Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt
ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.
Ledelsesstandarden ISO 9001 anvendes af over en million virksomheder og organisationer i flere end 170 lande. Dermed er standarden den mest udbredte i verden, og hos Dansk Standard, som er Danmarks officielle standardiseringsorganisation, er det ikke overraskende.
”ISO 9001 er et ledelsesværktøj med enormt potentiale, og når det anvendes rigtigt giver det fordele, som kan aflæses direkte på bundlinjen,” siger Dansk Standards adm. direktør Anne Hasløv.
Hun forklarer videre, at netop denne standard er med til at åbne det globale marked for virksomheder i de enkelte lande:
”Den stigende globalisering medfører et øget behov for et fælles sprog på tværs af grænser. Ved at henvise til en international standard ved alle, hvilket kvalitetsniveau der kan forventes og dokumenteres, og derfor stiller stadig flere virksomheder krav om, at deres leverandører anvender standarder. Leverandørerne stiller kravet videre til deres underleverandører, og derfor udbredes standarden så massivt.”
Fordobling på 10 år
I Danmark er antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001 fordoblet i løbet af de seneste 10 år, og Dansk Standard forventer, at der vil ske yderligere en fordobling i løbet af de næste 10 år.
Her svarer 70 procent, at standarden har bidraget positivt til virksomhedens resultater, og 64 procent giver udtryk for, at ISO 9001 har styrket virksomhedens konkurrenceevne.
Dansk fingeraftryk er afgørende
Den første udgave af ISO 9001, som handler om kvalitetsledelse, blev lanceret i 1987 og den nyeste udgave udkom i 2015.
”Danmark har været meget aktive i revideringen, fordi det er afgørende at gøre danske ledelsesprincipper synlige i standarden. Hvis ISO 9001 bliver præget af krav, der ikke matcher danske ledelsesprincipper, vil det være en hindring for danske virksomheders konkurrencekraft,” fastslår Anne Hasløv.
Den nye version, ISO 9001:2015, introducerer en fælles struktur for alle ledelsesstandarder og gør det dermed nemmere at arbejde med flere ledelsesstandarder i samme virksomhed, fx miljøledelse og kvalitetsledelse.
Ny udgave indrammer hele processen
Det er netop, hvad de gør hos Brunata, som leverer måleudstyr og beregner forbrug af vand, varme, el mv.
Fordi Brunata anvender målerdata til at afregne bl.a. vand og varme er virksomheden underlagt lovkrav om at være ISO 9001-certificeret. Brunata har været certificeret efter ISO 9001 siden 1997 og er derudover miljøcertificeret efter ISO 14001.
”Danmark er indtil videre det eneste land, der stiller krav om, at virksomheder som os er 9001-certificeret. Men der er ingen tvivl om, at standarder får større og større betydning i hele verden. Derfor kan det få rigtig stor betydning i forhold til vores konkurrenceevne, at vi er så langt fremme,” siger kvalitets- og miljøchef Henrik Rudolf, som er glad for de ændringer 2015-udgaven af ISO 9001 har medført.
Ny opmærksomhed
Efter implementeringen af ISO 9001 for 20 år siden har standarden ellers levet en stille tilværelse i Brunata.
”Der var enormt stor opmærksomhed omkring standarden, da vi blev certificeret, men i årenes løb er det blevet til noget ’vi bare skal være’. Nu forsøger vi at genskabe opmærksomheden og opdyrke en ny kultur, hvor vi ikke ser standarden som et udefrakommende administrativt krav, men et værdifuldt værktøj til at beskrive vores hverdag og processer. Det gør vi blandt andet ved at involvere medarbejderne i langt højere grad end tidligere, for eksempel beder vi medarbejderne beskrive deres funktioner og udarbejde de nødvendige instruktioner,” fortæller Henrik Rudolf og forklarer videre, at målet er at få medarbejderne til at føle større ejerskab og lyst til at arbejde med standarden:
”Vi kan se, at der begynder at opstå en større forståelse for, hvilken værdi det giver, at vi arbejder ensartet.”
Henrik Rudolf fortæller også, at Brunata oplever, at den øgede opmærksomhed på standarden er til fordel for både virksomheden, medarbejdere, kunder og samarbejdspartner.
”Når man kigger på vores processerne og tilmed også forbedrer dem, giver det i sidste ende værdi for både virksomheden, vores medarbejdere, samarbejdspartner og ikke mindst vores kunder,” siger han.
Værdi på tværs af grænser
I første omgang har Brunata fokus på at implementere ISO 9001:2015 i de danske afdelinger i Herlev, Odense og Aarhus. Men på sigt er det også tanken, at virksomhedens udenlandske selskaber skal certificeres.
”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi vil høste fordele af en fælles standardisering. Ikke mindst, fordi vi så kan dokumentere en ensartet kvalitet på tværs af grænser,” lyder det fra Henrik Rudolf.
Virksomheder, der er certificeret efter ISO 9001 skal have implementeret 2015-udgaven senest i september 2018, men hos Brunata har man et mål om at køre efter den nye udgave allerede fra maj 2018.