Lars Løkkes salgsargument undsiges af regeringens egne regneeksempler

Jobpræmien til langtidsledige gælder ifølge 2025-planen kun i to år, mens skattelettelser rækker til 2025.

Artiklens øverste billede
Da Lars Løkke Rasmussen fremlagde sin 2025-plan, fastslog han, at V-regeringens skatteudspil »er klart målrettet mennesker med lave arbejdsindkomster«. Foto: Mikkel Tariq Khan

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen fremhæver, at 2025-planens skattelettelser er målrettet danskere med de laveste lønninger, fortæller regeringens egne regneeksempler en anden historie.

En direktørfamilie med to børn vil få 32.300 kr. ekstra mellem hænderne om året, når regeringens skatteplan er fuldt indfaset i 2025. Det er mere end seks gange så meget som en ufaglært butiksansat.

Vi giver allermest til de langtidsledige, der kommer i job.

Lars Løkke Rasmussen, , statsminister.

Da Løkke fremlagde planen tirsdag, fastslog han, at V-regeringens skatteudspil »er klart målrettet mennesker med lave arbejdsindkomster«, og at »vi giver allermest til de langtidsledige, der kommer i job«.

Regeringen vil indføre en såkaldt jobpræmie til langtidsledige. Hvis en kontanthjælpsmodtager efter et års ledighed får et job som ufaglært i en butik, skal det udløse en bonus på 2.500 kr. ekstra om måneden. Sammen med et nyt jobfradrag kan det bringe vedkommendes gevinst ved 2025-planen op på 33.900 kr. i et enkelt år.

Procent kontra kroner

Men ifølge regeringen skal jobpræmie-ordningen kun eksistere i to af de ni år, som planen dækker. Derefter falder den lavtlønnedes gevinst til 4.700 kr. årligt.

Dansk Folkeparti vil i de kommende forhandlinger have større skattelettelser til bunden end toppen.

»Når vi husker valgkampen, var det også det, som Venstre gik til valg på. Vi vil gerne hjælpe dem med at indfri det valgløfte,« siger finansordfører René Christensen (DF).

Skatteminister Karsten Lauritzen påpeger, at de lavestlønnede får en større skattelettelse målt i procent. F.eks. vil den ufaglærte butiksansatte i 2025 skulle betale 7 pct. mindre i skat. For direktørfamilien er tallet 5 pct. ifølge regeringens tal.

»For en minister, der får en milliongage, kan det godt være, at 400-500 kr. om måneden ikke betyder så meget i en skattelettelse, men for folk, der tjener 200.000 kr., gør det en ret stor forskel. Derfor kan man ikke sammenligne kroner og øre. Man bliver nødt til at sammenligne den procentvise fremgang,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen