Ny måling: Rød blok haler ind – udsigt til valggyser

Blå blok har sat det meste af forspringet til i løbet af valgkampens første dage. "Det går op og ned," lyder reaktionen fra Venstre.

Artiklens øverste billede
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har grund til at smile - både over fremgang til hendes parti og fremgang til rød blok.

Det kan næsten ikke blive tættere.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, kunne Lars Løkke Rasmussen (V) efterfølgende indtage Statsministeriet. Men også kun lige akkurat.

Sådan lyder resultatet af en ny meningsmåling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten.

Målingen viser fremgang for rød blok, der nu har opbakning fra 49,3 procent af vælgerne, hvis der tages højde for stemmespild. Det svarer til 86 mandater. Partierne i blå blok bliver målt til 50,7 procent – svarende til 89 mandater.

Målingen understreger således – i stil med en række målinger, foretaget af andre institutter – at rød blok har halet mærkbart ind på blå i løbet af valgkampens første dage.

Det er især Socialdemokraterne, der tegner sig for fremgangen. 25,3 procent af vælgerne vil nu sætte kryds ved liste A – tidligere på måneden stod partiet med Helle Thorning-Schmidt i spidsen til 23,5 procent.

Derudover tegner det nye parti Alternativet til at blive helt afgørende for, hvem der er statsminister efter valgdagen 18. juni. Alternativet, der peger på Thorning som statsminister, bliver af Wilke målt til 2,1 procent af stemmerne. Dermed er partiet lige akkurat over spærregrænsen, og rød blok undgår dermed, at stemmerne går til spilde.

Kristendemokraterne – der ønsker Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister – står til at få opbakning fra 0,7 procent af stemmerne. Stemmer, som altså vil gå til spilde, da Kristendemokraterne er under spærregrænsen på to procent.

Cordsen & Co: Panorama-sagen kan blive en gevinst for Lars Løkke

I blå blok går Venstre desuden en smule tilbage. Det samme gør Liberal Alliance, der i Wilke-målingen tidligere på måneden blev målt til rekordhøje 8,3 procent. Til gengæld går Dansk Folkeparti godt et procentpoint frem og står nu til 18,2.

”Jeg har hele tiden forventet, at det ville blive en uhyre tæt valgkamp. Det viser de her målinger jo også, at det gør. Det eneste, jeg kan sige, er, at vi vil gøre alt hvad vi kan for at sikre, at Danmark har en borgerlig-liberal regering efter valget,” lyder reaktionen fra Venstres politiske ordfører Inger Støjberg.

I sportens verden taler man om ’gummiben’, hvis man er ved at sætte en stor føring over styr. Kan man tale om, at I er ved at have fået ’politiske gummiben’?

”Nej, det mener jeg bestemt ikke, at man kan. Det er sådan i valgkampe, at det går det op og ned. Og det kommer også til at være tilfældet i den her valgkamp, så det her er der intet usædvanligt i.”

Hvad tror du er årsagen til, at blå blok går tilbage i langt de fleste målinger i øjeblikket?

”Det har jeg meget svært ved at sige. Det går som sagt op og ned i en valgkamp, og vi vil kæmpe alt hvad vi kan for at sikre flertal for en borgerlig regering.”

Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro tør til gengæld godt give et bud på årsagen.

"Jeg tror, at det, vi nu ser, er, at danskerne er ved at være trætte af ikke at kunne få et ærligt svar fra Løkke. Hvem skal mærke konsekvensen af hans nulvækst? Og hvor skal deres nye kontanthjælpsloft ligge?"

Du fremhæver Venstre og Lars Løkke - og ikke jeres egen politik - som årsagen. Hvorfor?

"Jeg tror også, det skyldes, at vi nu for alvor begynder at se resultaterne af vores politik. Det har ikke været let at føre Danmark gennem krisen og ud på den anden side, men nu begynder folk at kunne se, at arbejdet bærer frugt. Og det kvitterer de for," siger Maja Panduro og fortsætter:

"Det her viser, at de, der mente, at valget var afgjort på forhånd, har taget fejl."

Der skal som bekendt 90 mandater til at danne et flertal. Og med udsigten til et meget tæt valg kan de fire nordatlantiske mandater vise sig at blive afgørende.

Grønland og Færøerne har hver to mandater i Folketinget, og i den seneste valgperiode har mandaterne fordelt sig 3/1 i rød bloks favør.

Jyllands-Posten talte tidligere på ugen med chefredaktører fra de største aviser i Grønland og på Færøerne, og deres bedste bud er, at mandatfordelingen kommer til at se ud på samme måde efter valget. Det skal dog understreges, at der ikke for nyligt har været gennemført meningsmålinger hverken i Grønland eller på Færøerne.

Men hvis både Wilke-målingen og vurderingen om de nordatlantiske mandater viser sig at holde stik, vil valgresultatet således blive 90 mandater til blå blok og 89 til rød. Altså skal der kun hentes ét enkelt mandat over midten for at tippe flertallet.

Målingen er foretaget i perioden 27.-29. maj blandt 1.025 repræsentativt udvalgte vælgere. 18,5 procent af de adspurgte er i tvivl om, hvad de vil stemme. Usikkerheden for de mindste partier er på +/-0,50 procentpoint og for de største partier +/-2,63 procentpoint. Den statistiske usikkerhed angiver det interval, målingen med 95 procent sandsynlighed rammer inden for.

Se udviklingen siden valget i 2011:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.