*

Politik

Regeringen sætter gang i forarbejdet til flygtningelandsbyer

Senest 1. marts skal regeringen være klar med fordele og ulemper ved statslige flygtningelandsbyer. LA tror, at beboerne kommer til at blive i Danmark for evigt.

Udlændingeminister Inger Støjberg mener, at der er flere ulemper end fordele ved statslige flygtningelandsbyer. Men nu går regeringen med til at undersøge sagen nærmere. Foto: Jørgen Plou

Som forventet hopper regeringspartiet Venstre med i bussen sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative og stemmer ja til at undersøge fordele og ulemper ved at etablere flygtningelandsbyer nærmere.

Det meddelte Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, da folketingssalen onsdag eftermiddag dannede ramme om en hasteforespørgselsdebat om flygtningehåndteringen i Danmark.

Alt andet end et ja fra Venstre ville også have været mærkeligt, da regeringen derved var kommet i mindretal. Konkret vil regeringen nu udarbejde et beslutningsgrundlag om etableringen af statslige flygtningelandsbyer.

Støjberg ser langt flest ulemper ved flygtningelandsbyer

Udlændingeminister Inger Støjberg beskrev indledningsvist regeringens holdning til flygtningelandsbyer som »klar.«

Fakta

DF, S og K har foreslået følgende vedtagelse om flygtningelandsbyer, som regeringen nu også støtter:

  • Folketinget pålægger regeringen inden den 1. marts at fremlægge et konkret beslutningsgrundlag for etablering af statslige flygtningelandsbyer til aflastning af kommunerne.
  • Beslutningsgrundlaget skal indeholde en vurdering af de økonomiske og integrationsmæssige konsekvenser heraf.

Vedtagelsen har flertal i Folketinget. Rød blok på nær S siger nej. LA undlader at stemme.

»Overvejelser om etablering af flygtningelandsbyer skal ske på et gennemarbejdet grundlag. Derfor er vi selvfølgelig også indstillet på at se på, om det er én mulighed blandt flere, som kan hjælpe kommunerne,« sagde hun, men tilføjede, at den bedste måde at hjælpe kommunerne, er ved at få færre flygtninge til at vælge Danmark.

Personligt ser Støjberg langt flere ulemper end fordele ved statsligt drevne landsbyer til flygtninge, sagde hun tidligere onsdag til Ritzau.

Venstres holdning til flygtningelandsbyer har slået et par sving, siden Dansk Røde Kors spillede forslaget ind i debatten tilbage i efteråret. I november afviste social- og indenrigsminister Karen Ellemann, at landsbyerne var en løsning. Men under forhandlingerne om regeringens asylpakke i december gik Venstre med til at undersøge fordele og ulemper ved landsbyerne. Den plan blev imidlertid ikke til noget, da asylforhandlingerne endte uden resultat før jul.

Med undtagelse af Socialdemokraterne er hele rød blok alvorligt bekymret for, at flygtningelandsbyer vil betyde en gentagelse af tidligere tiders fejlslagne integration.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, takkede imidlertid Socialdemokraterne for samarbejdet om at presse regeringen til at sætte forarbejdet til landsbyerne i gang.

De to partier er dog ikke enige om, hvad de vil have. Når snakken falder på, om flygtningene i landsbyerne skal integreres eller ej siger S nemlig ja, og DF siger nej.

FAKTA: Hvad er en flygtningelandsby?

Dansk Folkeparti vil have flygtninge til at bo i de særlige flygtningelandsbyer indtil de kan vende hjem, eller indtil presset på kommunerne er aftaget, så kommunerne selv kan overtage opgaven med indkvartering.

»Kommunerne kan ikke blive ved med at tage imod flygtninge og migranter. Danmark skal finde nye måneder at hjælpe flygtninge på,« sagde udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) og gentog forslaget om at flygtninge slet ikke skal integreres i det danske samfund, men huses i lejr i de såkaldte nærområder.

DF foreslår, at flygtningelandsbyerne i videst muligt omfang placeres i forlængelse af de eksisterende asylcentre.

Liberal Alliance ønsker kort fortalt at »hjælpe flere flygtninge i nærområderne og færre i Danmark«. Men udlændingeordfører Simon Emil Ammitzbøll tvivler på, at flygtninge rejser hjem igen, hvis først de er flyttet ind i en dansk flygtningelandsby.

»Er det ikke et meget naivt håb? Eller ønske? Eller drøm? Jeg gætter på, at alle dem, der kommer ind – selv i flygtningelandsbyer – ender med at blive i Danmark for evigt. Risikerer vi ikke bare at gøre udfordringerne og udgifterne endnu større ved at placere folk i flygtningelandsbyer?« spurgte han under debatten.

DF er klar til at lade flygtninge arbejde uden for centre

Senere uddybede han LA's bekymring for, at »danskernes lommer« kommer til at betale for deciderede »ghettofabrikker«.

»Vi er meget skeptiske overfor de her flygtningelandsbyer. Det er vi, fordi vi tror, at mennesker kommer til at sidde der i rigtig langt tid, og fordi vi tror, at de kommer ud i det danske samfund bagefter i stedet for tilbage til de lande, de kommer fra,« sagde Ammitzbøll.

Liberal Alliance vil derfor hverken stemme for eller imod.

Tilbageblik på 1993: Se TV-avisens indslag fra en dansk flygtningelandsby:

At der stadig er mange uafklarede spørgsmål om landsbyerne blev endnu tydeligere lidt senere i forespørgselsdebatten.

Da det blev Socialdemokraternes tur til at svare på spørgsmål fra salen, gav Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen sin nysgerrighed frit løb og fyrede 12 spørgsmål af mod Dan Jørgensen på mindre end 20 sekunder:

»Hvem skal bygge landsbyerne? Hvor skal de ligge? Hvem skal drive dem? Skal der være skoler? Hvem skal drive skolerne? Skal der være sygehuse, lægehuse? Hvem skal drive dem? Skal man kunne arbejde? Skal der være hegn om? Skal man kunne færdes ud og ind? Er der tale om en lejr eller en landsby?« spurgte Jakob Ellemann, og beklagede hvis Dan Jørgensen fik svært ved at huske det hele.

Venstre har selv ønsket at se nærmere på flygtningelandsbyer

Dan Jørgensen trak luft ind og forklarede, at han af flere grunde ikke kunne svare på de mange spørgsmål. Dels fordi regeringen ikke for længst har undersøgt grundlaget for flygtningelandsbyer. Dels fordi S ikke vil stille »ultimative krav«. Og dels fordi ingen ved, hvordan antallet af flygtninge vil udvikle sig de kommende måneder, påpegede Dan Jørgensen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her