*

Indland

Asylsøgeres smykker skal også dække udgifter til lægebesøg

Med regeringens seneste asylstramninger kan myndighederne konfiskere asylsøgeres værdier for at sikre betaling for visse sundhedsudgifter.

Formålet med hele lovgivningen er at sikre, at der gælder de samme standarder for asylsøgere som for danskere. Statsminister Lars Løkke Rasmussen den 19. januar. Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Selv om regeringen har forsvaret den såkaldte smykkelov med, at den skal sidestille asylsøgere med personer på kontanthjælp, kan asylsøgere nu tvinges til at betale deres sundhedsudgifter. Det kan modtagere af kontanthjælp ikke.

»Asylansøgere, der har tilstrækkelige midler, skal betale for sundhedsydelser,« oplyser Udlændingeministeriet til Jyllands-Posten.

Det gælder f.eks. besøg hos den praktiserende læge, vagtlægen eller indledende behandlinger hos en psykolog eller psykiater, men dog ikke ved ulykker eller fødsler.

Kritikken af smykkeloven har hidtil især handlet om, at asylsøgere kan få beslaglagt de værdier, der overstiger 10.000 kr. og ikke har affektionsværdi, til at dække statens udgifter til kost og logi. Regeringens argument har været at sikre lighed.

»Formålet med hele lovgivningen er at sikre, at der gælder de samme standarder for asylsøgere som for danskere, nemlig at kan man forsørge sig selv, så gør man det,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge.

Sammenligningen holder dog ikke, lyder det fra Foreningen af Udlændingeretsadvokater. Bl.a. fordi danske borgere på kontanthjælp har adgang til sundhedsvæsenet uden betaling.

»Det giver ikke mening at sammenligne de to grupper. Man beslaglægger eksempelvis ikke kontanthjælpsmodtageres værdier, og man beder dem heller ikke betale for, at de kan komme til læge,« siger foreningens formand, Jytte Lindgård.

Tirsdag vedtog et stort flertal i Folketinget regeringens stramninger, der har skabt røre internationalt. Mandag forsvarede udlændingeminister Inger Støjberg i EU-Parlamentet de samme stramninger med, at »udlændinge bosat i landet« bl.a. har adgang til »gratis lægehjælp«.

At det i fremtiden ikke gælder for visse sundhedsudgifter i den periode, hvor udlændinge søger asyl, blev ikke nævnt.

»Der er ikke tale om en fuldstændig ligestilling mellem danske kontanthjælpsmodtagere og asylansøgere, og det har regeringen heller aldrig påstået er tilfældet,« skriver udlændingeminister Inger Støjberg i en mail.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her