*

Politik

Se hvilke spørgsmål, der driller JP's læsere i "dansker-testen"

Jyllands-Postens læsere er tilsyneladende klogere end Ekstra Bladet og Politikens. Alligevel dumper den gennemsnitlige læser den nye indfødsretsprøve.

Foto: Ole Lind Foto: Ole Lind /Polfoto

Over 10.000 læsere har testet deres viden om Danmark i den nye indfødsretsprøve, siden vi lagde den ud på jp.dk onsdag aften.

Testen er én af flere ting, som nye statsborgere skal bestå for at kunne få det eftertragtede danske pas og kalde sig dansk statsborger med alle de rettigheder, det medfører. Og dagen igennem har det været flittigt diskuteret om spørgsmålene er for svære. Eller for mærkelige.

Jyllands-Postens læsere har indtil videre svaret rigtigt på 74 procent af spørgsmålene. Altså knap tre ud af fire.

Test dig selv: Ved du nok til at blive dansk statsborger?

Og dermed ved I, kære læsere, tilsyneladende mere om Danmark og danske forhold end læserne hos både Politiken og  Ekstra Bladet. Politikens læsere har afgivet 71 procent korrekte svar, mens Ekstra Bladets læsere i skrivende stund ligger på 67 procent.

Men lige lidt hjælper det.

Det kræver nemlig 80 procent korrekte svar for at bestå prøven, så faktisk ville ingen af de tre mediers gennemsnitlige læser kunne blive dansk statsborger (se faktaboks for uddybning).

Men hvilke spørgsmål driller så mest?

Fakta
  • Nye danske statsborgere skal bestå indfødsretsprøven, som blev (gen)indført af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative sidste efterår.
  • Prøven består af 40 spørgsmål om danske samfundsforhold, historie, politik og kultur. For at bestå skal man svare rigtigt på mindst 32 af spørgsmålene (80%).
  • Inden prøven kan ansøgerne læse op på 140 siders læremateriale, som indeholder svarene på 35 af de 40 spørgsmål. De resterende fem spørgsmål handler om aktuelle emner.
  • For at blive dansk statsborger skal ansøgerne desuden bestå en sprogprøve, være selvforsørgende, have permanent opholdstilladelse, have ren straffeattest, være gældfri til det offentlige og underskrive en erklæring om at man lover troskab og loyalitet over for Danmark.
Jo, vores data viser, at dét, som allerflest JP-læsere har svaret forkert på, handlede om noget så grundlæggende som undervisningspligten: Hvor mange års undervisningspligt er der i Danmark – 9, 10 eller 12 år?

Kun 33 procent vidste, at der kræves mindst 10 års undervisning i Danmark svarende til 0. klasse til og med folkeskolens 9. klasse.

Også et af de mere aktuelle spørgsmål har givet rigtig mange læsere problemer: Nemlig hvornår Danmark indførte paskontrol ved den tyske grænse. Kun 41 procent kunne huske, at det var i januar i år – hvilket næppe er nok til at gøre udlændingeminister Inger Støjberg helt tilfreds?

Hvad angår EU-området står det ikke meget bedre til. Kun 45 procent kunne svare på, hvad Rådet for Den Europæiske Union laver (pssst, det er EU's lovgivende funktion sammen med Europa-Parlamentet).

Ligeledes har mange læsere haft problemer med at huske/gætte/google hvornår den berømte danske komponist Carl Nielsen levede. Det gjorde han naturligvis fra 1865-1931, men det har kun 52 procent altså svaret rigtigt på.

Og som nummer seks på listen over de "sværeste" spørgsmål i indfødsretsprøven finder vi en decideret klassiker: Hvor mange kommuner er der i Danmark? Svaret er hverken 90 eller 95, men derimod 98, hvilket blot 53 procent vidste.

Til gengæld vil det sikkert glæde fagforeningerne, at hele 98 procent af quizdeltagerne ved, hvad en overenskomst er.

Morten Messerschmidt, Margrete Auken, Jeppe Kofod og de andre i Bruxelles kan desuden ånde lettet op over, at hele 99 procent ved, at Danmark rent faktisk har medlemmer i Europa-Parlamentet.

Og 94 procent kan huske, at den tidligere statsminister, som for nylig gik bort, var den folkekære Anker Jørgensen (S).

Mere overraskende er det måske, at hele 91 procent har svaret rigtigt på, at de fire stænder, som den danske befolkning var opdelt i fra middelalderen, var adelen, gejstligheden, borgere og bønder.

S og DF om indfødsretsprøve: Ikke en test om paratviden

Dagen igennem har især to spørgsmål fået megen opmærksomhed på grund af deres måske lidt kuriøse karakter: Olsen Bande-spørgsmålet og Sylfide-spørgsmålet.

Balletten "Sylfiden" i en opsætning på Det Kongelige Teater. PR-foto: Det Kongelige Teater
60 procent ved, hvad balletten Sylfiden handler om (eller gættede sig til det), og 54 har svaret rigtigt på, at den første Olsen Bande-film udkom i det herrens år 1968.

Det er første gang, at den nye indfødsretsprøve bliver afholdt, efter den blev genindført af regeringen, blå blok og Socialdemokraterne i efterået. Og allerede nu har den medført en hel del debat både i regulære medier og på Facebook og Twitter.

Disclaimer
  • Det er nok de færreste prøvedeltagere på jp.dk, der har læst de 140 siders læremateriale, som er pensum for indfødsretsprøven, inden de tog testen.
  • Derfor kan den rigtige indfødsretsprøve og svarene her på jp.dk ikke sammenlignes direkte.
  • I vores data har vi desuden ikke mulighed for at se, hvor mange enkeltpersoner, der er bestået eller dumpet, eller hvor mange af læserne, der har taget hele prøven til ende.
  • Men den gennemsnitlige JP-læser dumper altså indfødsretsprøven.
Blandt andre undrer Venstres eget medlem af indfødsretudvalget Preben Bang Henriksen sig over nogle af spørgsmålene, og vil nu have dem undersøgt.

»Helt ærligt så bliver jeg lidt rystet over nogle af spørgsmålene«, siger han til DR.

På sociale medier bliver det ligeledes heftigt diskuteret, om spørgsmålene er relevante eller ej. For eksempel er der mange, der undrer sig over Olsen Bande-spørgsmålet.

»Mange irrelevante spørgsmål, jeg, som er indfødt dansker, klarede kun lige testen med 34 rigtige, jeg er uddannet lærer og betragter mig som forholdsvis velorienteret om vores samfund,« skriver en JP-læser.

En anden stemmer i:

»Størstedelen af spørgsmålene er hverken interessante eller relevante, hvis du ikke er 'flergenerations dansker' eller elsker historie. Det ville give mere mening, hvis det handlede mere om rettigheder, pligter og relevant dansk lovgivning.«

Og en tredje:

»Jeg fik selv en score på 40, men jeg synes, at flere af spørgsmålene er uendelig ligegyldig viden for at være/blive en god dansker.«

Der er dog også andre opfattelser:

»En ganske udmærket test, god blanding af historie og up to date viden så man kan se om de følger med i dagens Danmark,« skriver en læser i debatten på Facebook.

Du kan selv tage indfødsretsprøven ved at klikke her.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kaos-regeringens finanslov gør Danmark fattigere

Christian Rabjerg Madsen
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere.

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her