Annonce
Politik

Nejpartiers løfte om Europol-aftale overbeviste tvivlere

Løftet om, at Danmark kunne få parallelaftale om Europol, overbeviste vælgerne.

Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

I valgkampen op til folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december sidste år lovede nejpartierne, at Danmark sagtens kunne fortsætte i Europol, selv om vælgerne stemte nej.

Vi kunne få en parallelaftale om fortsat dansk medlemskab af det fælleseuropæiske politisamarbejde, lød det.

Og det løfte var med til at overbevise en stor del af de tvivlende vælgere, viser en undersøgelse udført af Epinion, skriver DR.

Undersøgelsen er foretaget på vegne af professorerne Derek Beach og Daniel Finke fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Argumentet om, at det er nemt at få en parallelaftale med EU, er lige det, nej-vælgerne gerne vil høre, og de købte det forholdsvis hurtigt, siger Derek Beach til DR.

Men parallelaftalen er betydeligt sværere at få i hus, har både EU-Kommissionen og regeringen slået fast. Flere ministre har sagt, at de ikke tror på, at Danmark ender med at få en fuld parallelaftale.

Thulesen Dahl indrømmer løftebrud om Europol: Jeg gik for langt

Meget tyder på, at Danmark ender med at få en mindre omfattende aftale, der vil give dansk politi en svagere tilknytning til Europol.

- Det rigtige svar fra partierne under valgkampen havde været, "det ved vi ikke", fordi vi bevæger os ind på et nyt territorium, fordi der ikke er lavet den slags aftaler før, siger Derek Beach til DR.

Nej-fløjen op til folkeafstemningen bestod af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten.

Fakta: Thulesens kovending og DF's mange garantier om Europol

Hos Dansk Folkeparti understreger gruppeformand Peter Skaarup over for DR, at forhandlingerne med EU fortsætter, og at vi endnu ikke ved, hvilken aftale Danmark får.

Dansk Folkeparti gjorde det for en måned siden klart, at partiet - trods løfter om det modsatte i valgkampen - ikke vil anbefale et "ja", hvis der kommer en ny folkeafstemning om Europol.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Danskerne stemte den 3. december om EU-retsforbeholdet.

Retsforbeholdet handler blandt andet om samarbejdet på udlændingeområdet, samarbejdet vedrørende grænsekontrollen, det politi- og strafferetlige samarbejde og det civilretlige samarbejde.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her