Flertal indfører åben liste over hadprædikanter

Efter flere ugers forhandlinger er der indgået en aftale om antiradikalisering, der blandt andet indfører åbne lister over hadprædikanter.

Udenlandske imamer og andre religiøse forkyndere med ekstreme synspunkter skal fremover stå på en offentlig liste over personer, der ikke er velkomne i Danmark.

Derudover skal ytringer fra præster, imamer og andre religiøse forkyndere, der billiger strafbare handlinger som led i religiøs oplæring, gøres strafbare.

Det er to af hovedpunkterne i en aftale, som kirkeminister Bertel Haarder tirsdag indgået en aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative efter flere ugers forhandlingsmøder i Kirkeministeriet.

»Vi gør alt, hvad vi kan, uden at gå på kompromis med grundloven og internationale konventioner,« siger Bertel Haarder.

Parterne er enige om at listen skal være åben. Der skal dog også være en lukket observationsliste for EU-borgere.

»Ekstremistlisten« som den åbne liste populært kaldes, skal forhindre udvalgte, udenlandske imamer og andre religiøse forkyndere, der har udtrykt ekstreme eller strafbare holdninger, i at komme ind i Danmark. Listen vil dog ikke kunne bruges over for EU-borgere og deres familiemedlemmer, men kun personer uden for EU.

Socialdemokraterne er overordnet tilfreds med aftalen, men havde dog gerne set et punkt om mere brug af exitprogrammer, der hjælper unge ud af formørkede religiøse miljøer.

»Det er vigtige skridt, vi har taget nu, men vi er ikke i mål,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S). Samme melding kommer fra De Konservative.

Aftalen er kulminationen på flere ugers møder i Kirkeministeriet, hvor parterne løbende har indgået forskellige delaftaler og pakker.

Liberal Alliance forlod dagens forhandlinger kort før middag, da partiet ikke kunne stå inde for, at listen skulle være offentlig. Det ville SF heller ikke være med til, så SF har valgt at stå uden for den del af aftalen, der handler om ekstremistlisten.

Partiet ønsker strengere krav til religiøse forkyndere, der bruger deres magt og autoritet til at opfordre til vold og voldtægt, men frygter, at den åbne liste vil stik virke mod hensigten og i stedet udvikle sig til en ”martyrliste”.

»Vi ønskede en lukket liste med klart afgrænsede kriterier, men det kunne vi ikke få de andre partier med på. En åben liste med vage kriterier risikerer at udelukke de forkerte mennesker og i værste fald virke som en offentlig gabestok eller en martyliste, som radikaliserede personer herhjemme vil bruge som inspiration, når de henter inspiration på nettet. Det er den helt forkerte vej at gå,« siger gruppeformand Jacob Mark i en pressemeddelelse.

»Vi har et helt særligt ansvar for at beskytte vores frihedsrettigheder og vores ytringsfrihed, og jeg mener altså, at man danser på et knivsæg, når man lægger så åbne kriterier for, hvem der kan komme på en liste og dermed blive udelukket fra at få visum til Danmark,« tilføjer han.

Liberal Alliance er kritisk over for, at regeringen indskrænker ytringsfriheden ved at forbyde »billigelse af strafbare handlinger, som led i religiøs oplæring.«

Hele debatten om at skride hårdere ind over for antidemokratiske forkyndere begyndte efter TV 2’s udsendelser ”Moskeerne bag sløret,” som blandt andet viste, at visse foreninger og trossamfund i nogle tilfælde modarbejder eller underminerer demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.

I begyndelsen af maj blev De Radikale, Alternativet og Enhedslisten smidt ud af forhandlingerne, da regeringen ikke mente, at den kunne blive enige med de tre partier.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.