Politik

JP-redaktør: Jeg kan sagtens forstå, at det ser dumt ud

Jyllands-Posten spåede Løkkes afgang i går. Lederen af Jyllands-Postens politiske redaktion forklarer, hvordan det gik galt.

"Analyse: Løkke færdig som V-formand", stod der ved 12-tiden i går og nogle timer frem på forsiden af Jyllands-Posten.dk.

Senere på dagen skrev Jyllands-Posten.dk, at "når" Løkke træder tilbage, ville han pege på tidligere forsvarsminister Søren Gade som formandsemne.

Begge historier baserede sig på Jyllands-Postens troværdige, anonyme og fortrolige kilder, som i dette tilfælde bare viste sig at tage fejl.

Cordsen: Vi begik en fejl

Løkke er stadig Venstre-formand, Kristian Jensen er næstformand, og Søren Gade er i dag også direktør i Landbrug & Fødevarer.

Christine Cordsen er leder af Jyllands-Postens politiske redaktion. Foto: Mik Eskestad

En række andre medier bragte lignende nyheder, og flere af dem valgte at "breake" oplysningerne som et faktum, selvom begivenheden endnu ikke var indtruffet.

Christine Cordsen, leder af Jyllands-Postens politiske redaktion, er ærgerlig over forløbet i går.

"Virkeligheden udviklede sig på en anden måde, end der var lagt op til. Men det ændrer ikke ved, at vi har begået en fejl, og at jeg sagtens kan forstå, at det ser dumt ud," siger hun.

"Kollektiv fejlvurdering"

Hendes sammenfatning af tirsdagens forløb er endt med konklusionen, at "vi nok alle blev lidt for grebet af stemningen kombineret med en kollektiv fejlvurdering af nogle kilder i Venstre."

Løkke vil pege på Søren Gade

Løkke vil pege på Søren Gade

Men hvad fik dig til at vurdere, at historien skulle skrives?

"Det gjorde jeg på baggrund af den meget centrale kilde i Venstre samt hele situationen og stemningen i Venstre: At en meget stor del af folketingsgruppen var på vej til at trække støtten til Løkke, og at partiet på det tidspunkt så ud til at være ved at knække over i to dele."

Kilde fra inderkredsen

Havde vi på det tidspunkt flere kilder på historien eller andre muligheder for at krydstjekke den anonyme kilde?

"Nej, i sådan en situation er der meget få kilder, for det er en meget lille kreds, som en partiformand diskuterer den slags ting med."

Men du vidste, at kilden havde adgang til Løkke eller i det mindste partiets inderkreds?

"Ja, ellers havde vi naturligvis ikke gjort det."

Er det en kilde, Jyllands-Posten har benyttet før og har tiltro til?

"Ja. Jeg vil ikke diskutere vores kilder, men der var ingen grund til at tvivle på, at den pågældende kilde vidste, hvad der foregik."

Spin eller en ny virkelighed?

Er Jyllands-Posten blevet manipuleret af den anonyme kilde?

"Jeg tror stadig på, at historien var rigtig, da vi skrev den. Men i den sidste ende gik det ikke sådan, og så kan vi ikke bruge det til noget."

Eller også gisnede kilden måske om noget, som kilden ikke kunne vide noget om?

"Måske har det været sandheden, da kilden udtalte sig, og så udvikler sandheden sig. Eller også er vi blevet spundet big time, selv om det er en af de ting, vi bruger allermest tid på her på JP’s politiske redaktion: At diskutere kildernes motiver: Kan vi stole på vedkommende, eller er der også et element af spin," svarer Christine Cordsen og tilføjer:

"Men hvis jeg troede, at det var det, der var tilfældet, havde jeg ikke håndteret det journalistisk, som vi gjorde."

Senere skrev vi, at Søren Gade nu gik efter formandsposten, samtidig med at Kristian Jensen ville være statsminister, hvilket ville betyde kampvalg i Venstre. Var det samme kilde?

"Nej, det var andre og flere kilder."

Pres for flere "spådomshistorier"

Mange læsere og debattører har på de sociale medier kommenteret, at medierne tilsyneladende er meget villige til at løbe en høj risiko for at få en historie. Er du enig i det?

"I den analyse, jeg skrev, tog jeg faktisk også forbehold og skrev, at det var ”efter alt at dømme”, og at Løkke ”ventes at” gå af. Det var meget bevidst. Men mit princip med ”erfarer”-historier” er, at de ikke er et problem, hvis man er sikker på, at de er rigtige."

Men læserne skriver, at medierne tager for mange chancer?

Jeg synes ikke, at vi generelt tager store chancer med ”erfarer”-historier på Jyllands-Posten, men med det massive mediepres, der er i den moderne medieverden, er der nok blevet en lidt for stor tendens til ”spådomsjournalistik".
Christine Cordsen. leder af Jyllands-Postens politiske redaktion

"Jeg synes ikke, at vi generelt tager store chancer med ”erfarer”-historier på Jyllands-Posten, men med det massive mediepres, der er i den moderne medieverden, er der nok blevet en lidt for stor tendens til ”spådomsjournalistik”. Som en af de, der ofte bliver interviewet om dansk politik og skal prøve at analysere det, får jeg rigtig mange spørgsmål om fremtiden. Hvad der så sker, hvem vinder, og så videre. Det er nok en uskik, og der er brug for noget selvransagelse i forhold til at prøve at styre det lidt. Måske skal man holde sig til at analysere situationen som den er og ikke hele tiden prøve at forholde sig til fremtiden.

Er medierne presset af konkurrencesituationen? Publicerer vi noget for bare at publicere noget?

"Man kan nok ikke afvise, at der er en stor konkurrence om at komme først. Det ligger jo dybt i journalisters dna. Det kan være godt nok, men det her er faktisk et wakeup call i forhold til det meget massive behov for at spå om fremtiden – ikke mindst på de hurtige onlinemedier."

"Erfarer-historier" kan være gode nok

Får det her Jyllands-Posten til at overveje brugen af anonyme kilder og ”erfarer-historier”?

Det er dybt pinligt, at vi kom så galt af sted i går. Men derfra og så til at smadre hele den politiske journalistik er der et stykke vej
Christine Cordsen. leder af Jyllands-Postens politiske redaktion

"Man skal ikke være bange for ”erfarer-historier”. Man skal bare være sikker på, at de er rigtige. Vi valgte at skrive nyheden om Løkkes ventede afgang som en analyse, fordi det var min vurdering, at det var, hvad der ville ske. Vi valgte ikke at breake det som et faktum, hvilket andre medier gjorde."

Men vil Jyllands-Posten være mere kritisk næste gang, vi står med en helt fantastisk historie?

"Det kommer an på, om vi er sikre på, at historien er rigtig. Med den form for journalistik er det svært at sætte fuldstændigt firkantede regler op for alting. Men jeg håber da, at der kan komme en vis eftertanke i forhold til dette ekstreme behov for hele tiden at få sådan nogle som mig til at spå om politik," lyder svaret fra den erfarne politiske journalist.

Hun mener, at forløbet "giver al mulig anledning til eftertanke," men minder om at fejlvurderinger vil optræde i den politiske journalistik.

"Det er dybt pinligt, at vi kom så galt af sted i går. Men derfra og så til at smadre hele den politiske journalistik er der et stykke vej," siger Christine Cordsen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

Kommentar: Sorte Knud tog ordentligheden med ud af Danske Bank

Steen Rosenbak
At netop Danske Bank er involveret i en af verdenshistoriens største hvidvaskskandaler er kulminationen på to årtiers langsom nedbrydning af bankens kultur. Men banken er ikke den eneste aktør i affæren, der demonstrerer flosset moral.
Om temaet

Venstres formand er kommet i modvind, fordi partiet har købt tøj til ham for 152.000 kr., en flyrejse til hans familie og betalt for rengøring efter rygning på et ikkeryger-hotelværelse. Løkke forsikrer at have betalt den skat, han skal.


Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Foto
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her