Politik

Beslutning om Irak-mission udskudt efter kaos i Folketinget

Beslutningen om at sende danske kampfly til Irak er udskudt. Blå blok ønsker flere svar fra regeringen.

De er uvist om de danske kampfly kan sendes til Irak som planlagt torsdag morgen. Andrew Medichini/AP

Kampen mod Islamisk Stat
  • USA har samlet opbakning fra over 50 lande i en international koalition, der skal bekæmpe Islamisk Stat i Irak og Syrien.
  • Koalitionen tæller blandt andet de fem arabiske lande Saudi-Arabien, Jordan, Bahrain, Qatar og Forenede Arabiske Emirater.
  • I august begyndte USA at bombe IS-mål i Irak, og i september blev bombekampagnen udvidet til Syrien.
  • Læs mere om den internationale koalition mod Islamisk Stat her.
Det skulle have været en ren formsag, at Folketingets partier – med undtagelse af Enhedslisten – onsdag aften ville stemme ja til at sende danske F-16-fly til Irak.

Dagen igennem havde spørgsmålet været grundigt diskuteret over flere timer, og opbakningen til selve Irak-missionen var der på intet tidspunkt tvivl om.

Men sent ud på aftenen udviklede debatten i folketingssalen sig højst overraskende.

Kort før midnat endte den til tider ophedede diskussion med, at Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen gik på talerstolen og forlangte afstemningen udskudt og regeringens beslutningsforslag sendt tilbage i udvalgsbehandling. Hvilket de tilstedeværende folketingspolitikere – flere af dem noget overraskede – accepterede.

Forsker: Vi risikerer at skabe endnu flere terrorister

Dermed er det uvist nu, om de danske kampfly som planlagt kan lette fra Flyvestation Skrydstrup torsdag formiddag.

Tvisten, som opstod i folketingssalen, handlede blandt andet om, hvorvidt danske jihadister, som kæmper i Irak, er omfattet af straffelovens bestemmelser om at støtte fjenden.

Blandt andre krævede Venstre og Konservative at regeringen afklarede, om det kan karakteriseres som landsforræderi, hvis danske jihad-krigere beskyder de danske styrker, som skal udsendes til Irak. Regeringen – i form af udenrigsminister Martin Lidegaard (R) – gentog igen og igen fra Folketingets talerstol, at betegnelsen "landsforræder" ikke findes i juridisk forstand.

Lidegaard undstregede, at jihad-krigere fra Danmark "selvfølgelig vil blive retsforfulgt", efter eksempelvis terrorparagraffen, hvis det er muligt.

Landssviger-paragrafferne
  • § 101: Den, som med krig, besættelse eller andre fjendtligheder for øje foretager nogen handling, hvorved bistand til fjenden forberedes, straffes med fængsel indtil 16 år.
  • § 102: Den, som under krig eller besættelse yder fjenden bistand ved råd eller dåd eller til fremme af fjendtlig interesse svækker den danske stats eller dens forbundsfælles kampdygtighed, straffes med fængsel indtil 16 år.
Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, påpegede efterfølgende, at der i straffeloven findes såkaldte "landssviger-paragraffer", som omhandler det, man normalt ville kalde landsforræderi – paragraf 101 og 102.

Undervejs i den kaotiske debat gik SF's udenrigsordfører Holger K. Nielsen på talerstolen, og kritiserede de borgerlige partier for at bringe "indenrigspolitiske drillerier" ind i en så vigtig beslutning som at sende danske soldater ind kamp. Han opfordrede direkte de blå partier til enten at bede om en udskydelse af afstemningen – eller stikke piben ind:

"Hvis sagen ikke er afklaret, så må Venstre få det afklaret, sende sagen tilbage i udvalget og få yderligere juridisk bistand," sagde Holger K. Nielsen.

Forinden havde en række Venstre-politikere, herunder Søren Pind, Karsten Lauritzen, Jakob Engel-Schmidt og Inger Støjberg, taget ordet og blandt andet bedt om svar på, om Danmark går "i krig" med Islamisk Stat eller ej.

Regeringen: IS kan ikke besejres med kampfly

Regeringen mener ikke, at Danmark teknisk set går i krig med IS, men at vi – i juridiske forstand – træder ind i en "ikke-international væbnet konflikt" mellem den irakiske regering og IS. Spørgsmålet kan få betydning i tilfælde af, at en dansk jihad-kriger i Irak beskyder de danske styrker, som er udsendt.

Straffelovens paragraf 102 siger nemlig, at hvis nationen er i krig, kan personer som støtter fjenden straffes med op til 16 års fængsel.

Se den sidste del af folketingsdebatten her, kl. 23.15:

Ved midnatstid onsdag aften er det uklart, hvornår forsvarsudvalget kan genoptage behandlingen af Irak-beslutningen, inden den igen kan komme tilbage i folketingssalen. Det forventes dog, at Folketinget kan gennemføre den endelige afstemning i løbet af torsdagen.

Venstres retsordfører Karsten Lauritzen oplyser, at Forsvarsudvalget indkalder justitsminister Karen Hækkerup (S) til samråd tidligt torsdag morgen for at få afklaret, om angreb på danske soldater er landsforræderi og kan straffes derefter.

Regeringen: IS kan ikke besejres med kampfly

Martin Lidegaard understregede, at han håber jagerflyene kan lette som planlagt:

"Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at det her ikke forsinker processen. Substansen er vi jo ikke uenige om," sagde han til TV2 News.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FOTOSERIE: Da USA invaderede Irak
De ikoniske billeder fra Irak krigen i 2003 ligger stadig helt fremme på nethinden. Måske huskes bedst et World Press Photo prisvindende billede med den tilbageholdte far, der bag pigtråd og med hætte over hovedet trøster sin søn. Eller måske billedet af de amerikanske soldater, der holder rygepause i Saddam Husseins palads. Du kan her gense de ikoniske øjeblikke fra dengang.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her