Messerschmidt beklager »forvirret pige«-kommentar: Der røg en finke af panden
DF-profilen beklager, at »det jeg har sagt kunne udlægges som nedladende«. Kritikken er haglet ned over Messerschmidt efter at han har kaldt en tidligere partifælle for »forvirret pige«.
Dansk Folkepartis stemmesluger og medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt var overrasket, da han tirsdag morgen kunne læse på en række danske nyheds-sider, at hans partigruppe i parlamentet nu var blevet et medlem mindre.
Rikke Karlsson havde på sin Facebook-profil bekendtgjort, at hun havde meldt sig ud af partiet i protest mod, at Morten Messerschmidt ifølge hende havde afvist at redegøre for, hvad millioner af kroner i EU-midler var blevet brugt til.
Kort efter begyndte Messerschmidts mobiltelefon at ringe – journalister ville have hans kommentar til sagen. Og til Berlingske Nyhedsbureau faldt en kommentar, som siden har medført massiv kritik af DF-profilen.
»Det virker på mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles, og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende,« udtalte Morten Messerschmidt. En lignende udtalelse kom han med til Ekstra Bladet, mens han overfor Jyllands-Posten kaldte Karlsson for en »en lidt forvirret sjæl«.
Hvis jeg kunne gøre tingene anderledes i dag, ville jeg have formuleret mig på en anden måde.
»Hele den her affære kom jo virkelig bag på mig. Både i sidste uge og i weekenden havde jeg helt venskabelige og hyggelige samtaler og sms-udvekslinger med Rikke Karlsson, så derfor blev jeg selvfølgelig dybt overrasket over det, der skete i går. Og ja, når man så bliver ringet op en hel dag af journalister og tager telefonen, og man skal svare på de her insisterende spørgsmål, så kan det ske, at der kan ryge en finke af panden. Og det er klart, at det er i det lys, man skal se mit ordvalg. Både fordi jeg bliver personligt berørt, frustreret, ked af det og også selvfølgelig lidt vred. Og det er derfor, at jeg kommer til at bruge det ordvalg.«
Fortryder du de udtalelser?
»Hvis jeg kunne gøre tingene anderledes i dag, ville jeg have formuleret mig på en anden måde. Men når den slags sker, så har man ikke mulighed for at forberede sig. Så bliver man pludselig ringet op og skal forholde sig til noget, der kommer som et lyn for en klar himmel. Og så ryger der altså bare en gang imellem en finke af panden. Jeg er jo også et menneske, og kan både blive chokeret og overrasket og ked af det som alle andre.«
Vil du beklage over for Rikke Karlsson, at du benyttede dig af det ordvalg i går?
»Jeg vil gerne beklage, at det, jeg har sagt, kunne udlægges som nedladende. Men jeg vil også gerne bare forklare det ved at sige, at når man bliver mødt med den slags udmeldinger, som Rikke Karlsson kom med i går, fuldstændig uden varsel, så tror jeg også, at de fleste godt kan forstå, at man i et øjebliks frustration eller ærgrelse kan komme til at ty til et ordvalg, man ellers ikke ville bruge.«
Men det er jo ikke første gang, at du bruger det ordvalg - da Anna Rosbach forlod DF i 2011, kaldte du hende »en lille forskruet pige«.
»Det understreger måske bare, at når jeg bliver overrasket, er det den slags, som man kan finde på at sige. Jeg bliver både vred og pikeret, når den slags sker og folk forlader partiet, og man føler sig forrådt. Som et følelsesmenneske kan man nogle gange komme til at sige tingene på en mere uoverlagt måde, end man ellers ville.«
Har du problemer med at få organiseret et ordentligt samarbejde og holde sammen på den gruppe, Dansk Folkeparti har fået samlet i Europa-Parlamentet?
»Det er ikke sådan, jeg selv oplever det. Selvfølgelig er vi forskellige typer og gør tingene på hver vores måde. Men jeg har sådan set forsøgt at få tingene til at glide så godt som muligt på trods af de forskelligheder, der er. I sidste uge forsøgte jeg at hjælpe Rikke med at få arbejdet i hendes udvalg til at glide bedre. Jeg har forsøgt at være til stede, når der har været brug for det. På den ene side er vi naturligvis forskellige og har forskellige måder at gøre tingene på. Men jeg synes, at jeg har givet rum til den forskellighed.«
En række politikere har langet voldsomt ud efter Morten Messerschmidts ordvalg det seneste døgn.
Blandt dem er de konservatives ligestillingsordfører, Mette Abildgaard, som kalder udtalelserne for både arrogante og sexistiske.
Samme kritik fremfører Ida Auken fra Radikale:
Socialdemokraternes Mogens Jensen mener, at Messerschmidt ”er helt forskruet i sin omtale af kvindelige kolleger.”
Og SF’s formand Pia Olsen Dyhr mener, at udtalelsen samtidig er udtryk for Københavner-snobberi:
Politiken skriver onsdag, at en del af de penge, som Rikke Karlsson har ønsket klarhed over brugen af, er gået til at finansiere lejen af en skonnert, som Messerschmid og andre DF-topfolk sejlede rundt i i Danmark inden kommunalvalget i 2013 under mottoet »Det sejler i EU - Vi sejler for Damark«.
En del af pengene er også brugt på en annoncekampagne på eb.dk og til udgivelsen af en bog af Messerschmidt om spild af EU-penge.
Hvorfor skal europæiske skattekroner gå til sådan noget?
»Jeg synes grundlæggende slet ikke, at de her fonde skulle eksistere. Men når vores modstandere har adgang til de her midler og kan bruge dem til politiske aktiviteter, så er det klart, at vi gør det samme. Det er ligesom med partistøtten på Christiansborg, som man også kan have en holdning til, men som alle naturligvis søger og får. Allerhelst, som jeg også har skrevet om et utal af gange, så jeg gerne have hele det her støttecirkus hen hvor peberet gror. Men jeg synes ikke, at det er rimeligt, at Dansk Folkeparti skulle stille sig i en ringere position end vores modstandere, fordi vi er imod støtten,« siger Messerschmidt.
Hvad mener du om Messerschmidts ordvalg i forbindelse med Rikke Karlssons beslutning? Deltag i debatten på JP Politiks Facebook-side: