Konservative vil have flere betjente, stærkere forsvar og flere værnepligtige

Både politiet og forsvaret skal styrkes i efterårets politiske forhandlinger, mener de Konservative.

Artiklens øverste billede
Pressemødet på De Konservatives sommergruppemøde blev afviklet af politisk ordfører Mette Abildgaard, formand Søren Pape Poulsen og forsvarsordfører Rasmus Jarlov. Foto: Carsten Bundgaard

I en tid hvor dansk politi må prioritere ressourcerne på grund af tunge opgaver som grænsekontrol, terrorbevogtning og den verserende bandekrig i særligt hovedstadsområdet er der hårdt brug for flere betjente.

Derfor vil regeringen igen øge optaget af politielever på politiuddannelsen, meddeler den konservative formand og justitsminister Søren Pape Poulsen i forbindelse med De Konservatives sommergruppemøde.

»Jeg vil tilkendegive meget klart, at vi kommer til at prioritere flere betjente på den kommende finanslov,« siger Søren Pape Poulsen.

Han fremhæver, at der i 2016 blev optaget flere elever end i 2012, 2013 og 2014 tilsammen. Og i 2017 når tallet ifølge Pape op over 700 optagne.

»Men vi skal fortsætte. Vi skal have styrket politiet, og jeg kan allerede sige nu, er det bliver en klar prioritet for regeringen, at vi også fremadrettet styrker vores politiet og øger optaget af politielever,« siger justitsministeren.

Det seneste år er en stribe politiske tiltag for at skaffe flere betjente løbet ind i vanskeligheder.

Sidste år vedtog den daværende Venstre-regering og de øvrige partier i blå blok ganske vist at øge optaget af regulære politielever, så der i år optages 600 elever.

I mellemtiden endte den langstrakte føljeton om den nye politiskole med, at skolen bliver placeret i Vejle, men den kan først stå færdig om tre år i 2020. En midlertidig politiskole skal nu oprettes i Fredericia, og den ventes først at kunne tages i brug i andet halvår af 2018.

Dertil kommer problemerne med den nye politiuddannelse, som skulle uddanne såkaldte politikadetter, der skal hjælpe politiet med forskellige opgaver såsom grænsekontrol og terrorbevogtning. Første hold skulle være færdiguddannet og på gaden allerede fra september i år - altså allerede om to uger - men lavt optag og en faglig kamp med politiet om kadetternes arbejdsvilkår risikerer at kommen i vejen for den oprindelige plan.

Politiforbundet kræver, at politikadetterne bliver ansat som tjenestemænd eller som minimum bevare fuld strejkeret, men det afviser Moderniseringsstyrelsen indtil videre, og konflikten er ikke blevet løst.

Søren Pape vil ikke kommentere en igangværende overenskomstsforhandling.

»Jeg har fuld tillid til, at parterne finder en løsning med hinanden,« siger han.

Ud over efterårets finanslovsforhandlinger venter en anden stor politisk forhandling lige om hjørnet, nemlig forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig, der gælder for de næste fem år. Og også her har De Konservative markante ønsker. 

Ikke alene skal forsvarsbudgetterne øges markant – værnepligten skal også fordobles fra den laveste længde på fire måneder til mindst otte måneders tjeneste for at uddanne soldaterne bedre, og optaget af (frivillige) værnepligtige skal hæves for at få en større hær, lyder ønsket fra regeringspartiet.

»Værnepligten er en vigtig del af et moderne forsvar. Vi har simpelthen brug for flere soldater, og det kan vi få ved at udvide værnepligten,« siger forsvarsordfører Rasmus Jarlov.

Forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) udlægger de konservative ønsker for et styrket forsvar på partiets sommergruppemøde. Foto: Carsten Bundgaard

»En øget værnepligt vil bare dræne kassen, så vi ikke kan opbygge et mere solidt professionelt forsvar med mulighed for at anskaffe det nyeste og bedste materiel, der kan beskytte vore soldater optimalt,« skrev LA's forsvarsordfører Carsten Bach i sidste uge i et debatindlæg.

Omvendt har støttepartiet Dansk Folkeparti tidligere efterlyst flere værnepligtige.

På et pressemøde tirsdag præsenterede Rasmus Jarlov en lang, konservativ ønskeliste for det danske forsvar: Både hæren, flyvevåbnet, søværnet og hjemmeværnet skal styrkes, lød det.

Eksempelvis mangler de danske fregatter de langtrækkende SM2-missiler til at skyde fjendtlige fly ned med, og søværnet mangler sonar til at opdage og forsvare sig mod fjendtlige udbåde. Disse ting vil K købe, da de ifølge Jarlov »ikke er ubetalelige«.

Missilerne vil eksempelvis kunne anskaffes med en enganginvestering på en halv til en hel mia. kr., siger han.

Alt i alt vil Konservative gerne op på at bruge to procent af Danmarks BNP på forsvaret, sådan som Nato-landene egentlig har lovet. Det bliver der dog næppe flertal for i denne omgang, erkender han.

»Danmarks vores forsvar er vores forsikring, og den skal man ikke spare på, så den ikke længere er dækkende,« lyder det fra forsvarsordfører Rasmus Jarlov.

Han vil ikke sætte præcist beløb på, hvor meget Konservative til styrke forsvaret med, men understreger, at K vil kæmpe for så stort et beløb som muligt.

»Vi skal op i et milliardbeløb,« siger han dog med henvisning til, at det nuværende forsvarsbudget er på omkring 21 mia. kr.

Jarlov understreger, at han udtaler sig på partiets vegne og ikke nødvendigvis regeringens.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.