"Ingen kan lave cirkulær omstilling alene"

Brug-og-smid-væk mentaliteten er afløst af genanvendelse, men den grønne cirkulære omstilling kræver, at virksomheder udveksler informationer, og det sætter høje krav til gennemsigtighed og datasikkerhed. Danfoss samarbejder med aktører fra hele verden om at udvikle nye internationale ISO-standarder, der skal give danske virksomheder nyttige værktøjer til fremtidens marked.

Artiklens øverste billede
Fotograf: Jacob Nielsen
Denne artikel er sponsoreret af

Der var engang, hvor forbrugeren købte en vaskemaskine, og når den ikke duede mere, røg den ud, og blev erstattet af en ny. Hverken forbrugeren eller forhandleren interesserede sig for, hvor maskinens dele kom fra, eller hvor de endte, når vaskemaskinen havde centrifugeret for sidste gang. Det var ikke engang sikkert, at fabrikanten havde styr på det.

Den tid er forbi. I fremtiden vil både fabrikant, forhandler og kunder vide præcist, hvordan en vaskemaskine er produceret, under hvilke forhold, og hvordan komponenterne genanvendes, når vaskemaskinen har vasket sin sidste kulørte vask.

”Virksomhederne skal i højere grad have styr på deres leverandører. Det er vigtigt at have nogle fælles standarder, der sikrer en sporbarhed, fordi virksomhederne skal kunne give den viden videre til næste led eller selv bruge den. Standarderne skal også lægge retningslinjerne for, hvordan en virksomhed eller organisation behandler informationer på en etisk forsvarlig måde,” siger Anne Holm Sjøberg, der er afdelingschef i Dansk Standard.

Den cirkulære omstilling kræver, at en virksomhed eller organisation kan kortlægge sin værdikæde. Det sker ved at udveksle store mængder informationer og anden data, og det stiller store krav til datasikkerheden.

For at kunne sætte gang i en cirkulær omstilling er det essentielt, at virksomhederne deler deres viden med hinanden. Standarder på området er vigtige, så der skabes en tryghed og tillid til, at de data, der deles mellem virksomheder, ikke bliver misbrugt

Anne Holm Sjøberg

Værktøj til den grønne omstilling

I den ganske nære fremtid bliver affaldsbunkerne mindre. Genanvendelse er kodeordet, for den ene virksomheds restprodukt kan blive et nyt produkt hos en anden. Kaffegrums fra cafeen kan eksempelvis blive til hudplejeprodukter.

”Virksomheder og sektorer skal til at arbejde tættere sammen på tværs for at sikre, at deres gamle materialer, affald eller restprodukter kan komme ind i nye loops, hvor de kan blive en ressource et andet sted. Det er en helt ny måde at gentænke sit produkt og tænke i alternative baner. Det kræver mere transparens, så det er klart for alle, hvad en vare eller et produkt indeholder,” siger Anne Holm Sjøberg fra Dansk Standard.

Jo bedre en virksomhed har styr på sin værdikæde, desto større mulighed er der for at skabe nye samarbejder og udvide forretningen.

”Standarder er en nødvendighed, ellers kan vi ikke skalere og skabe en åben konkurrencesituation, hvor flere virksomheder kan byde sig til. Standarder giver virksomhederne et værktøj til den grønne omstilling,” understreger Anne Holm Sjøberg.

Hun anbefaler danske virksomheder at indtænke den cirkulære økonomi herunder datasikkerhed fra begyndelsen.

”Der er mange grønne virksomheder, men hvis man glemmer at være opmærksomme på området, kan det blive en barriere. Men der ligger et kæmpe potentiale, hvis man fra begyndelsen har øje for eksempelvis gennemsigtighed og datasikkerhed i forhold til ens samarbejdspartnere og kunder.”

Behov for internationale standarder

Dansk Standard arbejder hele tiden på at udvikle nye standarder, der tager højde for problemstillinger, der kommer i forbindelse med den cirkulære omstilling som datasikkerhed, gennemsigtighed og interoperabilitet.

"Vores standarder giver virksomhederne konkrete værktøjer til, hvordan de f.eks. sikrer sig mod hackerangreb, bygger deres systemer op, så informationer ikke fejlagtigt ender hos en tredjepart eller laver grønne forretningsmodeller", forklarer Anne Holm Sjøberg.

De fleste danske virksomheder samarbejder på en eller anden måde med udlandet, og derfor er det særligt internationale ISO-standarder, som Dansk Standard udvikler sammen med aktører fra hele verden.

Sidste år nedsatte ISO en komité, der skal beskrive de overordnede principper for cirkulær økonomi og en overordnet ramme for, hvordan en virksomhed, NGO eller organisation arbejder med det, herunder forretningsmodeller, og hvordan man måler og kommunikerer om tal.

Det er nogle af de spørgsmål, der rører sig internationalt i øjeblikket, og som virksomheder og organisationer skal forholde sig til, når et produkt skal på markedet. Man kan opgøre informationer og data på meget forskellige måder, og derfor er der brug for en standard, så man opgør tal på samme måde, så de er sammenlignelige. Ingen kan lave cirkulær økonomi omstilling alene, og derfor er der brug for gennemsigtighed og overblik

Jesper Jerlang, formand for Dansk Standards udvalg for cirkulær økonomi

Mange tusinde kunder

Jesper Jerlang, der deltager i arbejdet med at udvikle den internationale standard i ISO, er også Standardization Manager i Danfoss Drives og mangler i sit daglige arbejde fælles retningslinjer for udveksling af data og informationer med udenlandske kunder og leverandører.

”I Danfoss har vi kunder, der interesserer sig for cirkulær økonomi, og gerne vil have informationer fra os. I øjeblikket har hver af vores kunder deres egen måde at opgøre oplysningerne på. Når vi har udarbejdet ét skema til en kunde, kommer der ugen efter et nyt fra en anden kunde, og vi skal stort set begynde forfra, fordi der ikke er nogen standard på området. Det er et kæmpe arbejde,” konstaterer Jesper Jerlang og tilføjer:

”I Danfoss har vi 19.000 aktive kunder og mere end 3.000 aktive leverandører, så der er virkelig behov for, at dataudveksling bliver så forenklet og ensartet som muligt.”

World Economic Forum (WEF) vurderer, at digitale teknologier kan reducere klodens udledning af CO2 med 15 procent i sektorer som energi, fremstilling, landbrug, byggeri, service og transport.

Vil du vide mere om grøn digitalisering, og hvad der rører sig på området?

Dansk Standard er i gang med at udvikle området – følg med her og læs mere om de redskaber, der kan hjælpe dig til at udnytte den værdi, der ligger i data ift. bl.a. cirkulær økonomi.

Du kan også ligesom Danfoss deltage i arbejdet med den nye ISO-standard for product circularity data sheet og få indflydelse på fremtidens markedskrav på området.

https://www.ds.dk/groendigitalisering

Denne artikel er sponsoreret af Dansk Standard

Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation, der tilbyder kunder at få indflydelse på udviklingen af europæiske og internationale standarder. Dansk Standard rådgiver og underviser også med udgangspunkt i standarder og best practices. Læs mere om Dansk Standard her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.