Digital APV gør arbejdet lettere for virksomheden

Arbejdsgiverforeningen KA har lanceret en digital APV - iAPV. Et værktøj, der gør det nemt for virksomheder at foretage den lovpligtige arbejdspladsvurdering og derpå lave handleplaner. Hos Compass Fairs har iAPV lettet arbejdsgangen og forhøjet svarprocenten.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

Selv om du er en dygtig tømrermester eller driver en velrenommeret maskinstation, er det ikke sikkert, at du holder af den administrative del af driften såsom at lave den lovpligtige arbejdspladsvurdering – APV.

”Mange små og mindre erhvervsdrivende er dygtige til deres fag og den daglige drift, men de er ikke nødvendigvis professionelle i alt det, der handler om medarbejdere. Arbejdsgiverne vil gerne have et ordentligt arbejdsmiljø, men de er ikke vant til at lave APV-undersøgelser,” siger Karsten Høgild, der er direktør i Arbejdsgiverforeningen KA.

KA er en tværfaglig arbejdsgiverforening, der organiserer små og mellemstore virksomheder med hovedvægten på landbrug, transport, service og industri. Som en del af servicen til medlemmerne tilbyder KA en digital arbejdspladsvurdering – kaldet iAPV.

”Som arbejdsgiverforening er vi sat i verden for at gøre arbejdet lettere for vores medlemmer, og her kan vi gøre en forskel. Ligesom vi også kan hjælpe dem med konkrete løsninger til, hvordan de efterfølgende laver en handleplan og følger den,” forklarer direktøren for KA.

”En del af det at drive en ordentlig virksomhed er at have styr på sin APV. Derfor er det et vigtigt mål for os at hjælpe vores medlemmer med det,” siger Karsten Høgild, der er direktør i Arbejdsgiverforeningen KA. Foto: JESPER VOLDGAARD

Farvel til spørgeskemaer på papir

iAPV håndterer hele processen fra tilpasning af spørgeskemaer til den enkelte virksomhed, håndtering af indsamlede data, udarbejdelse og implementering af en handleplan.

”Hvert tredje år skal arbejdsgiveren lave en APV, og det er nemt at glemme det. Ved at bruge iAPV har vi virksomhederne i systemet og sender dem en påmindelse, når det er tid. Vi er med til at sikre, at medlemmerne har et godt arbejdsmiljø, og at de overholder lovgivningen,” siger Karsten Høgild.

Han påpeger, at Arbejdstilsynet altid tjekker, om en virksomhed har foretaget den lovpligtige APV, når de kommer på inspektion.

Det har aldrig været nemmere for medarbejderne, og vi har fået en flot svarrate på cirka 70 procent, og det er væsentlig højere end tidligere. iAPV er et nemt redskab at bruge og har samtidig sparet os en masse tid,”

siger Hans Henrik Jacobsen.

En af de virksomheder, der har droppet de traditionelle spørgeskemaer til fordel for en elektronisk udgave af APV, er Compass Fairs, der har kontorer i Rødekro, Odense og København. Compass Fairs er Skandinaviens største messearrangør og leverer samtidig teknisk udstyr til messer i Danmark, Norge og Sverige.

”En stor del af vores medarbejdere er teknikere og montører, som rejser rundt i landet, og det var rigtigt svært for dem at gøre det på den gammeldags måde med spørgeskemaer. Bare at få udleveret og indsamlet skemaerne var en stor opgave. Desuden er tiden løbet fra fysiske spørgeskemaer,” siger Hans Henrik Jacobsen, der er projektleder og ansvarlig for APV hos Compass Fairs.

Virksomheden kan i år fejrer 25-års jubilæum og har cirka 35 medarbejdere i Danmark.

Ret viseligt billede af virksomheden

Compass Fairs har sammen med KA tilpasset spørgeskemaerne, så de passede til virksomheden.

”Det tiltalte os, at vi kunne få et spørgeskema med relevante spørgsmål til vore medarbejdere. Det giver et mere ret viseligt billede af vores virksomhed og medarbejdernes trivsel end et standardskema,” siger Hans Henrik Jacobsen, der også er ansvarlig for HR.

”Tiden er løbet fra fysiske spørgeskemaer, og iAPV gør det nemt og overskueligt for vores medarbejdere at udfylde skemaet,” siger Hans Henrik Jacobsen, der er projektleder og ansvarlig for APV hos Compass Fairs. Foto: COMPASS FAIRS

Medarbejderne fik en mail med et link til undersøgelsen, som de udfyldte elektronisk. Systemet sendte også en reminder, hvis en medarbejder glemte at udfylde skemaet.

Det er altid positivt, når arbejdsgiveren kan vise, at der er styr på APV-arbejdet. Det er en indikation for Arbejdstilsynet på, at virksomheden har styr på tingene,”

påpeger Karsten Høgild.

Som en del af pakken modtog Compass Fairs efterfølgende en APV-rapport fra KA udarbejdet på baggrund af medarbejdernes besvarelser.

”Det har givet os en masse overskueligt data, som vi bagefter har kunnet lave handleplaner efter, for det er jo ikke nok bare at lave undersøgelsen,” siger han.

Hos Compass Fairs er iAPV blevet et nyttigt redskab i værktøjskassen.

”APV’en er et vigtigt redskab for både virksomheden og medarbejderne, for den er deres talerør til ledelsen. Det er absolut ikke sidste gang, vi bruger iAPV” siger Hans Henrik Jacobsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.