Radikale melder ud: Støjberg er uværdig til Folketinget

Rigsrettens dom på ubetinget fængsel er så klar, at Inger Støjberg bør smides ud af Folketinget, mener De Radikale.

Artiklens øverste billede
De Radikale har gjort regnebrættet op og finder Inger Støjberg uværdig til at sidde i Folketinget. Foto: Jens Dresling

Som det første større parti på Christiansborg melder Det Radikale Venstre klart ud, at løsgænger Inger Støjberg skal ud af Folketinget.

Det sker efter mandagens dom i Rigsretten, hvor Inger Støjberg blev idømt 60 dages ubetinget fængsel for forsætligt brud på ministeransvarlighedsloven i sagen om tvangsadskillelserne af unge par på danske asylcentre, hvor den ene part var mindreårig.

De Radikale har drøftet dommen på partiets gruppemøde tirsdag, og konklusionen er klar: Inger Støjberg er ikke længere værdig til at sidde i Folketinget. Det var faktisk ikke nogen svær beslutning, siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R):

Hvis folketingsmedlemmer overtræder loven med forsæt, så mener vi ikke, de er værdige.

Sofie Carsten Nielsen, politisk leder (R)

»Rigsretten har nu talt og dømt Inger Støjberg til en fængselsstraf. På den baggrund mener vi ikke, at Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget.«

Hun peger på, at Rigsrettens dom var meget klar: Støjberg havde overtrådt loven med forsæt, og 25 ud af 26 dommere kendte hende skyldig.

»Hvis Folketingsmedlemmer overtræder loven med forsæt, så mener vi ikke, de er værdige,« siger hun.

De Radikales indstilling er derfor, at Inger Støjberg skal miste sin plads i Folketinget resten af denne valgperiode. Ifølge Sofie Carsten Nielsen står en enig radikal folketingsgruppe bag beslutningen.

Folketinget ventes inden for kort tid at skulle tage stilling til, om Inger Støjberg skal smides ud eller kan fortsætte.

Tirsdag kl. 16.00 skal folketingsudvalget Udvalget til Valgs Prøvelse tage hul på drøftelsen om Støjbergs værdighed til at sidde på tinge. Dermed indledes processen, som forventeligt ender med en afstemning i folketingssalen om den tidligere Venstre-ministers politiske fremtid.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Det siger grundloven

Ifølge grundloven kan en politiker blive smidt ud af Folketinget, hvis han eller hun er straffet for noget, som i folks øjne gør vedkommende uværdig til at sidde i Folketinget. Det er Folketinget, der bestemmer, om et dømt medlem også er uværdigt.

I praksis bruges straffens hårdhed som rettesnor. Hvis et folketingsmedlem får en frihedsstraf, må medlemmet som regel træde ud af Folketinget. Det skete f.eks. for Fremskridtspartiets tidligere leder Mogens Glistrup, da han i 1983 blev dømt skyldig i skattebedrageri og kom i fængsel.

Over 28.000 vælgere stemte personligt på Inger Støjberg ved seneste folketingsvalg. Sofie Carsten Nielsen afviser, at man ignorerer dem, hvis Støjberg ender med at blive smidt ud.

»Det handler om det meget grundlæggende, nemlig retsstaten hverken er rød eller blå. Og at vi som folketingsmedlemmer er forpligtet af grundloven og skal tage stilling på den baggrund,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Disse partier har meldt ud

Indtil videre har Frie Grønne og Alternativet samt løsgængerne Lars Løkke Rasmussen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille meldt ud, at de ikke mener, at Inger Støjberg kan fortsætte efter hendes fængselsdom.

Omvendt finder Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stadig Støjberg værdig til Folketinget og byder hende hjerteligt velkommen, hvis hun måtte ønske at melde sig ind.

Dermed er stemmerne foreløbigt: 19 mandater finder Støjberg uværdig. 20 mandater finder hende værdig.

Der skal 90 mandater til at have flertal.

Enhedslisten har endnu ikke truffet beslutning, meddeler politisk ordfører Mai Villadsen.

De Konservative afventer udfaldet af dagens møde i Udvalget til Valgs Prøvelse. Det samme gør Socialdemokratiet, som forventer at drøfte sagen i folketingsgruppen i løbet af ugen. Det siger politisk ordfører, Jeppe Bruus.

Venstre ventes at tage stilling til værdighedsspørgsmålet onsdag.

Statsminister Mette Frederiksen vil ikke forholde sig til Inger Støjbergs værdighed. Det er en diskussion, der tages i den socialdemokratiske folketingsgruppe - ikke i regeringen, siger hun.

»Det er et anliggende for Folketinget,« siger Mette Frederiksen under tirsdagens spørgetime.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.