Politik

Rød blok gør nyt forsøg på at skrotte regeringens kommunale grønthøster

Oppositionen indkalder til hastedebat om det omstridte omprioriteringsbidrag i et forsøg på at få det skrottet. DF afviser på forhånd.

S-formand Mette Frederiksen og resten af rød blok vil presse regeringen til at skrotte det såkaldte omprioriteringsbidrag. Arkivfoto: Philip Davali/Polfoto

En samlet rød blok forsøger nu at tvinge regeringen til at aflive det omstridte omprioriteringsbidrag, som betyder, at kommunerne skal spare/effektivisere for flere milliarder kroner over de kommende år.

Oppositionspartierne Socialdemokraterne, Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten er gået sammen om at kræve en hasteforespørgselsdebat i Folketinget på onsdag med henblik på at samle flertal for at afskaffe omprioriteringsbidraget.

Her vil de fire partier bede finansminister Claus Hjort Frederiksen om at redegøre for, hvordan omprioriteringsbidraget fra kommunerne skal bruges i 2017 og frem, og hvordan kommunerne forventes at udmønte besparelser.

»Regeringen pålægges at annullere omprioriteringsbidraget fra 2017 og frem inden indgåelsen af næste kommuneaftale,« hedder det i det fælles forslag.

Fakta:

Omprioriterings-bidraget

  • Regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag indbærer, at de 98 kommuner skal effektivisere for 1 procent på de kommunale budgetter i 2017, 2018 og 2019.
  • Kommunerne skal spare 2,4 milliarder kroner om året de nævnte år – penge som så kan bruges på andre ting såsom velfærd eller skattelettelser.
  • Rød blok mener, at besparelserne vil føre til nedskæringer i den nære velfærd og ramme ældre- og børneområdet hårdt.
  • Den økonomiske grønthøster blev efter valget indskrevet i regeringsgrundlaget: »Derfor vil regeringen tage initiativ til at indarbejde et omprioriteringsbidrag i det kommunale udgiftsloft på 1 pct. om året fra 2016, og at alle større statslige driftsområder omfattes af et årligt omprioriteringsbidrag på 2 pct. fra 2016. De frigjorte midler vil blive udmøntet hen over regeringsperioden til prioriterede indsatser, ligesom regeringen vil gøre en særlig indsats for kommuner i en svær økonomisk situation.«
Kort fortalt betyder omprioriteringsbidraget, at kommunerne skal barbere én procent af de kommunale budgetter i årene 2017, 2018 og 2019. Det betyder i kroner og ører, at kommunerne sammenlagt skal spare omkring 2,4 mia. kr. om året.

Traditionelt bliver kommunernes økonomi fastlagt gennem de årlige forhandlinger mellem regeringen og kommunerne, men den aftaletradition har regeringen »manglende respekt« over for, når den på forhånd har lagt sig fast på omprioriteringsbidraget, mener partierne.  

S stemte blankt til minusvækst efter hård kritik: »Det bør være helt logisk og sund fornuft for enhver«

Men forsøget på at skubbe omprioriteringsbidraget i graven bliver tilsyneladende en mission impossible.

Dansk Folkeparti har ganske vist tidligere været skeptiske over for omprioriteringsbidraget, men partiet siger nej til at afskaffe det, så længe pengene bliver brugt rigtigt, siger finansordfører René Christensen til Jyllands-Posten. Og dermed er der ikke flertal i Folketinget.

»Vi er for omprioriteringsbidraget under den forudsætning, at alle pengene går tilbage til kommunerne,« siger han og argumenterer med, at pengene fra omprioriteringsbidraget via finansloven kan omdirigeres til kommuner, der er vanskeligt stillede økonomisk.

Løkke til kommunetopmøde: Stop nu den jammer, Claus

»Det kunne vi godt se, at et omprioriteringsbidrag kunne være med til at løfte, så kommunerne på sigt kunne løfte sig selv, få flere på arbejdsmarkedet og et bedre skattegrundlag,« konstaterer René Christensen.

Han skoser samtidig Socialdemokraterne, som mandag fremlagde et beslutningsforslag, der gik på at tilbageføre pengene til kommunerne og ikke afskaffe omprioriteringsbidraget, som det nu foreslås fra en samlet rød blok.

»Politikerleden rykker helt ind i folketingssalen. Man kan ikke have begge synspunkter. Man kan ikke både være for et omprioriteringsbidrag og stille forslag om, at det nedlægges. Enten er man på det ene hold eller andet,« siger han.

Omprioriteringsbidraget har udløst store protester fra røde og blå borgmestre, og Socialdemokraterne har søsat en offensiv imod omprioriteringsbidraget. Det viste sig onsdag, da partiformand Mette Frederiksen (S) lancerede et beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at indkalde til forhandlinger om sagen.

Målet er at presse Dansk Folkeparti til at støtte forslaget i folketingssalen og sikre, at hver en krone sparet føres tilbage til kommunerne.

Det er DF åbne over for at støtte.

På spørgsmålet om, hvorfor rød blok på den ene side stiller et beslutningsforslag om at tilbageføre pengene fra omprioriteringsbidraget til kommunerne, og på den anden side kræver hele konstruktionen afskaffet i en hastedebat, svarer finansordfører Benny Engelbrecht:

»Har man mere end ét skud i bøssen, er det ikke sådan, at man skal lægge bøssen væk, når man har skudt det ene skud. Så kunne man eventuelt også bruge de andre. Sådan har jeg det.«

Socialdemokraterne vil dog ikke love, at de afskaffer omprioriteringsbidraget, hvis de kommer i regeringen, da de ikke kan forudse, hvordan den økonomiske situation ser ud i fremtiden.

Frederikshavn i spidsen for oprør mod omstridt bidrag

Det er ikke godt nok, hvis man spørger Enhedslisten, Alternativet og SF, som onsdag udsendte en fælles pressemeddelelse, hvor de slog fast, at omprioriteringsbidraget skal helt væk.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her