Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.

Artiklens øverste billede
Folkeafstemninger, infrastruktur, logistik og sporing er nogle af de områder, hvor blockchain-teknologien forventes at ændre verden mærkbart ved at tilbyde mere effektive og sikre løsninger. Foto: Colourbox
Denne artikel er sponsoreret af

”Hvor internettet anvendes til at udveksle information, bliver blockchain brugt til at udveksle værdier,” forklarer Martin Boye Ovesen, Product Manager i Digitisation & Information Services hos Nets Danmark A/S, som er en af de virksomheder, der gør brug af blockchain-teknologien.

En anden er NewBanking, som udvikler og leverer en onlineplatform, som giver brugeren kontrollen over deres persondata og deres digitale identitet.

”Vi bruger blockchain til at dokumentere, hvilke virksomheder giver brugere adgang til deres persondata, som for eksempel pas og kørekort til deres bank, og hvilke de fratager adgangen igen,” fortæller Morten Helles, CTO i NewBanking og uddyber:

”Alle banker ved, hvad blockchain er, og langt de fleste har gang i blockchain-baserede projekter. I de kommende år vil også ejendomshandler, aktier, værdipapirer, biler og meget andet blive registreret på blockchain. Faktisk vurderer World Economic Forum, at 10 procent af alle verdens aktiver vil være autoritivt regitreret på blockchain i 2027."

 

Betydning for valg og varer

Men det er ikke kun i forhold til økonomiske transaktioner, at blockchain-teknologien forventes at få gennemgribende betydning. Folkeafstemninger, logistik og infrastruktur er nogle af de områder, hvor teknologien kan understøtte mere effektive og sikre løsninger.

For Morten Helles fra Newbanking er det vigtigt, at der bliver truffet bevidste valg omkring udviklingen af blockchain-teknologien, og at så mange interessenter som muligt er inddraget i processen.

”Når man indfører en ny teknologi, sker der en masse misforståelser, og mange ting bliver gjort forkert, indtil man har opbygget en solid erfaring. Typisk er det også vanskeligt for ny og gammel teknologi at arbejde sammen. Med standarder på området kan vi undgå misforståelser, samle best practice og sikre interoperabilitet,” siger han.

Den internationale standardiseringsorganisation ISO er derfor i gang med at udvikle standarder for blockchain i en dedikeret komité ved navn "ISO TC 307 Blockchain and distributed ledger technologies". Morten Helles og Martin Boye Ovesen deltog i april i ISO-komiteens første møde om udarbejdelsen sammen med 88 andre delegerede fra 20 lande. Det foregik i Sydney, Australien.

 

Kun toppen af isbjerget

Hos Nets Danmark A/S ser man også et stort potentiale i blockchain-teknologien.

”Vi har kun set toppen af isbjerget. Indtil videre bliver blockchain hovedsageligt brugt til digital betaling, hvilket er en meget simpel anvendelse. Teknologien kan bruges til meget mere komplekse processer og kan løfte hele verden til et nyt digitalt niveau,” mener Martin Boye Ovesen. Han forventer, at blockchain vil påvirke langt de fleste brancher direkte eller indirekte.

Martin Boye Ovesen fra Nets Danmark A/S mener, at blockchain kan løfte verden til et nyt digitalt niveau og deltager i udviklingen af standarder for at sikre, at teknologien bliver bygget på det rigtige fundament.

”Standarder vil åbne for flere anvendelsesmuligheder. For eksempel vil de hjælpe offentlige myndigheder til at have tillid til teknologien, og her kan der vindes meget i forhold til effektivisering, fordi det kan automatisere og sikre manuelle processer. Eksempelvis sørge for, at udbetaling af ydelser sker automatisk og er sikret mod misbrug.”

 

Indsigt og indflydelse

Udover Danmark er Kina, USA, Storbritannien, Australien og Rusland nogle af de lande, der deltager aktivt i standardiseringsarbejdet. Og ifølge de to danske eksperter er det helt oplagt, at Danmark også er med helt i front.

”Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, og vi har tradition for at gøre ting elektronisk. Vi har en naturlig interesse i at være med til at drive teknologien frem. Blockchain kan bringe os til næste digitale niveau, fordi teknologien har så mange anvendelsesmuligheder og kan erstatte løsninger, der ikke fungerer optimalt i dag,” siger Martin Boye Ovesen.

Samtidig giver det danske virksomheder flere klare fordele i den globale konkurrence at deltage i udviklingen af standarden.

”Det handler først og fremmest om indsigt og indflydelse. Blockchain er en teknologi, som vil få gennemgribende effekt på vores demokrati, infrastruktur og varers mobilitet. Som deltager taler jeg med dem, der udarbejder love og regler på området og brainstormer med eksperter fra hele verden. Det er enormt spændende og nyttigt – også for vores egen forretning,” lyder det fra Newbankings CTO Morten Helles.

Næste møde for de delegerede, der er med til at udvikle standarderne, finder sted i Japan til november. Desuden afholder EU-kommissionen frem mod februar 2018 en række workshops om blockchain for at involvere flere EU-lande i og udarbejde en fælles EU-vision for standardiseringsarbejdet.

 

Alle med interesse og viden på området kan deltage i udviklingen af standarderne for blockchain.Vil du vide mere om blockchain, kan du komme til MorgenBrifeing hos Dansk Standard den 28. september. Læs mere

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.