Støjberg fastholder: Tålt ophold skal være utåleligt, og det skal være i Jylland

Udlændingeminister Inger Støjberg svarer på, hvorfor udlændinge skal sendes til et tidligere fængsel i Midtjylland, og hvorfor der ikke tages individuelle hensyn til, at nogle har familie med små børn og netværk i hovedstadsområdet.

Artiklens øverste billede
Afghanske Elias Sher er på tålt ophold og henter her to af sine tre børn i daginstitutionen i Hillerød. Han nægter at flytte til Midtjylland. Men han er uønsket i landet, og der bliver ikke taget hensyn til, at han har børn og har opført sig eksemplarisk, fastslår udlændingeminister Inger Støjberg. Foto: Carsten Snejbjerg

Vi går til kanten af de internationale konventioner, men ikke over.

Sådan lyder det fra udlændingeminister Inger Støjberg efter, at en advokat og flere organisationer har rettet en hård kritik af, at udlændinge på tålt ophold er blevet flyttet til et tidligere fængsel i et midtjysk plantageområde.

Advokat Christian Dahlager har stævnet Støjbergs ministerium på vegne af en 35-årig iraner, der har været på tålt ophold i otte år, og som har kone og to små børn i hovedstadsområdet. Tidligere havde udlændingene pligt til at bo og opholde sig i Center Sandholm nord for København, hvilket betød, at iraneren kunne være sammen med sin familie i dagtimerne og nå tilbage til Sandholm for at overnatte. Med adresse i Midtjylland bliver det umuligt at have et familieliv, pointerer advokaten.

Advokaten, Amnesty og Institut for Menneskerettigheder mener, at der reelt er tale om frihedsberøvelse i strid med menneskerettighederne.

»Jeg er ikke et hak nervøs og imødeser stævningen med sindsro. Det er klart, at vi går til kanten i forhold til de internationale konventioner, men det mener jeg bestemt også, at vi skal skal, Vi går ikke over kanten,« siger ministeren, der henviser til, at der er tale om 69 udlændinge, som typisk er dømt for alvorlig kriminalitet med en udvisning oven i. Fælles for dem er, at de efter endt afsoning ikke kan sendes til oprindelseslandet, fordi de dér risikerer forfølgelse, tortur eller dødsstraf.

Derfor tåler Danmark, at de er her, men de er uønskede, pointerer ministeren.

»Jeg har tidligere sagt, at tålt ophold skal være så utåleligt som muligt. Det bliver det med det her,« siger Inger Støjberg, der også tidligere har gjort det klart, at det skal være slut med, at udlændinge på tålt ophold lever mere eller mindre almindelige familieliv i og omkring København.

Regeringen fremlægger i næste uge et lovforslag med yderligere stramninger. Her øges straffen for ikke at overholde opholds- og meldepligten, og der indføres en ny underretningspligt.

Begrundelsen for at have tålt ophold med opholds- og meldepligt er, at man skal kunne finde udlændingene, hvis de pludselig kan sendes ud. Hvorfor er det, at det også skal være utåleligt for dem?

»De mennesker, som vi taler om, er uønskede i Danmark, og skulle have været sendt ud. Det kan de så ikke lige nu, og det må vi forholde os til. Derfor må vi have fuldstændig styr på dem, det er en ret, vi har, og det har vi med det her,« siger ministeren.

Hvad er hensigten? Vil du presse dem til at rejse ud af landet?

»Ja, jeg så gerne, at de her mennesker ikke opholdt sig i landet, men indtil vi kan sende dem ud, er det mindste dog, at vi kan have fuldstændig tjek på, hvor de er. Det har vi med både placeringen af centret, og også med de forpligtelser, de nu har med at opholde og melde sig på centret, og underrette, hvis de f.eks. går sig en tur.«

Men kan man ikke have tjek på dem uden, at det skal være utåleligt. F.eks. ved, at de kan bo, hvor de vil, men at de skal melde sig hos det lokale politi  en eller to gange om ugen?

»Nej, jeg mener bestemt, at det er nødvendigt, at vi har fuldstændig tjek på dem. Det er også nødvendigt, hvis der pludselig opstår en situation, hvor vi kan få dem ud af Danmark. Så skal vi vide, hvor de er helt præcist, og det kommer vi til nu,« siger ministeren.

Jyllands-Posten bragte onsdag et interview med afghanske Elias Sher, som er én af de udlændinge på tålt ophold, der er blevet beordret til at flytte til det midtjyske center. Han har afsonet en lang narkodom og har siden i otte år til punkt og prikke opfyldt sin opholds- og meldepligt i Center Sandholm samtidig med, at han dagligt har været sammen med sin samlever og tre små børn i Hillerød. Derudover arbejder han frivilligt som kok, da personer på tålt ophold ikke må have lønarbejde, men får op til 30 kr. om dagen i lommepenge.

Inger Støjberg, hvorfor tager du ikke individuelle hensyn og lader en mand som Elias Sher blive, hvor han er?

»Han er lige så uønsket i Danmark, som resten af de, der er på tålt ophold, er. Det er de, fordi de har begået så alvorlig kriminalitet, at de skal udsendes af landet. Så nytter der ikke noget at argumentere med, at man har kone og nogle børn, som man gerne vil være sammen med. Sådan kan man heller ikke argumentere, hvis man skal sættes i fængsel eller sendes ud af landet. Vi kan ikke slippe af med ham på grund af de forpligtelser, vi har, og så er det mindste da, at vi kan have fuldstændig tjek på, hvor han er,« siger ministeren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.