Ved du hvad ’Cocooning’ er?
Livet leves i høj grad inden for hjemmets fire vægge lige nu, og mange benytter tiden til at sætte boligen i stand, optimere indretningen og skabe plads til velvære. Tiden derhjemme har nemlig fået os til at se med nye øjne på vores hjem, og hvad det skal kunne rumme.
Mens det meste af verden står stille, melder genbrugsstationer og byggemarkeder om ekstra travlhed. Vi er mere hjemme, og det har ændret vores prioriteringer. Samtidig skal hjemmet pludselig rumme alle dagligdagens gøremål, og det stiller nye krav til indretningen. Derfor renoverer og forandrer vi boligen i stor stil.
”På mange måder har det været sundt for os at få den her påtvungne pause, hvor vi har fået tid og mulighed til at fokusere på det nære. Jeg tror, mange har opdaget, hvad der virkelig betyder noget for dem og deres velbefindende,” siger boligstylist og designer Lene Nissen fra Peekaboo Design, som særligt bemærker disse fire tendenser inden for boligindretning lige nu.
Cocooning – hjemmet som en tryg puppe
I ordbogen er ’cocooning’ forklaret som ’en tilbøjelighed til at beskytte sig selv og sin familie mod omverdenens trusler ved at søge tilflugt i hjemmet og dyrke hjemlige aktiviteter’.
Inden for boligindretning handler cocooning om at skabe en uhøjtidelig og afslappet atmosfære med naturlige materialer og farver, mange puder og tæpper, blødt lys og behagelige møbler. Badeværelset indretter vi til hjemmespa, hvor vi kan lukke omverdenen ude og skabe rum for alenetid og velvære.
”Som indretningstrend havde vi så småt set cocooning, men jeg skal love for, at trenden har taget fart og er blevet kæmpestor det seneste år – selvfølgelig båret frem af, at vi har været tvunget til at være så meget hjemme,” siger Lene Nissen.
Det at føle sig ægte hjemme er et vigtigt aspekt i cocooning, og derfor kan man ikke bare kopiere indretningen fra et magasin.
”Samtidig har vi fået tid til at gøre vores indretning endnu mere personlig og autentisk. Jeg oplever, at flere er begyndt at genbruge, upcycle og redesigne både møbler og tøj. Lige nu kan vi ikke fare ud og købe den nyeste reol fra et fancy firma, og måske har det også større værdi at finde en reol, der har været morfars og male den,” forklarer boligstylisten.
Lækkerhed og funktionalitet
Med hele familien hjemme er der opstået nye behov for, hvad hjemmet skal rumme. Spisebordet er blevet hjemmekontor, stuen er legeplads, og badeværelset er både frisør og hjemmespa.
”Når vi er hjemme hele tiden, bliver det meget tydeligt, hvad der fungerer i hjemmet, og hvad der ikke gør. Vi vil stadig bo æstetisk og lækkert, men der er også kommet endnu større fokus på funktionalitet,” siger Lene Nissen.
På badeværelset betyder det, at den pompøse jacuzzi er væk, mens flere til gengæld vælger at installere badekar, som både er praktisk og giver mulighed for hverdagsluksus.
Når alle er hjemme, bliver der hurtigere rodet og snavset, så funktionaliteten handler derfor også om smarte opbevaringsløsninger, møbler med flere funktioner og rengøringsvenlighed.
Aldrig før har vi talt så meget om hygiejne, og det sætter sit præg på især køkkenet og badeværelset, hvor vi investerer i berøringsfri armaturer og et væghængt toilet,”
Netop toilettet er naturligt nok et af de steder, hvor vi fokuserer ekstra meget på hygiejnen. Ud over at vælge et væghængt toilet, så det er nemt at gøre rent rundt om, findes der toiletter, f.eks. fra Ifö, uden skyllekant og med speciel glasur, som modvirker ophobning af bakterier og sikrer nem rengøring.
Hjemmekontoret er kommet for at blive
Efter lang tids hjemmearbejde glæder mange sig til at komme tilbage til arbejdspladsen, men hjemmekontoret bliver ikke pakket væk af den grund, vurderer Lene Nissen.
Hjemmearbejde bliver formentlig mere accepteret og udbredt, og vi har opdaget, hvor vigtigt det er at have et godt sted at arbejde. En afgrænset zone med gode arbejdsmøbler. Det sender samtidig et signal til dig selv og familien om, at når du sidder dér, så arbejder du, og når du går derfra, har du fri.
Natur og bæredygtighed
Biografer, museer og fitnesscentre er lukket, men vi kan stadig gå en tur i skoven. Sidste år brugte 37 procent af danskerne naturen mere, end de har gjort før – og naturens farver og materialer sniger sig med ind i vores indretning.
”Bevidst eller ubevidst bliver man inspireret af naturen og tager former eller farver med hjem. Træ, terrakotta og sten er blevet populært, men samtidig er det knappe ressourcer. Producenterne har derfor stort fokus på at finde nye måder at imitere naturens materialer på og genanvende ressourcer, der tidligere blev kasseret som affald. Faktisk udvikler producenterne nærmest mere på materialer end på selve produktets form,” fortæller Lene Nissen, som ikke tror, at de nye indretningstendenser vil forsvinde, selv om verden åbner op.
”Vi ved efterhånden godt, at vores storforbrug ikke kan fortsætte, og når vi går derhjemme, ser vi vores hjem med nye øjne. Mange har fundet ud af, at de ikke behøver købe nyt hele tiden, og at det giver en anden tilfredsstillelse at købe kvalitet frem for kvantitet. Den opdagelse håber og tror jeg på, vi vil holde fast i.”
Også på badeværelset rykker naturen ind i form at rolige farver, frodige planter, smukke sten og diskrete træ- eller blomsterdufte, som gør det muligt at skabe en afslappende oase, uanset rummets størrelse.