Forsvarsministeren: Stop politisk fnidder om Irak-mission
Forsvarsminister Nicolai Wammen opfordrer Folketingets partier til at stå sammen om at sende F-16-fly i kamp.
Få timer før danske kampfly skal lette mod kurs mod Irak, sender forsvarsminister Nicolai Wammen en klokkeklar appel til blå blok: Drop drillerierne og støt op om krigsindsatsen i Irak.
"Min opfordring til de borgerlige partier er meget klar: Læg nu det politiske fnidder på hylden, sådan at et bredt flertal i Folketinget kan sende vores soldater godt af sted. Det er en meget alvorlig beslutning, vi skal træffe, og der må ikke gå politik i den," siger han torsdag morgen.
Sent onsdag aften måtte afstemningen om at sende danske kampfly til Irak helt uventet udskydes, da der opstod tvivl om, hvordan eventuelle danske jihadister i Irak kan straffes, hvis de bekæmper de danske styrker.
Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti ville vide, om danske statsborgere kan straffes for landsforræderi, hvis de angriber udsendte danske soldater i Irak.
Derfor indkaldte de borgerlige partier torsdag morgen justitsminister Karen Hækkerup (S) og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i samråd om sagen i forsvarsudvalget.
Nicolai Wammen understreger, at det er op til domstolene at afgøre, hvilke forbrydelser, folk skal dømmes for.
"Men det er helt klart, at hvis man angriber vores soldater, så er det fuldstændig uacceptabelt - så er det en handling ikke alene mod den enkelte soldat, men også mod Danmark," siger han.
Adspurgt om ikke de borgerlige er i deres gode ret til at stille kritiske spørgsmål til den danske krigsindsats, svarer Nicolai Wammen:
"Jeg synes, at udenrigsministeren fuldstændig klart har redegjort for, sker der lovbrud, så vil de kunne retsforfølges, og der vil kunne straffes meget hårdt. Så nu gælder det om at få flyene på vingerne, sådan at de danske F-16-piloter kan udføre den vigtige mission, som består i at hjælpe civilbefolkningen i Irak."
Han kunne ikke umiddelbart oplyse, om de syv danske F-16-fly bliver forsinket, eller om de kan lette fra Flyvestation Skrydstrup torsdag formiddag som planlagt.
Forinden havde Forsvarsudvalget været samlet for at få svar på, om angreb på danske soldater er landsforræderi.
Regeringens holdning er, at Danmark teknisk set ikke går "i krig", men træder ind i en "væbnet konflikt". Dén linje fortsatte Nicolai Wammen.
"Vi er i en væbnet konflikt..."
Altså ikke en krig?
"Vi er i en væbnet konflikt, og det har udenrigsministeren også klart redegjort for. Der er ingen tvivl tilbage. Det der nu skal gøres er at trykke på den grønne knap - alle partier må lægge det politiske fnidder til side.
Ifølge Forsvarsministeriets egen hjemmeside benyttes begrebet ”krig” typisk ikke længere i den folkeretlige terminologi. I stedet anvendes begrebet "væbnet konflikt."
Se den kaotiske debat i Folketinget sent onsdag aften:
Konsekvensen af at en stat deltager i en væbnet konflikt, er at blandt andre Geneve-konventionerne gælder.
Spørgsmålet om "krig" eller ej kan få betydning for om Straffelovens paragraf 102 kan tages i brug. Den siger nemlig, at hvis nationen er i krig, kan personer som støtter fjenden straffes med helt op til 16 års fængsel.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har blandt andet forklaret, at IS-krigere allerede risikerer livsvarigt fængsel, hvis de dømmes efter terrorparagraffen.
Klokken 9.00 er Folketinget samlet for at stemme om Irak-missionen efter nogle indledende bemærkninger.