstationer.

”De fleste af os kender sikkert følelsen af, at vi lige skal have en kop kaffe for at få gjort vores arbejdsopgave færdig, eller at vi lige har brug for en tur forbi kaffemaskinen for at lade en opgave rumstere en ekstra gang i hovedet, inden vi finder den rigtige løsning,” fortæller Ole Andersen, der er direktør i Moccamaster, som producerer high end kaffemaskiner.

Mange undersøgelser har vist en gavnlig effekt af koffein både på koncentration og hukommelse. På Vidensportalen Kaffe & Helbred kan læses, at mindre mængder koffein kan øge hukommelsen. Så her handler det altså om at vælge lidt, men godt.

Undersøgelser viser også, at omkring to almindelige kopper kaffe kan forbedre humøret. Det ser endda ud til, at kaffe kan gøre os mere omgængelige og mindske depressive symptomer.

Tre til fire kopper kaffe om dagen har en række sunde effekter.

Kaffe om aftenen

For nogle kan det være svært at falde i søvn, hvis de har drukket kaffe om aftenen. Men ikke for Ole Andersen, der dog vælger at drikke et lidt tyndere bryg med mindre koffein.

”Jeg kan sagtens sove, men det passer mig godt med en stærkere kaffe om morgenen og en mildere om aftenen.”

Thilde Maarbjerg, der er sommelier, kaffeentusiast og foredragsholder, drikker kun en enkelt kop kaffe om dagen.

”Jeg har svært ved at sove, hvis jeg drikker kaffe om eftermiddagen eller om aftenen. Så jeg drikker hellere en rigtig god kop kaffe om morgenen, og så får jeg faktisk opfyldt mit behov og savner ikke mere kaffe,” siger hun.

Fordelen ved koffeinens opkvikkende virkning betyder også, at en kop god mokka kan være en god hjælp, hvis du arbejder på skiftehold, skal køre om natten eller bare gerne vil holde dig vågen. Undersøgelser af koffeinens virkning på skifteholdsarbejde og jetlag har vist, at kaffe kan reducere antallet af fejl og forbedre ydeevnen hos skifteholdsarbejdere, skriver Kaffe & Helbred.

Tre til fire kopper

Men kaffe er meget mere end en opkvikker. Da vi drikker så relativt meget kaffe i Danmark, blev der i 2011 nedsat en arbejdsgruppe under Vidensråd for Forebyggelse, som skulle samle og vurdere den videnskabelige litteratur om kaffens betydning for sundhed og sygdom.

Vidensråd for Forebyggelsesrapport om kaffe viser, at tre til fire kopper filterkaffe om dagen kan mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 10 procent.

”Helt overordnet kan man sige, at kaffe er uskadelig. Meget tyder ligefrem på, at det i nogle tilfælde er gavnligt for helbredet”, fastslår professor Kjeld Hermansen, der er hovedforfatter til rapporten i en pressemeddelelse.

Der er for eksempel dokumentation for, at tre til fire kopper kaffe om dagen beskytter mod udvikling af type 2-diabetes og Parkinsons sygdom med 25 pct. eller mere. Nyere studier tyder også på, at kaffe kan reducere risikoen for blodprop og blødning i hjernen med 10 pct.

Og drikker du filterkaffe, er der heller ikke grund til at tro, at kolesterol er et problem.

”Ud fra resultaterne er der altså ingen grund til at fraråde folk at drikke kaffe, snarere tværtimod”, siger Kjeld Hermansen.

Så frem med filterkaffen og nyd de mørke dråber. Det gælder både kaffe fra en snurrende kaffemaskine eller den mere håndbryggede og trendy version.

”Filterkaffe er i min optik noget af det, der smager allerbedst, når bare bønnernes kvalitet er i orden,” siger Ole Andersen fra Moccamaster.

Denne artikel er sponsoreret af Moccamaster

Moccamaster har produceret håndsamlede kaffemaskiner i snart 50 år. Vi lægger vægt på, at hver kop kaffe er brygget med henblik på at frembringe de bedste kvaliteter i kaffen. Alle Moccamasters maskiner er lavet med to varmelegemer. Vandet opvarmes til de optimale 92-96°, og maskinen er designet, så berøringstiden mellem kaffe og vand er på fire til seks minutter for at bevare kaffens aroma. Læs mere her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.