Se hvilke spørgsmål, der driller JP's læsere i "dansker-testen"

Jyllands-Postens læsere er tilsyneladende klogere end Ekstra Bladet og Politikens. Alligevel dumper den gennemsnitlige læser den nye indfødsretsprøve.

Artiklens øverste billede
Foto: Ole Lind

Over 10.000 læsere har testet deres viden om Danmark i den nye indfødsretsprøve, siden vi lagde den ud på jp.dk onsdag aften.

Testen er én af flere ting, som nye statsborgere skal bestå for at kunne få det eftertragtede danske pas og kalde sig dansk statsborger med alle de rettigheder, det medfører. Og dagen igennem har det været flittigt diskuteret om spørgsmålene er for svære. Eller for mærkelige.

Jyllands-Postens læsere har indtil videre svaret rigtigt på 74 procent af spørgsmålene. Altså knap tre ud af fire.

Og dermed ved I, kære læsere, tilsyneladende mere om Danmark og danske forhold end læserne hos både Politiken og  Ekstra Bladet. Politikens læsere har afgivet 71 procent korrekte svar, mens Ekstra Bladets læsere i skrivende stund ligger på 67 procent.

Men lige lidt hjælper det.

Det kræver nemlig 80 procent korrekte svar for at bestå prøven, så faktisk ville ingen af de tre mediers gennemsnitlige læser kunne blive dansk statsborger (se faktaboks for uddybning).

Men hvilke spørgsmål driller så mest?

Kun 33 procent vidste, at der kræves mindst 10 års undervisning i Danmark svarende til 0. klasse til og med folkeskolens 9. klasse.

Også et af de mere aktuelle spørgsmål har givet rigtig mange læsere problemer: Nemlig hvornår Danmark indførte paskontrol ved den tyske grænse. Kun 41 procent kunne huske, at det var i januar i år – hvilket næppe er nok til at gøre udlændingeminister Inger Støjberg helt tilfreds?

Hvad angår EU-området står det ikke meget bedre til. Kun 45 procent kunne svare på, hvad Rådet for Den Europæiske Union laver (pssst, det er EU’s lovgivende funktion sammen med Europa-Parlamentet).

Ligeledes har mange læsere haft problemer med at huske/gætte/google hvornår den berømte danske komponist Carl Nielsen levede. Det gjorde han naturligvis fra 1865-1931, men det har kun 52 procent altså svaret rigtigt på.

Og som nummer seks på listen over de ”sværeste” spørgsmål i indfødsretsprøven finder vi en decideret klassiker: Hvor mange kommuner er der i Danmark? Svaret er hverken 90 eller 95, men derimod 98, hvilket blot 53 procent vidste.

Til gengæld vil det sikkert glæde fagforeningerne, at hele 98 procent af quizdeltagerne ved, hvad en overenskomst er.

Morten Messerschmidt, Margrete Auken, Jeppe Kofod og de andre i Bruxelles kan desuden ånde lettet op over, at hele 99 procent ved, at Danmark rent faktisk har medlemmer i Europa-Parlamentet.

Og 94 procent kan huske, at den tidligere statsminister, som for nylig gik bort, var den folkekære Anker Jørgensen (S).

Mere overraskende er det måske, at hele 91 procent har svaret rigtigt på, at de fire stænder, som den danske befolkning var opdelt i fra middelalderen, var adelen, gejstligheden, borgere og bønder.

Dagen igennem har især to spørgsmål fået megen opmærksomhed på grund af deres måske lidt kuriøse karakter: Olsen Bande-spørgsmålet og Sylfide-spørgsmålet.

Balletten "Sylfiden" i en opsætning på Det Kongelige Teater. PR-foto: Det Kongelige Teater

Det er første gang, at den nye indfødsretsprøve bliver afholdt, efter den blev genindført af regeringen, blå blok og Socialdemokraterne i efterået. Og allerede nu har den medført en hel del debat både i regulære medier og på Facebook og Twitter.

»Helt ærligt så bliver jeg lidt rystet over nogle af spørgsmålene«, siger han til DR.

På sociale medier bliver det ligeledes heftigt diskuteret, om spørgsmålene er relevante eller ej. For eksempel er der mange, der undrer sig over Olsen Bande-spørgsmålet.

»Mange irrelevante spørgsmål, jeg, som er indfødt dansker, klarede kun lige testen med 34 rigtige, jeg er uddannet lærer og betragter mig som forholdsvis velorienteret om vores samfund,« skriver en JP-læser.

En anden stemmer i:

»Størstedelen af spørgsmålene er hverken interessante eller relevante, hvis du ikke er ’flergenerations dansker’ eller elsker historie. Det ville give mere mening, hvis det handlede mere om rettigheder, pligter og relevant dansk lovgivning.«

Og en tredje:

»Jeg fik selv en score på 40, men jeg synes, at flere af spørgsmålene er uendelig ligegyldig viden for at være/blive en god dansker.«

Der er dog også andre opfattelser:

»En ganske udmærket test, god blanding af historie og up to date viden så man kan se om de følger med i dagens Danmark,« skriver en læser i debatten på Facebook.

Du kan selv tage indfødsretsprøven ved at klikke her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.