Ny standard skal sikre det offentlige rum, hvis pandemien rammer igen

En ny standard for Facility Management skal sikre, at alle ved, hvad de skal gøre i forhold til bl.a. hygiejne og afstand, hvis vi bliver ramt af en ny pandemi eller sundhedskrise. Standarden samler de bedste erfaringer fra hele verden om, hvordan det bliver gjort trygt og sikkert at færdes på arbejdspladser og i det offentlige rum.

Artiklens øverste billede
Dansk Standard
Denne artikel er sponsoreret af

Aldrig før har vi været så opmærksomme på ejendomsservice som det seneste år. Corona har skærpet vores bevidsthed om sundhedsrisici og restriktioner, og pludselig holder vi øje med, hvor mange spritbeholdere der er opstillet på vores arbejdsplads, og om afstandsmarkeringerne er tydelige nok i supermarkedet. Det er blevet afgørende at forebygge smitte på kontorer, hospitaler og i butikker – og når der bliver konstateret smitte, er det vigtigt, at alle ved, hvad de skal gøre, så smitten hurtigt kan bremses. På den måde er medarbejderne i ejendomsservice – også kaldet Facility Management – blevet en del af det vigtige frontpersonale.

”Covid-19 har vist os, at vi også kan blive ramt af uforudsete ting i Danmark. Nu handler det om at skabe en tankegang, der gør os i stand til at forholde os til potentielle risici, navigere i det uforudsete og hurtigt sadle om. Her kan standarder hjælpe, hvad enten det handler om risikoen for at blive ramt af et hackerangreb, et svigt i forsyningsleverancen – eller som her et pandemiudbrud,” siger Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard. Her er man gået i gang med at udvikle en ny ledelsesstandard for Facility Management med fokus på, hvordan man håndterer pandemiudbrud og sundhedskriser.

Anne Holm Sjøberg fra Dansk Standard

Den nye standard fokuserer bl.a. på, hvordan man organiserer sig, så man sikrer, at man ikke bliver handlingslammet, men hurtigt kan sætte sig sammen og lægge en plan for, hvordan man sikrer sundhed og tryghed i bygninger og offentlige rum,”

Anne Holm Sjøberg

Gode og effektive rammer for mennesker

Susanne Balslev Nielsen er FM ekspertisechef hos den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS og ved, at selvom Facility Management ofte foregår bag kulisserne, så har det stor betydning i vores hverdag.

”Tidligere blev Facility Management ikke taget så alvorligt. Vi har levet med bygninger, der ikke er blevet vedligeholdt, nedslidte skoler og hospitaler, fordi man ikke har prioriteret de nødvendige ressourcer. Med Covid-19 opdagede vi, hvilken betydning Facility Management har for at kunne holde åben alle de steder, vi er vant til at færdes – butikker, arbejdspladser, uddannelsessteder, kulturinstitutioner osv. Formålet med Facility Management er jo at skabe sunde, trygge og effektive rammer for mennesker,” siger Susanne Balslev Nielsen, der har speciale i FM-standarder og deltager i udviklingen af dem.

Susanne Balslev Nielsen er FM ekspertisechef

Flere vigtige dagsordener

Inden for Facility Management i Danmark oplever hun ofte, at den daglige drift fylder for meget i forhold til ledelse af det uventede og den strategiske og taktiske forebyggelse. Derfor opfordrer hun flere til at engagere sig i udviklingen af nye FM-standarder, som skal bane vejen for en ny tilgang i håndteringen af ejedomsserviceopgaven.

”Ud over at få et internationalt netværk og mulighed for at sætte sit præg på det fagområde man arbejder med, får man indsigt i nye standarder før alle andre, og kan dermed begynde at tilpasse sig,” forklarer Susanne Balslev Nielsen og pointerer, at det ikke kun gælder, hvis en ny sundhedskrise skulle ramme.

”Ud over sundhed kan Facility Management byde ind på flere andre vigtige dagsordener som f.eks. indeklima, bæredygtighed og økonomi. Standarder hjælper med at sætte ambitionsniveauet, strukturere arbejdet og dokumentere indsatsen. Jeg er overbevist om, at langsomt, men sikkert vil nye standarder på FM-området betyde, at vi ikke længere har alle de nedslidte bygninger, fordi der kommer større fokus på service, vedligehold og ejendomsudvikling.”

Sikrer tryghed og tillid

Hos Dansk Standard er man enig i, at den nye ledelsesstandard i Facility Management rækker ud over den pandemi, vi står i lige nu, og at der derfor også er brug for den i fremtiden.

”Standarden er et redskab, der sikrer, at virksomhedens processer er up to date, også selvom dens beredskab ikke behøver at være på højeste niveau. Det handler om at skabe et nyt mindset, der gør danske virksomheder mere modstandsdygtige. Der kan ske mange uforudsete ting, og er man så forberedt? Den tryghed er vigtig både blandt kunder og internt i virksomheden,” lyder det fra Anne Holm Sjøberg.

Og netop tryghed og tillid er noget af det, standarder er med til at skabe, fordi de sikrer, at der bliver stillet de rigtige krav til processer og services. Det gælder for alt lige fra ordentlig rengøring til sikker brug af værnemidler.

Alle med interesse og viden inden for Facility Management kan deltage i arbejdet med udviklingen af den nye ledelsesstandard, Guidance on emergency management of epidemic prevention in the workplace. Læs mere her:

https://www.ds.dk/da/udvalg/kategorier/byggeri-og-anlaeg/facilities-management

Denne artikel er sponsoreret af Dansk Standard

Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation, der tilbyder kunder at få indflydelse på udviklingen af europæiske og internationale standarder. Dansk Standard rådgiver og underviser også med udgangspunkt i standarder og best practices. Læs mere om Dansk Standard her

Dansk Standard

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.