Bertel Haarders forgænger ærgrer sig over fyring

Bertel Haarders udnævnelse til generalkonsul i Flensborg kom ud af det blå for den nuværende generalkonsul. Processen møder kritik i grænselandet.

Artiklens øverste billede
Bertel Haarder er vendt tilbage til folketingssalen som menigt medlem efter at være blevet afsat som kultur- og kirkeminister. Næste år overtager han jobbet som Danmarks generalkonsul i Flensborg. Foto: Jens Dresling

Syd for grænsen er Henrik Becker-Christensen både vemodig og en smule overrasket.

Efter 18 år som Danmarks generalkonsul i Flensborg må han nu forberede sig på at forlade jobbet til september næste år for at gøre plads til sin efterfølger Bertel Haarder (V).

Valget er ikke hans eget, understreger han:

»Det er ikke tilfældet. Hvis det ikke var sket (at Bertel Haarder var blevet udpeget, red.), så var jeg fortsat. Det var lige så nyt for mig som for alle andre,« siger han til Jyllands-Posten.

Han har ikke yderligere kommentarer til selve processen, da det er en regeringsbeslutning. Men han lægger ikke skjul på, at han gerne ville være fortsat som generalkonsul.

»Jeg har altid været utrolig glad for jobbet. Det er med vemod, at jeg forlader et job, som jeg har været glad for,« siger den 66-årige Hans Becker-Christensen.

Netop udskiftningen i Flensborg har skabt debat, efter Bertel Haarder blev udpeget som et led i statsminister Lars Løkke Rasmussens ministerrokade i forbindelse med regeringsudvidelsen. Her måtte den erfarne minister Bertel Haarder vige pladsen som kultur- og kirkeminister for Liberal Alliances Mette Bock, men han fik i stedet tilbudt generalkonsulposten som et "plaster på såret."

I Flensborg og omegn er der dog delte meninger om kabalen, hvilket blandt andet kommer til udtryk i »usædvanligt mange« læserbreve i Flensborg Avis.

Ifølge avisens chefredaktør i Jørgen Møllekær er Henrik Becker-Christensen nemlig en højt skattet generalkonsul:

»Alle hernede i Flensborg og omegn studser over, hvorfor i alverden en afholdt generalkonsul, der sammen med sin kone har lagt en kæmpe indsats på så mange niveauer, får så uværdig en behandling,« siger han til Ekstra Bladet.

Dertil kommer, at en advokat ved navn Just Justesen har sendt en klage til Folketingets Ombudsmand, fordi han mener, at tjenestemandsstillingen som generalkonsul i Flensborg burde have været opslået offentligt.

Også i Generalkonsulatet har man opdaget debatten:

»Vi læser også aviserne. Det eneste jeg kan sige er, at det da varmer at læse de borgere, der taler positivt om mig,« siger Henrik Becker-Christensen, som har en fortid som historiker og direktør for Institut for Grænseregionsforskning i Aabenraa.

Med 18 år som generalkonsul er han den længst siddende person i stillingen, siden generalkonsulatet i Flensborg blev oprettet i genforeningsåret 1920.

Det danske generalkonsulat i Flensborg i Tyskland blev oprettet i 1920, hvor Sønderjylland blev genforenet med Danmark efter 1864. Siden 1922 har konsulen boet og arbejdet i den smukke villa »Burg Schöneck« fra 1884. Foto: Dansk Generalkonsulat i Flensborg

Traditionelt er hvervet gået på skift mellem politikere og historikere, men normalvis kun når stillingen er blevet ledig, fortæller Henrik Becker-Christensen. Det er altså usædvanligt, at en siddende generalkonsul bliver udskiftet mod sin vilje.

Konsulens opgave er at være den danske stats repræsentant over for det danske mindretal i Slesvig-Holsten, som tæller omkring 50.000 mennesker.

Bertel Haarder har ikke svaret på Jyllands-Postens henvendelser.

Han har dog udtrykt glæde over udnævnelsen, som giver ham mulighed for at vende tilbage til sin fødeegn ved Flensborg Fjord.

»Jeg har haft et langt politisk liv, og så synes jeg, at det er et privilegium at få lov til at få sådan et job, som jeg får nu. Det er ikke politik, men historie, indimellem diplomati og almindelig menneskelig hjælp,« sagde han på et pressemøde.

Den 72-årige Bertel Haarder tiltræder 1. september 2017 og forlader dermed Folketinget. Henrik Becker-Christensen fortsætter i Udenrigsministeriets tjeneste.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.