Mette Frederiksens højre hånd frygtede for regeringens liv

En fyndig sms fra statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, blev lagt frem frem under afhøringerne i Minkkomissionen torsdag.

Artiklens øverste billede
Departementschef Barbara Bertelsen i selskab med Mette Frederiksen og stabschef Martin Justesen ved anden lejlighed. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Barbara Bertelsen, Statsministeriets departementschef, frygtede for regeringens liv, da minksagen rasede i november.

Det viser en sms fra Bertelsen, der er kommet frem under torsdagens afhøringer i Minkkommissionen:

»I to skal redde den her sammen nu. I skyder på hinanden begge to. Men det er jeres begges ansvar! Og det er regeringens liv,« skrev hun den 12. november til Henrik Studsgaard, daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet.

Minkkommissionens udspørger ville efter fremlæggelse af sms’en vide, hvem den anden, der omtales i beskeden, er.

Hertil lød svaret fra Henrik Studsgaard, at daværende departementschef i Sundhedsministeriet Per Okkels er den anden, der har aktier i det. Han forklarede desuden, at Bertelsens ord om, at de to daværende departementschefer skød på hinanden konkret handlede om diskussionen om muligheden for at bevare 56.000 avlsmink.

Studsgaard blev også spurgt, om han fandt Bertelsens kommunikationsform rimelig.

Svaret på det spørgsmål lød, at Henrik Studsgaard tror, at han var et sted, hvor han var »rimelig ufølsom«, fordi han var »presset«. Han og Bertelsen kender hinanden godt, og hendes kommunikation var ikke noget, der kunne »slå mig af pinden«, forklarer han.

Minkkommissionen holder over en række dage afhøringer. Torsdag afhøres Henrik Studsgaard – og desuden Hanne Larsen fra Fødevarestyrelsen.

Kommissionen har til opgave at afdække omstændighederne i forbindelse med aflivningen af minkene under coronapandemien. Sagen kan i yderste konsekvens ende med en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen.

Afhøringerne finder sted ved Retten på Frederiksberg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen