*

Politik

Kristian Jensen før EU-møde: Danmark er blevet forskelsbehandlet

Kritikken er væltet ned over regeringens smykkeforslag, mens Schweiz og Tyskland stort set er gået fri, mener udenrigsministeren, som skal forsvare Danmarks asylpolitik i EU.

Både udlændingeminister Inger Støjberg og udenrigsminister Kristian Jensen drager mandag til Bruxelles for at forklare Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg om de danske asylregler. Arkivfoto: Jens Dresling

Udenrigsminister Kristian Jensen fik en mere bøvlet start på mandagen, end han havde brug for. I Karup Lufthavn kørte et fly af banen, hvilket betød, at den travle ministers videre rejseplan blev forskubbet.

I forvejen er det ikke ligefrem en drømmemandag for Kristian Jensen.

Sammen med udlændingeminister Inger Støjberg skal han i eftermiddag i krydsild i Europa-Parlamentets udvalg for borgerrettigheder og retlige og indre anliggender for at forklare og forsvare regeringens asylstramninger - ikke mindst forsøge at dæmme op for den kritik, som særligt forslaget om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande har medført.

Forud for mødet siger Kristian Jensen til Jyllands-Posten, at Danmark er blevet udsat for »forskelsbehandling« i forhold til kritisk omtale i udlandet.

Lovforslaget
  • Udenrigsminister og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg er mandag i Bruxelles for at forklare og forsvare nye danske asylstramninger i EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg
  • Tirsdag skal det omstridte lovforslag endeligt vedtages i Folketinget, hvor blå blok og S ventes at stemme for. Lovforslaget indeholder en række stramninger:
  • Bl.a. får politiet mulighed for at beslaglægge asylansøgeres værdier til over 10.000 kr. Det gælder dog ikke længere genstande med særlig affektionsværdi.
  • Desuden bliver muligheden for at søge om familiesammenføring forlænget fra ét år til tre år for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus.
»Jeg kan undre mig over, at der har været så meget fokus på, at vi beder asylansøgere om at betale for dem selv, hvis de kan. Det har lande som Schweiz og Tyskland tilsvarende regler om, uden at der har været særlig opmærksomhed på dem,« siger han og fortsætter:

Som Jyllands-Posten skrev i sidste uge kan asylansøgere i flere tyske delstater allerede få beslaglagt både kontanter og familiesmykker, og forinden kom det frem, at Schweiz i årevis har beslaglagt asylsøgeres værdier, hvis de overstiger, hvad der svarer til knap 7.000 danske kr.

»I politik nytter det ikke noget at ærgre sig, men jeg undrer mig over den forskelsbehandling, der har været,« siger Kristian Jensen.

Hans budskab til EU-parlamentarikerne i dag er to delt: På den ene side lever Danmark skam op til sine internationale forpligtigelser og vil fortsætte med at gøre det. Men på den anden side, er Danmark også nødt til at tilpasse lovgivningen for at kunne følge med, når der kommer mange flygtninge hertil, lyder det fra Kristian Jensen.

Og så er der det med alle udlandets misforståelser af regeringens lovforslag.

»Vi vil benytte lejligheden til at få de faktuelle oplysninger på bordet og dermed rydde myterne om Danmarks forslag ad vejen.«

Hvilke myter ser du frem til at få manet i jorden?

»Myten om at vi vil flå vielsesringe af fingrene på asylansøgere. Eller at det vi foreslår, er noget helt særegent. Det er nogle af dens slags myter, vi har kunnet se i både traditionelle- og sociale medier rundt om i Europa. Dem glæder jeg mig til at få afkræftet,« siger Kristian Jensen. 

Men regeringen gør, hvad den kan for at sende et signal til asylansøgere om, at Danmark fører en stram udlændingepolitik. Så har I ikke selv været med til at skabe det fokus på Danmarks stramninger?

»Vi fører en politik, som er fair og fornuftig. Og det betyder blandt andet, at de vilkår, vi byder danskere også gælder for udlændinge. Det vil sige, at i en situation, hvor danskere skal betale for deres eget underhold, skal asylansøgere naturligvis også.«

Men jeg spurgte dig, om ikke regeringen selv bærer en del af ansvaret for, at der er opstået et stort fokus på, at Danmark fører en stram udlændingepolitik?

»Det er klart, at vi har ansvaret for de forslag, vi lægger frem. Og dem har jeg ingen problemer med at stå på mål for. Det, der ærgrer mig, er de mange misforståelser, der har været,« siger Kristian Jensen.

Danmarks smykkelov på forsiden af The New York Times

Særligt forslaget om at inddrage værdigenstande - populært kaldet smykkeforslaget - har fået stor international opmærksomhed. Også uden for Europa. Store udenlandske medier som Washington Post, New York Times, CNN og BBC har eksempelvis haft kritisk lup på stramningen og blandt andet draget paralleller til nazisternes behandling af jøder under Anden Verdenskrig.

På danske ambassader bliver der derfor arbejdet målrettet på at sikre, at fakta er på plads, når Danmark får omtale ude i verden. 

»Det er noget, vi forsøger at tage i opløbet. Vi ønsker ikke, at der skal sætte sig et forkert billede af Danmark. Når jeg er ude i verden oplever jeg en stor respekt for at Danmark hjælper mange asylansøgere. Vi tager rigtig mange pr. indbygger i forhold til mange andre EU-lande. Jeg oplever også, at vi bliver rost for vores arbejde for menneskerettigheder og for eksempel bøsser og lesbiskes rettigheder i Danmark,« siger Kristian Jensen.

Men hvor alvorlig er den negative omtale for Danmark?

»Det er noget, som vi tager alvorligt, og derfor gør vi en indsats for at få stoppet de forkerte historier, der kører. Men jeg har ikke en opfattelse af, at Danmark ikke har et godt ry. Eller at der ikke stadig står respekt om den indsats, som Danmark gør.«

I weekenden kritiserede udenrigsministeren danske europaparlamentarikere for at have pustet til sagen ved at kritisere den danske asylpolitik. De radikale medlemmer af Europa-Parlamentet, Morten Helveg Petersen og Jens Rohde, sendte imidlertid kritikken retur. Regeringen har selv skabt den situation, den står i, ved at foreslå kontroversielle asylstramninger og i øvrigt indrykke annoncer i libanesiske aviser om den stramme, danske linje, påpegede de.

Parlamentarikere slår igen Provinsielt ynk fra regeringen i asyldebat

Fredag meddelte Foreningen af Udlændingeretsadvokater, at den vil forsøge at få indbragt regeringens lovændring for domstolene og køre sagen helt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Ifølge foreningen er tre års ventetid på familiesammenføring i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om retten til et familieliv.

V: »Det kommer ikke som en overraskelse, hvis sagen bliver afprøvet ved domstolene«

Selvom regeringen og embedsmændene i Inger Støjbergs ministerium erkender, at der er en vis risiko for, at Danmmark taber en eventuelt menneskeretssag, tager Venstre risikoen for en mulig domstolsprøvelse roligt og fastholder, at treårs-reglen - efter partiets opfattelse - ikke er et brud på menneskerettighederne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her