Danskerne ønsker ny særaftale efter brexit

Retten til at beskære børnepenge, der sendes til andre EU-lande, afhænger af den britiske folkeafstemning om fortsat medlemskab af EU.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert.

Hvis briterne den 23. juni stemmer for at forlade EU-fællesskabet, ønsker et flertal af danskerne, at regeringen rejser til Bruxelles og sikrer de samme værn mod velfærdsturisme, som Storbritannien fik forhandlet hjem i en aftale med EU.

Aftalen fra februar i år sikrer bl.a., at alle 28 EU-medlemslande får mulighed for at skære i børnepenge til EU-borgere, når de bliver sendt til et andet EU-land med lavere leveomkostninger.

Men den mulighed bortfalder, hvis et flertal af briterne takker nej til aftalen og i stedet ønsker at forlade EU – det såkaldte brexit.

I alt siger 64,5 pct. af de adspurgte ja til, at Danmark skal »forsøge at få en lignende aftale«, hvis det sker, viser en meningsmåling lavet af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten. 19,4 pct. siger nej.

Forskningschef i Tænketanken Europa Catharina Sørensen tror ikke, at Danmark kan få en ny særaftale, men mener samtidig, at der i EU vil være lydhørhed, hvis en større gruppe af lande vil fastholde den såkaldte indeksering af børnechecken.

»Det er svært at argumentere imod, at børnepengene afspejler leveomkostningerne i det land, man lever i. EU har allerede en gang accepteret modellen, og så er det er en dagsorden, flere europæiske lande bakker stærkt op om,« siger hun.

Blandt Folketingets partier er der et udbredt ønske om at udnytte muligheden for at begrænse regningen til de børnepenge, der bliver sendt ud af landet – uanset hvad briterne stemmer.

»Det er væsentligt, at vi i EU-samarbejdet får en bedre balance mellem at yde til samfundet og nyde godt af det samme samfund,« siger politisk ordfører i Venstre Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

»De elementer, der er i aftalen, er klart i Danmarks interesse, så dem vil vi fortsat arbejde for.«

Dansk Folkeparti vil også gerne kunne indeksere børnechecken, men ønsker at gå videre så man først efter en årrække i Danmark får ret til børnepenge.

»Det er meget begrænset, hvad vi kan spare med indeksering sammenlignet med et reelt optjeningsprincip,« siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF).

DF kræver i stedet grundlæggende ændringer, når en bebudet revision af reglerne for sociale ydelser i EU bliver en realitet.

De Radikale afviser kategorisk nye forhandlinger om en særaftale: »Danmark har slet ikke sat nok ind på fællesskabskontoen,« siger gruppeformand Sofie Carsten Nielsen (R).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.