Mette Frederiksen: Regeringen – ikke politiet – bør træffe den beslutning

Det er alene politiets beslutning, at flygtninge og migranter nu får lov at rejse uregistreret igennem Danmark. Men sådan bør det ikke være, siger S-formand.

Artiklens øverste billede
S-formand Mette Frederiksen (S).

Det bør være regeringen – ikke politiet – der træffer beslutning om at lade flygtninge- og migranter passere videre i Danmark og sandsynligvis videre til Sverige, uden at blive registreret af de danske myndigheder.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes formand og tidligere justitsminister Mette Frederiksen på vej ind til det møde om flygtningesituationen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har indkaldt partilederne til.

”Det er åbenlyst, at det er alvorlig situation vi er i, og der er hundredvis af mennesker, som har behov for vores hjælp. Nu ser det ud som om, at der er givet en form for frit lejde, og det ser ud som om, at det er politiet, der lige nu har ansvaret for, hvordan tingene er ved den danske grænse. Og der tror jeg altså, det er vigtigt, at man påtager sig et politisk ansvar i den her situation,” siger Mette Frederiksen.

Hundredvis af flygtninge- og migranter har natten mellem onsdag og torsdag fået lov til at rejse igennem landet uden at blive registreret af de danske myndigheder. Mange af dem ventes nu at være på vej mod Sverige.

Så sent som onsdag aften afviste udlændingeminister Inger Støjberg (V) dog, at der var indgået en aftale med Sverige om at sende flygtninge- og migranter, der ikke ønsker at søge asyl i Danmark, videre.

Og på et pressemøde torsdag morgen slog Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg fast, at der er tale om en ”ren politifaglig vurdering”, og at beslutningen om at lade flygtninge og migranter rejse videre ikke er taget af regeringen.

Men det bør altså være den øverste politiske ledelse i landet, som i sådanne situationer tager ansvar og ikke overlader beslutningerne til politiet selv, mener Mette Frederiksen:

”Det er afgørende, at hvis der er tider hvor dansk lovgivning ikke skal overholdes, så er det et politisk ansvar – det kan aldrig være op til politiet alene. Det er klart, at når der kommer børnefamilier, som er på flugt, til den danske grænse, så skal de ikke lægges i håndjern og frihedsberøves. Vi står i en særlig situation. Det afgørende er, at den danske regering har det overordnede ansvar i den her situation, og spørgsmålet er, om det ansvar bliver løftet godt nok lige nu.”

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, kaldte på vej ind til mødet situationen for "kaotisk".

"Det virker som om, mange af de menige politibetjente er i vildrede om, hvordan de håndterer den her situation. Det dur ikke. Der skal være nogle klare beskeder ovenfra," siger han og fortsætter:

"Nu har vi at gøre med en hel del folk, som får lov til at opholde sig illegalt i Danmark og bevæge sig rundt, som de vil. Og hvis de så i øvrigt vil spærre færdslen af, så gør de det. Jeg tror, at der er mange danskere, der er ved at miste tålmodigheden."

Hverken Lars Løkke Rasmussen eller Inger Støjberg - som ifølge Jyllands-Postens oplysninger også deltager i mødet - har udtalt sig om situationen efter nattens udvikling endnu.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.