*

Politik

Venstre raser over, at Løkke hænges ud som nazist

Regeringens asylstramninger giver Danmarks internationale omdømme gevaldige ridser i lakken i internationale medier. Ifølge De Radikale ligger regeringen, som den har redt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kan i dag se sig selv afbilledet som nazist i den britiske avis The Guardian. arkivfoto: STINE BIDSTRUP

Utilstedelig, smagløs, frastødende. Og frem for alt historieløs.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen lancerer en usædvanlig hård kritik af dagens satiretegning i den anerkendte, britiske avis The Guardian, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen er afbilledet som nazist med armbind og brun jakke.

Berømt kunstner trækker værk fra dansk udstilling i protest mod ny lov

Tegningen er en kommentar til regeringens asylstramninger, som tirsdag blev vedtaget af et stort flertal i Folketinget og som giver politiet mulighed for at beslaglægge flygtninges værdier – en lovændring, der har fået flere udenlandske medier til at drage paralleller til nazisternes behandling af jøderne.

Sammenligningen vækker vrede hos Jakob Ellemann-Jensen:

»Frem for alt er tegningen historieløs. Det er en mangel på respekt for de millioner af mennesker, som systematisk blev myrdet af nazisterne og over for de hundredtusinder af unge mænd, som mistede deres liv i kampen mod nazismen og for vores frihed,« siger ordføreren.

Han understreger i samme åndedrag, at britiske såvel som danske medier naturligvis må tegne og trykke, hvad de vil, men at han samtidig forbeholder sig retten til at sige, hvad han mener om satiren.

Nazi-tegningen er bare ét eksempel på de drøje hug, som Danmark internationale omdømme i dag får i udenlandske medier som følge af asylstramingerne.

TV: CNN om Danmark: Medfølelsen med flygtninge er væk

Ifølge De Radikales udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen ligger regeringen, som den har redt.

»Den har ønsket dette her - annonceret med det. Tag til andre lande end Danmark, vi vil ikke have jer,« siger hun med henvisning til de flygtninge-skræmmeannoncer, som regeringen sidste år indrykkede i libanesiske aviser.

»Man kan ikke gøre én ting et sted og så tro, at resten af verden ikke kigger med. Når man indrykker annoncer, der decideret skal skræmme flygtninge væk, så må man også bære byrden efterfølgende. Opfattelsen af Danmark bliver til virkelighed, og det skader Danmarks omdømme og image,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Asylpakken
  • Regeringens asylstramninger blev vedtaget i Folketinget tirsdag.
  • Den udenlandske kritik går særligt på at asylansøgeres værdier nu kan beslaglægges.
  • Loven indebærer dog også kortere opholdstilladelser flygtninge og skrappere krav til permanent ophold.
  • Derudover bliver retten til familiesammenføring for flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus udskudt for flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus.
  • Disse flygtninge vente tre år på at kunne søge om at genforenet med deres familie. I dag skal de som udgangspunkt vente ét år. Gruppen udgør knap 20 procent af dem, der får asyl.
Hun opfordrer regeringen til at gå i dialog med vores nabolande og samtidig droppe annoncer i fremtiden.

Jakob Ellemann-Jensen medgiver, at ansvaret først og fremmest påhviler regeringen og de partier, der er med til at gennemføre asylstramningerne.

»Selvfølgelig har regeringen og vi i Venstre et ansvar. Men jeg skal hilse at sige, at det har Det Radikale Venstre også. Og også dele af pressen,« siger han.

Den danske udenrigstjeneste - blandt andet ambassaderne - gør hvad de kan for at rette misforståelser og minimere skaderne for Danmarks omdømme.

Ligeledes bruger Jakob Ellemann-Jensen i disse dage en del af sin vågne tid på at udtale sig til internationale medier.

»Jeg tror, at de mange reaktioner, som vi ser, skyldes den bevægelse, vi tager i Danmark snarere end hvor vores lovgivning egentlig ligger,« siger han.

Dermed sigter han til, at andre europæiske lande allerede gør nogle af de ting, som Folketinget i går vedtog.  Eksempelvis beslaglægger Schweiz og flere tyske delstater allerede asylansøgeres værdigenstande.

»Noget af det, vi bliver kritiseret for – eksempelvis at inddrage værdier og pengebeløb – har man gjort i Holland, Schweiz og dele af Tyskland i årevis uden at det har ført til store fakkeltog foran ambassader. Men når vi så gør det, er det tilsyneladende grusomt,« siger Venstre-ordføreren.

»Jeg tror, at i manges øjne har Danmark i årevis befundet sig på en piedestal i forhold til det her. Den piedestal er vi nu nødsaget til at træde lidt ned ad, for ellers kan vores velfærdssamfund ikke hænge sammen og vi vil ikke kunne tage ordentlig hånd om de mennesker, som kommer hertil.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her