- Opdateret 29/09/2016 kl. 16:33
Skat betaler 6 mio. kr. for lækkede Panama-papirer
Ikke en gang Skat selv ved, hvem kilden til de lækkede oplysninger om danskere i skattely er. Men nu er handlen gennemført.
For første gang sættes der nu tal på, hvor stort et beløb Skat har betalt for at få adgang til fortrolige, lækkede oplysninger om mulige danske skattesvindlere i de såkaldte Panama-papirer.
I alt har Skat betalt knap seks millioner kroner til en ukendt kilde, oplyser Skat torsdag. Helt præcist har den hemmelige kilde fået udbetalt 624.000 euro, mens momsen på 156.000 euro er betalt i Danmark.
Selvfølgelig er der et dilemma i, at vi køber nogle oplysninger, som vi ikke kan være 100 procent sikre på, hvor stammer fra.
»Vi havde mulighed for at gennemgå materialet, inden vi betalte. Det, vi er blevet lovet, har vi også fået. Materialet indeholder det antal filer om danskere, som vi forventede og kvaliteten svarer til de prøvesager, som vi fik inden,« siger Skats indsatsdirektør Jim Sørensen.
Han lægger ikke skjul på, at Skat bevæger sig i et »grænseland« ved at købe lækkede oplysninger fra anonyme kilder.
»Kilden er anonym over for os, men er kendt af et andet lands myndighed, som ikke mener, at der er tale om stjålne varer. Derfor er vi rimelig trygge ved, hvordan det foregår.«
»Jeg kan ikke afgøre, om der er overtrådt et eller andet i Panamas lovgivning, men vi har som sagt et godt indtryk af kilden,« siger Jim Sørensen.
Han kan ikke oplyse, hvilket land, der har sagt god for kilden.
»OECD-reglen er, at man aldrig må udtale sig om andre lande. Kun sige, at man hjælper andre lande eller selv modtager hjælp,« begrunder han.
Danmark er indtil videre det eneste land, det har fortalt om køb af skattelækket fra Panama. Om der reelt er andre, ved man ikke. Skatteminister Karsten Lauritzen godkendte købet i begyndelsen af september, og Skat har på forhånd fået tilsendt en prøve på lækket, for at kunne teste kvaliteten af materialet.
»Inden jeg har overført en krone, har vi tjekket, at der er det, vi er blevet lovet. Om det svarede til prøvens kvalitet? Og det gjorde det,« siger Jim Sørensen.
Pengene til kilden er nu blevet overført i en »fortrolig transaktion« via et andet lands myndighed, fortæller indsatsdirektøren. Det er hemmeligt, hvilket land, der er tale om.
Det er stjålne oplysninger, som de nu vil betale en frygtelig masse penge for. Det er ufatteligt i mine øjne.
The Guardian skrev for nylig, at prisen kunne være »op til« ni mio. kr., men den opsigtvækkende handel er altså endt noget billigere for de danske skatteydere.
Panama-papirerne, som i april førte til medieafsløringer verden over, handler om, hvordan advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama har hjulpet tusindvis af personer med at oprette skjulte firmaer for på den måde at holde deres formuer skjult for skattemyndighederne.
De oplysninger, som Skat nu har købt, indeholder blandt andet stiftelsesdokumenter, aftaler, korrespondance og andet, der skal være med til at identificere de pågældende danske personer og danne grundlag for at vurdere deres skattemæssige forhold.
Næste skridt bliver at undersøge de skattemæssige forhold nærmere, og forhåbentlig rejse sager om manglende skattebetaling. Håbet er, at kunne tjene købsprisen hjem igen – og mere til.
Panama-papirerne forklaret på to minutter:
Forstå Panama Papers-sagen på under to minutter
I Folketinget har der været bred forståelse for, at Skat prøvede en ny vej, for at kradse penge hjem fra skattely. Men købet af de lækkede oplysninger har også fået kritik. Advokaten Poul Gudberg har tilmed anmeldt hele Folketinget til politiet for hæleri.
»Det er stjålne oplysninger, som de nu vil betale en frygtelig masse penge for. Det er ufatteligt i mine øjne. Hvis det var dig eller mig, der havde gjort det her, så var vi kommet i spjældet,« sagde Poul Gudberg for tre uger siden til Jyllands-Posten.
Hvis oplysningerne, som Skat har købt, er tilvejebragt på ulovlig hvis, så kan der ifølge skatteretsprofessor Jan Pedersen fra Aarhus Universitet, være tale om hæleri.
Om risikoen siger Jim Sørensen:
»Der er ingen tvivl om, at når vi prøver noget nyt, så bevæger vi os også ud i grænselandet. Selvfølgelig er der et dilemma i, at vi køber nogle oplysninger, som vi ikke kan være 100 procent sikre på, hvor stammer fra,« siger han og gentager, at købet er godkendt af skatteministeren.