Nye Borgerlige stiller ultimative krav for at pege på Løkke

Samtidig afviser lederen af det nye parti at vælte en borgerlig statsminister.

Artiklens øverste billede
Nye Borgerliges partistiftere Pernille Vermund og Peter Seier Christensen holdt torsdag pressemøde for at fortælle mere om partiets politik, nu hvor de nødvendige underskrifter er i hus. Foto: Rune A. Pedersen

Allerede fra første fløjt stiller det nye højrefløjsparti Nye Borgerlige ultimative krav til en kommende statsminister.

Partiet fik onsdag nok underskrifter til at blive opstillet til Folketinget og kan dermed blive afgørende for, hvem der skal lede landet efter næste valg.

Men selvom Nye Borgerlige hører til i blå blok, betyder det bestemt ikke, at statsminister Lars Løkke Rasmussen kan regne med, at partiets eventuelle mandater peger på ham, fastslog partileder og stifter Pernille Vermund på et pressemøde torsdag.

»Det er ultimative krav i forhold til at pege på en statsministerkandidat.«

De tre krav er: Stop for al asylbehandling i Danmark, krav om at alle udlændinge forsørger sig selv og udvisning af alle kriminelle udlændinge efter første dom.

»Hvis ikke vi får bugt med de problemer, så kan alt andet være ligegyldigt.«

I tilfælde af, at ingen borgerlig statsministerkandidat vil efterkomme Nye Borgerliges krav, vil partiet pege på Pernille Vermund som statsminister.

Hun afviste dog på pressemødet at ville vælte en borgerlig statsminister. Nye Borgerlige vil altså ikke automatisk være parlamentarisk grundlag for en borgerlig regering, men heller ikke vælte den.

»Vi vil aldrig flette fingre med venstrefløjen for at vælte en borgerlig statsminister,« sagde Vermund, som anklagede Dansk Folkeparti for ikke at have fået tilstrækkelige udlændingestramninger igennem hidtil.

»Der har åbenbart ikke været vilje til at stille kravene til en statsministerkandidat om at stoppe asylbehandling i Danmark, udvise kriminelle udlændinge og fjerne muligheden for at leve på offentlig forsørgelse,« sagde Pernille Vermund.

Nye Borgerliges politik er – i en forsimplet udgave – en blanding af Dansk Folkepartis værdipolitik og Liberal Alliances økonomiske politik.

Staten skal fylde mindre, en række skatter og afgifter skal sænkes markant, udviklingsbistanden skal beskæres betragteligt, og udlændingepolitikken skal strammes voldsomt.

Derudover skal Danmark ud af EU, opsige både flygtninge- og statsløsekonventionen og eventuelt lade højesteret afgøre, om nye udlændingestramninger er i strid med grundloven.

Alle indvandrere og flygtninge skal assimileres i det danske samfund, og retten til offentlige ydelser skal »knyttes op på«, om man har dansk statsborgerskab eller ej.

Samtidig skal al udbetaling af integrationsydelse og offentlige tilskud til integration standses.

»Det at integrere sig i et samfund er et personligt ansvar,« lyder det fra Pernille Vermund.

Ingen muslimer skal have nogen form for offentlig særbehandling hverken i svømmehaller eller skoler.

For at »styrke« ytringsfriheden skal racismeparagraffen og blasfemiparagraffen afskaffes, men når det kommer specifikt til muslimer skal frihedsrettighederne indskrænkes.

Partiet vil således forbyde muslimske piger at bære slør i skoler og gymnasier, og muslimske kvinder skal ikke kunne arbejde på offentlige arbejdspladser, hvis de bærer tørklæde. Dette forbud mod religiøs hovedbeklædning skal dog ikke gælde andre religioner – eksempelvis sikherne, der bærer turban.

»Den gælder kun for muslimer, og den gælder kun for islam,« sagde Pernille Vermund, som ikke svarede klart på, hvordan myndighederne skal tjekke personens religion.

Hun betegnede dog verdens næststørste religion som »i opposition« til det danske samfund:

»Vi ved, at islam og særligt den politiske del af islam er i stærk kontrast og opposition til alt, hvad vi baserer vores samfund på. Altså demokrati, ligestilling, retsstatsprincipper,« sagde hun.

Partiet mangler endnu at definere væsentlige dele af dets politik. For eksempel om kontanthjælp og folkepension.

På forsvarsområdet lægger Nye Borgerlige til gengæld op til at øge det udgifterne med 11 mia. kr. Danmark skal kunne forsvare sig selv militært, og derfor skal værnepligten udvides til ni måneder, og både mænd og kvinder skal indkaldes – 10.000 om året.

Partiet har indtil videre fået omkring 2.000 medlemmer. Med mindre et folketingsvalg kommer før tid, vil partiet først vælge spidskandidater til næste efterår.

Pernille Vermund »regner med«, at hendes parti får stemmer nok til at komme i Folketinget, men vil ikke skyde på, hvor mange mandater det kan blive til.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.