Regeringen betinger et nyt ydelsessystem af en arbejdspligt

Et nyt ydelsessystem skal fungere samtidig med en arbejdspligt, hvis regeringen skal gøre det til virkelighed.

Artiklens øverste billede
Peter Hummelgaard (S) vil kun indføre nyt ydelsessystem, hvis det passer med, at der samtidig indføres en arbejdspligt på 37 timer for nyankomne udlændinge og andre med et særligt integrationsbehov. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Der bør ifølge Ydelseskommissionen laves et helt nyt system for kontanthjælp. Hvis regeringen skal være med på den idé, er det et krav, at det ”spiller godt sammen med” en arbejdspligt på 37 timer for nyankomne udlændinge og andre med et fortsat integrationsbehov.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder Ydelseskommissionen et ”godt grundlag at arbejde videre fra”. Han siger, at han deler opfattelsen af, at det nuværende kontanthjælpssystem er blevet for indviklet.

- Rapporten bekræfter, at kontanthjælpssystemet er blevet meget uigennemskueligt, og hvorfor der er behov for en forenkling, siger ministeren i en pressemeddelelse.

- Regeringens politik er den samme som før valget – vi ønsker ikke at hæve ydelserne til udlændinge. Og der bør fortsat være et optjeningsprincip, så man ikke kan få høje ydelser fra dag et i Danmark.

- Det er samtidig helt afgørende for regeringen, at et nyt kontanthjælpssystem kommer til at spille godt sammen med og understøtte regeringens kommende forslag om en 37 timers arbejdspligt for nytilkomne udlændinge og andre med et fortsat integrationsbehov.

Ydelseskommissionen har groft sagt anbefalet et nyt system, hvor der er to grundlæggende satser for udeboende kontanthjælpsmodtagere. Herudover er der en række tilskud - særligt til børnefamilier.

Anbefalingerne bliver ikke automatisk til virkelighed. De skal derimod danne udgangspunkt for forhandlinger mellem regeringen og Folketingets partier.

Beskæftigelsesministeren gentager mandag, at han vil gå efter en aftale med partier fra begge sider af Folketinget.

Peter Hummelgaard angiver tre pejlemærker for regeringen. Et af dem handler om, at der skal være en økonomisk gevinst ved at arbejde fremfor at være på en ydelse.

- Kontanthjælp er en midlertidig ydelse, og det skal ydelserne afspejle, siger han.

Derudover skal børn vokse op under det, som regeringen vil kalde ”rimelige forhold” med mulighed for at være en aktiv del af fællesskaber.

Til sidst vil regeringen have, at et nyt ydelsessystem ikke må øge tilstrømningen til Danmark. Ydelserne må altså ikke blive så attraktive, at det får personer fra andre lande til at vælge at komme til Danmark.

Mandag blev kommissionens formand spurgt til, hvad anbefalingerne vil betyde for tilstrømningen til Danmark. Han svarede, at der er tale om en ”marginal effekt”, men at den vil pege i retning af at øge tilstrømningen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.