Bertel Haarder dropper job som generalkonsul i Flensborg

72-årige Bertel Haarder vil alligevel ikke være Danmarks generalkonsul i grænselandet. Hans beslutning kommer efter lokal kritik.

Artiklens øverste billede
Venstres Bertel Haarder har valgt at sige nej tak til jobbet som generalkonsul i Flensborg. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Bertel Haarder har selv beskrevet jobbet som perfekt til ham, men nu vælger han alligevel at takke nej til stillingen som Danmarks generalkonsul i Flensborg.

Det bekræfter han ifølge Ritzau i en kommentar.

»Jeg troede, den tilbudte post var på vej til nybesættelse. Jeg glædede mig til at arbejde frem mod genforeningsjubilæet. Jeg er opvokset i Grænselandet. Jeg brænder for – og har alle forudsætninger for at synliggøre og arbejde for mindretallene. Men posten er jo besat, og jeg vil ikke trænge mig på,« lyder det fra den tidligere kultur- og kirkeminister.

»Jeg afslår tilbuddet og glæder mig til arbejdet i Folketinget, blandt andet med kulturen og det nordiske,« tilføjer Haarder.

Afslaget sker efter, at der er opstået kras kritik af udnævnelsen af den erfarne venstreveteran og af, at den nuværende generalkonsul Henrik Becker-Christensen skulle fyres for at få en ministerkabale til at gå op på Christiansborg.

En lang række læserbreve i Flensborg Avis viser, at mange lokale borgere er forargede over, at den nuværende generalkonsul, Henrik Becker-Christensen, blev fyret efter 18 år på posten. Det er »rænkespil af værste slags,« skriver Flemming Nielsen fra Egernsund blandt andet i læserbrev, mens andre skribenter roser Becker-Christensen for at være en god generalkonsul.

Desuden har advokat Just Justesen klaget til Folketingets Ombudsmand over udnævnelsen af Bertel Haarder, fordi han mener, at tjenestemandsstillingen som generalkonsul burde have været opslået offentligt.

Bertel Haarders sceneskift fra Folketinget til Flensborg skete i forbindelse med regeringsudvidelsen for to uger siden, hvor Liberal Alliance og De Konservative trådte ind i regeringen. Bertel Haarder blev i den forbindelse afsat som kultur- og kirkeminister for at give plads til Mette Bock (LA), men som et plaster på såret tilbød statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ham i stedet tilbudt jobbet som generalkonsul i Flensborg.

Ifølge den nuværende generalkonsul har der ellers været tradition for, at generalkonsulerne selv forlader jobbet og ikke bliver skiftet ud undervejs. Det er altså usædvanligt, at en siddende konsul er blevet fyret.

Det danske generalkonsulat i Flensborg i Tyskland blev oprettet i 1920, hvor Sønderjylland blev genforenet med Danmark efter 1864. Siden 1922 har konsulen boet og arbejdet i den smukke villa »Burg Schöneck« fra 1884. Foto: Dansk Generalkonsulat i Flensborg

Da Jyllands-Posten talte med Henrik Becker-Christensen tidligere torsdag lagde han da heller ikke skjul på, at han gerne ville være fortsat som generalkonsul.

»Jeg har altid været utrolig glad for jobbet. Det er med vemod, at jeg forlader et job, som jeg har været glad for,« sagde den 66-årige Henrik Becker-Christensen og uddybede, at det kom som en overraskelse for ham, da han fik nyheden om Bertel Haarders udnævnelse.

Men Lars Løkke Rasmussen har tilsyneladende næppe i sinde at lade den nuværende generalkonsul fortsætte. I en kommentar oplyser statsministeren, at han »noterer sig« Bertel Haarders beslutning, og oplyser, at regeringen efter nytår vil begynde at lede efter en ny generalkonsul.

Løkke lægger vægt på, at jobbet går til en erfaren og politisk udpeget repræsentant, som vil kunne udfylde udvalgte poster i det danske diplomati:

»Regeringen har derfor truffet en principbeslutning om, at posten som generalkonsul i Flensborg fra den 1. september 2017 skal besættes af en person med den profil,« siger Løkke i en skriftlig kommentar.

»I Danmark er vi alt for dårlige til at drage nytte af de kompetencer, som erfarne politikere oparbejder gennem et langt liv i politik. Det gør andre lande langt bedre end os. Det er baggrunden for, at jeg – sidst jeg var statsminister – udnævnte et antal tidligere toppolitikere til eksportambassadører. Så de med deres erfaringer og netværk kunne være med til at åbne døre og fremme danske interesser på en række nye eksportmarkeder,« lyder det fra statsministeren.

Historikeren Henrik Becker-Christensen har været generalkonsul i Flensborg siden 1998 og er dermed den længst siddende person i stillingen, siden generalkonsulatet blev oprettet i genforeningsåret 1920. Han kom fra stillingen som direktør for Institut for Grænseregionsforskning i Aabenraa.

Generalkonsulens opgave er at være den danske stats repræsentant over for det danske mindretal i Slesvig, som tæller omkring 50.000 mennesker.

Bertel Haarder har ikke svaret på Jyllands-Postens henvendelser. Udenrigsministeriet bekræfter imidlertid, at Bertel Haarder har orienteret både dem og Statsministeriet om sin beslutning.

Han skulle have tiltrådt stillingen som generalkonsul 1. september 2017, men fortsætter altså i stedet i Folketinget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen