Rødt flertal ændrer kontanthjælpsloftet

Regeringen og støttepartierne er blevet enige om, hvordan det fremtidige kontanthjælpssystem skal indrettes. Beskæftigelsesministeren ville »helt klart helst« have set et bredt forlig, men sådan skulle det ikke gå.

Artiklens øverste billede
Det nye kontanthjælpsaftale blev præsenteret på et doorstep i Beskæftigelsesministeriet. Foto: Philip Davali

Regeringen og støttepartierne er således blevet enige om, hvordan det fremtidige kontanthjælpssystem skal indrettes.

I kontanthjælpsaftalen fastslås det, at man afskaffer det såkaldte kontanthjælpsloft og erstatter det med en indkomsttrappe, der fortsat lægger et loft over beløbet, som folk på kontanthjælp kan modtage i ydelse.

»Jeg er glad for, at det lykkedes at lande en aftale om et mere retfærdigt kontanthjælpssystem, der gavner rigtig mange børn. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at det er ”børnenes kontanthjælpsreform”. Aldrig har der været færre på kontanthjælp, og den udvikling fortsætter vi nu,« lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelelsen videreføres det midlertidige børnetilskud i form af et permanent børnetillæg målrettet udsatte børnefamilier og et fritidstillæg målrettet børnenes fritids- og kulturtilbud. Børnetillægget vil gavne 23.000 børn, mens fritidstillægget gavner ca. 40.000 børn.

Desuden får personer, der har været et år i systemet, ret til gratis medicin, og børn af kontanthjælpsmodtagere får ret til gratis medicin fra dag et.

»Jeg er rigtig glad i dag. Kontanthjælpsloftet bliver afskaffet, 40.000 børn får økonomisk hjælp og receptpligtig medicin bliver gratis for alle voksne, der har været i kontanthjælpssystemet i et år og for deres børn. Markant færre må i fremtiden vælge mellem mad på bordet og medicin,« siger politisk ordfører for Enhedslisten Mai Villadsen (EL).

Intet bredt forlig

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ytrede sidste år ønske om at indgå et bredt forlig med de borgerlige partier, men det ser nu ud til ikke at blive en realitet. Kun Kristendemokraterne er ifølge pressemeddelelsen en del af aftalen.

»Det har bestemt ikke været en nem opgave at finde en løsning, der balancerer flere vigtige hensyn. Jeg vil derfor gerne takke aftalepartierne for et konstruktivt forhandlingsforløb og respekt for forskellige prioriteter,« siger Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.

I et interview med Jyllands-Posten tilbage i 2021 truede Mai Villadsen med at udløse et folketingsvalg, hvis regeringen lavede et forlige om sociale ydelser med borgerlige partier, eller hvis der slet ikke blev nogen aftale, som mindskede ulighed og børnefattigdom.

»Det vil være så eklatant et løftebrud fra regeringen, at den risikerer et valg,« sagde Mai Villadsen op til partiets årsmøde i 2021.

I 2003 kørte VK-regeringen og DF frem med det første kontanthjælpsloft, der satte en grænse for, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan modtage i alt i offentlige ydelser. I 2011 blev det tilbagerullet, fordi SRSF-regeringen og Enhedslisten så det som en fattigdomsydelse. I 2015 tiltrådte Løkke-regeringen på mandater fra et nyblåt flertal, som sammen udfoldede et moderne kontanthjælpsloft, som de kaldte det.

Nu bliver der altså igen lavet om på det filtrede kontanthjælpssystem.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.