S i personangreb: Hvem skal betale Løkkes regninger?

En ny kampagne fra Socialdemokraterne spiller på Løkkes bilagssager. Formålet er at få svar fra Venstre, lyder det fra S. Et nyt lavpunkt i dansk politik, mener Venstre.

Artiklens øverste billede
Med denne nye annonce vil Socialdemokraterne minde vælgerne om Løkkes nulvækst – og bilagssager.

Nu bliver det personligt.

Med en ny kampagne skruer Socialdemokraterne endnu mere op for hårdheden i det politiske annoncekapløb, som udspiller sig mellem rød og blå blok.

I et direkte angreb på oppositionens statsministerkandidat, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, går Socialdemokraterne i flæsket på Venstres politik om nulvækst i den offentlige sektor – en politik, som ifølge Socialdemokraterne vil betyde mange tusinde færre offentligt ansatte såsom sygeplejersker, betjente og pædagoger.

Med denne nye annonce vil Socialdemokraterne minde vælgerne om Løkkes nulvækst – og bilagssager.

"Hvem skal betale Løkkes regninger?" spørger Socialdemokraterne i annoncerne, som vil være at finde i aviser og i bybilledet fra fredag – blandt andet i Jyllands-Posten samt på hjemmesiden hvemskalbetale.dk.

"Lars Løkke vil ikke fortælle, hvem der kan undværes, eller hvor der skal skæres ned. Men du kan være sikker på, at Lars Løkke altid kommer med en regning – og at andre kommer til at betale," står der videre, mens Løkke er afbilledet op mod en baggrund af håndskrevne bilag i massevis.

Venstres næstformand Kristian Jensen er oprevet over kampagnen.

"Det er et nyt lavpunkt i dansk politik. Jeg har aldrig set noget så personligt og så upolitisk som den kampagne, Socialdemokraterne har skudt i gang her," siger han.

Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro forsvarer imidlertid kampagnen, selvom hun ikke vil svare på, hvorfor Socialdemokraterne finder det nødvendigt at spille på Løkkes bilagssager i en politisk kampagne.

"Jeg synes hverken, det er negativt eller voldsomt at stille et politisk, sagligt spørgsmål om, hvem der skal betale regningen, når Løkke vil have nulvækst. Vi har prøvet i to år på at få svar på, hvem der skal miste deres job, og Løkke vil ikke svare," siger hun og tilføjer, at det "ikke er i orden," at Venstre ikke vil stå ved deres egen politik og fortælle, hvem der kan undværes i den offentlige sektor.

"Det skylder man danskerne svar på," mener Panduro.

Men hvorfor er det nødvendigt for Socialdemokraterne at minde danskerne om Løkkes bilagssager?

"Det tror jeg heller ikke, det er. Dem tror jeg godt, at danskerne kan huske. Det vi gør opmærksom på, er den meget store regning, som Lars Løkkes politik vil efterlade. Hvem skal betale den?" spørger hun.

Men nu spurgte jeg til, hvorfor I finder det nødvendigt, at spille på Løkkes bilagssager i en politisk annonce? 

I april svøbte Venstre det berømte "sorte tårn," Hotel Crowne Plaza, i et enormt banner, der skulle minde vælgerne om løftebrud.

Afviser du, at jeres annonce spiller på Løkkes bilagssager?

"Jamen, jeg tror de fleste er bekendt med, at der har været nogle sager. Det er ikke det spørgsmål, jeg prøver at rejse. Jeg prøver at få Løkke til at svare på, hvem der skal betale regningen for hans politik..."

Og jeg forsøger at få dig til at svare på, hvorfor I finder det nødvendigt, at inddrage Løkkes bilagssager i en annonce for Socialdemokraterne?

"Jeg anerkender gerne, at jeg vil gå meget langt for at få Lars Løkke Rasmussen til at svare på, hvem der skal betale for hans politik."

OK. Et sidste spørgsmål. Er det et tegn på, at der snart kommer valg, når I begynder at køre direkte på Lars Løkke Rasmussens person?

"Næh, de fleste ved vist, at valget kommer nærmere for hver dag, der går," svarer Maja Panduro.

Med nulvækst forstås, at den offentlige sektors udgifter til for eksempel daginstitutioner, skoler, sygehuse og plejehjem skal holdes i ro og kun må stige i takt med løn- og prisudviklingen i samfundet. Netop ved at følge prisudviklingen, vil nulvækst ifølge Venstre ikke forringe den kommunale service.

Dén udlægning er dog stærkt omdiskuteret. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd nåede i februar frem til, at nulvækst i den offentlige sektor vil betyde, at kommunerne umiddelbart skal spare knap 10 mia. kr. og nedlægge lidt mere end 15.500 job i 2020 i forhold til regeringens nuværende plan. Og ifølge Finansministeriet vil nulvækst betyde 32.000 færre offentligt ansatte i forhold til regeringens bud.

Ifølge Kristian Jensen går S-kampagnen stik imod, hvad Socialdemokraterne tidligere har sagt om, at de ikke vil føre negativ kampagne.

Men I havde jo også selv en ret provokerende kampagne i sidste måned, hvor I satte et kæmpe løftebrudsbanner op på Det Sorte Tårn. Får I ikke bare tilbage med samme mønt her?

"Den kampagne ude på tårnet gik ud på, hvad Thorning havde gjort politisk – eller rettere hvad hun ikke har gjort. I Socialdemokraternes kampagne er der intet som helst politisk," siger Kristian Jensen.

Socialdemokraterne efterlyser trods alt svar på, hvor mange offentligt ansatte, der vil blive ramt af nulvækst. Det er vel et reelt politisk spørgsmål?

"Ja, og de kan sagtens få svar: Det er faktuelt forkert. Vi vil sikre, at pris- og lønudviklingen følger med de offentlige budgetter, så kommunerne får mulighed for at have det samme antal ansatte og det samme vareindkøb, som de har i dag," siger Kristian Jensen.

Så Finansministeriet tager fejl i de beregninger, der viser, at nulvækst vil betyde 32.000 færre offentligt ansatte?

"Finansministeriet har lagt nogle forudsætninger ind i deres beregninger, som ikke er vores politik," siger Kristian Jensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.