Kvindelandsholdet er kastet ud i kaos efter nyt kollaps: Er det farvel til VM og OL?

I sommer nåede kvindelandsholdet nye højder ved EM. Nu er landsholdet tæt på at ryge ud i glemslen, efter at VM-kampen mod Sverige er blevet aflyst.

Artiklens øverste billede
Anfører Pernille Harder og de øvrige landsholdsspillere har de seneste dage selvtrænet i Dragør, da de først ville møde ind i landsholdslejren, når de havde en aftale. Foto: Lars Poulsen

Bliver kvindelandsholdet smidt ud af VM-kvalifikationen, når holdet ikke møder op til kampen fredag mod Sverige? Eller får holdet blot frataget point? Ingen ved det, heller ikke i Uefa, det europæiske fodboldforbund, som arrangerer kvalifikationskampene.

Man kan roligt slå fast, at dansk kvindefodbold er smidt ud i et veritabelt kaos, efter at Dansk Boldspil Union (DBU) og Spillerforeningen ikke i løbet af de seneste 10 måneder har kunnet enes om en aftale.

»Hvis jeg begynder at tale om mulige konsekvenser for Danmark, er jeg pludselig en spåmand og ikke en upartisk dommer. Naturligvis er der en risiko for, at Danmark bliver smidt ud, hvis holdet ikke stiller op til en landskamp,« siger Thomas Partl, østriger og formand for Uefas disciplinærkomité.

Hvad fanden er det, der foregår: Nu har vi ikke længere et kvindelandshold

Nils Nielsen, træneren, der førte Danmark til EM-sølv.

Heller ikke DBU kender konsekvenserne af det afbud, som DBU onsdag sendte til Sverige.

»Altså, vi spiller ikke. Sagen skal behandles i Uefas disciplinærudvalg, og jeg vil ikke bevæge mig ud i, hvilke konsekvenser det kan få, men det er vel i feltet mellem, at vi taber kampen 0-3 til en udelukkelse fra VM-kvalifikationen,« siger Kim Hallberg, elitechef i DBU.

Rent teknisk kan DBU ikke aflyse kampen. Det er arrangørerne Uefa, der skal skride til den afgørelse.

»Spillerne er ikke mødt frem i landsholdslejren, så vi har ikke et hold, og det har vi meddelt det svenske forbund.«

Efter avisens oplysninger har der ikke været forhandlet op til den deadline, som DBU satte onsdag kl. 10.00.

Hvis nu spillerne møder op i landsholdslejren, er der så en chance for, at kampen kan spilles?

»Jeg kan ikke se, at det kan lade sig gøre. Spillerforeningen har været ultimativ i sine krav om, at der skulle være en aftale, hvis spillerne skulle spille. Hvis det forholder sig sådan, at de har trukket sagen og pludselig finder ud af, at de accepterer vilkårene, er vi blevet holdt godt og grundigt for nar,« siger Kim Hallberg.

Da Danmark for en måned siden skulle møde Ungarn på udebane, nåede spillerne og DBU at blive enige om en delaftale i sidste øjeblik, så kampen blev gennemført.

»I Sverige forhandler de også, og jeg er blevet informeret om, at de har sat forhandlingerne på pause, mens spillerne er samlet for at afvikle kampene. Med al respekt for Ungarn, så er Sverige en modstander af en anden kaliber, som kræver fuld fokus,« siger Kim Hallberg og afviser dermed, at parterne kan nå at enes om at spille kampen fredag.

Et stort tilbageslag

I det store billede erkender elitechefen, at hele sagen er et meget stort skridt tilbage for dansk kvindefodbold, som under sommerens EM-slutrunde for alvor fik folkelig opbakning og interesse.

»Men den egentlige konsekvens af dette afhænger af de sanktioner, der måtte komme fra Uefa. Det er klart et stort tilbageslag for kvindefodbolden, både for DBU og kvindelandsholdet,« siger han.

For et år siden nedsatte DBU en kvindekommission, som skulle være med til at skubbe dansk kvindefodbold yderligere fremad. Nu er kvindekommissionen ved at nedlægge sig selv.

»Den seneste udvikling for kvindelandsholdet er dybt ulykkelig. Som vi vurderer det, er vi tæt på afgrunden i stedet for at være på tærsklen til en fodboldsucces. Hvis ikke Danmark kan spille VM-kvalifikationskampe, smuldrer fundamentet for dansk kvindefodbold, og vi har derfor desværre svært ved at se, at det giver mening at fortsætte kvindekommissionens arbejde. Det vil vi gå i dialog med DBU og spillerne om,« skriver kvindekommissionens formandskab til Jyllands-Posten.

Formandskabet består af den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, Hummel-direktør Christian Stadil og Lykke Friis, der er prorektor på Københavns Universitet.

Hele forløbet vækker harme hos Nils Nielsen, landstræneren, der førte Danmark til EM-sølv i sommer og siden overlod posten til Søren Randa-Boldt.

»Det er en katastrofe, at parterne ikke kunne blive enige. Vi havde bygget en masse op, der skulle bruges i forhold til planen om at komme til OL. Vi skulle have brugt de kommende år på at profilere sporten yderligere, så hvad fanden er det, der foregår? Nu har vi ikke længere et kvindelandshold,« siger Nils Nielsen.

Landsholdet blev ofret

Den tidligere landstræner mener, at Danmark sender et signal om, at vi reelt set ikke vil have eller har brug for et kvindelandshold.

»Kvindelandsholdet er jo ikke vigtigt for nogen af parterne. Både DBU og Spillerforeningen er villige til at ofre kvindelandsholdet i en højere sags tjeneste. Problemet er, at spillerne ikke har været klar over, at dette her kunne ske. At man nærmest lukker landsholdet i fire år. For det tror jeg ikke, spillerne var interesserede i,« siger Nils Nielsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.