Væltet minister: De Konservative deltog i en kalkunjagt

Exit: Statsministeren håbede på forsoning i den borgerlige blok. I stedet forlader Eva Kjer Hansen posten som miljø- og fødevareminister med et udfald mod De Konservative. De gik mere op i ministerfyring end grønne tiltag, siger hun.

Artiklens øverste billede
Eva Kjer Hansen smækker med døren på vej ud af Miljø- og Fødevareministeriet, som mandag formelt blev overdraget til Esben Lunde Larsen. Hans job som uddannelses- og forskningsminister overtages af Ulla Tørnæs, der vender hjem til dansk politik fra Bruxelles. Foto: Martin Lehmann/Polfoto

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen håber på ro, genskabt tillid og ordentligt samarbejde i blå blok, så lyder der en skarp afskedssalut fra den nu afgåede miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, som mandag overdrog posten til Esben Lunde Larsen.

»Det har for mig været et meget mærkværdigt forløb. Hvis jeg havde lavet en fejl, ville jeg være den første til at tage ansvar for det. Jeg er meget overrasket over den kritik, jeg har mødt i Folketinget, som jo allermest har handlet om, hvordan man kunne få mig vippet af pinden frem for at diskutere substansen,« siger Eva Kjer Hansen til Jyllands-Posten:

»Det blev jo sagt direkte af den konservative Rasmus Jarlov i weekenden, at det vigtigste for dem var at vippe mig af pinden og ikke så meget at få en tillægsaftale. Det var slet ikke det grønne, der var vigtigt, men udelukkende noget fnidderfnadder.«

Landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) blev i weekenden spurgt af TV 2, om det var vigtigere for partiet at vælte Eva Kjer Hansen end at få en pakke med tiltag, der afbøder miljøkonsekvenserne af landbrugspakken.

»Det er jeg jo nødt til at sige ja til,« sagde Rasmus Jarlov.

Kalkunjagten gik ind

Eva Kjer Hansen erklærer sig for »dybt forundret«.

»I særdeleshed fordi de ønsker mig afsat som minister med den begrundelse, at jeg har oplyst urigtige tal. Dernæst stemmer de for lovforslaget, som er baseret på de tal. Det hænger ikke sammen i min verden,« siger hun.

Under et samråd i sidste uge bad De Konservative om, at ministeren vedstod sig kritikken fra en række forskere og erkendte, at miljøregnskabet bag landbrugspakken ikke var retvisende. Men den indrømmelse ville Eva Kjer Hansen ikke give, og derfor udtrykte De Konservative mistillid til hende. I dag står hun fast på sin konklusion.

»Hvis jeg mente, at jeg havde givet urigtige oplysninger, ville jeg være den første til at tage ansvaret for det og gå af som minister,« siger hun.

Er man som minister ikke tjener af Folketinget, så hvis et flertal i Folketinget mener, at man har givet urigtige oplysninger, så må man følge det?

»Jeg synes, at denne sag viser, at der er en udfordring for Folketinget og den måde, som Folketinget agerer på.«

På hvilken måde?

»Der er ingen tvivl om, at kalkunjagten gik ind. Oppositionen så sammen med De Konservative sit snit til at få vippet en minister af pinden. Det, synes man jo altid, er sjovt i Folketinget. Uanset indholdet.«

Hvilke overvejelser har du selv gjort dig undervejs i forløbet?

»Jeg har selvfølgelig tænkt meget igennem, om der var ting, jeg skulle have gjort anderledes undervejs. Men jeg kan simpelthen ikke få øje på, hvor jeg kunne have gjort det.«

Tog du selv beslutningen om at trække dig?

»Jeg bad selv om at blive fritaget for at være minister lørdag morgen for ikke at stå i vejen for regeringen. Jeg synes, det vigtigste er, at V-regeringen fortsætter«.

Løkke forstår ikke mistillid

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen undrede sig mandag over De Konservatives håndtering.

»Jeg havde håbet på, at vi med forløbet på Marienborg kunne være kommet i mål med at genoprette Det Konservative Folkepartis tillid til Eva Kjer Hansen. Det lykkedes desværre ikke, af grunde jeg ikke helt forstår. Altså først og fremmest har hun gennemført den politik, vi i fællesskab gik til valg på. Men det lykkedes så ikke,« sagde han mandag til TV 2.

Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative fremlagde op til folketingsvalget et fælles landbrugsudspil. Det skulle bl.a. give landmændene lov til at gøde mere, hvilket altså blev vedtaget i sidste uge af partierne i blå blok.

De Konservative afviser Eva Kjer Hansens kritik.

»For os har det aldrig nogensinde handlet om at vælte hende. Det har handlet om en minister, som ikke har givet et retvisende billede af miljøregnskabet i landbrugspakken,« siger politisk ordfører Mai Mercado.

K: Hun er politisk tonedøv

Foreholdt Rasmus Jarlovs udtalelse fra weekenden, siger Mai Mercado:

»Det var vigtigt for os ikke at acceptere fifleri med tal. Det viser bare, at Eva Kjer er så politisk tonedøv, at hun slet ikke forstår, hvorfor hun ikke er minister i dag.«

De Konservative fastholder, at de stadig ønsker en tillægsaftale med grønne tiltag. Det vil den nye miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, ikke garantere.

»Nu skal jeg først have tid til at sætte mig ind i arbejdet. Så mødes jeg med de politiske partier. Når jeg har gjort det, tager jeg stilling til, hvad der skal ske,« siger han.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.