Inger Støjberg stiler åbent brev til syriske flygtninge

Inger Støjberg ser ikke noget problem i at begynde at sende syriske flygtninge tilbage til Syrien. Emnet splitter for tiden Folketinget.

Artiklens øverste billede
Inger Støjberg og udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye er enige om hjemsendelser som den rette beslutning. Radikales leder Sofie Carsten Nielsen ser helt anderledes på situationen. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Det er blevet en kilde til stor debat og hårde ord mellem regering, støttepartier og opposition, at regeringen har besluttet, at en række syriske flygtninge fra Damaskus-området skal fratages opholdstilladelsen og rejse hjem til Syrien.

Partierne i regeringens parlamentariske grundlag tordner. Blandt andet har De Radikales formand Sofie Carsten Nielsen fra Folketingets talerstol sagt direkte til Mette Frederiksen, at hun »begræder, at vi i Radikale Venstre var så naive, at vi ikke forudså, at Socialdemokratiet er ligeglad med FN, med grundlæggende rettigheder og med at skille familier ad og sende unge kvinder tilbage til Assads regime i Syrien.«

Omvendt er der opbakning til hjemsendelse fra oppositionen, og her finder man også løsgængeren Inger Støjberg. Hun har meldt sig ind i debatten fredag med et interview til Berlingske og et åbent brev stilet direkte til de syriske flygtninge, der enten er ved at få deres sag vurderet eller allerede har fået besked på enten at rejse hjem eller blive placeret i et udrejsecenter.

»Nu er tiden derfor kommet til, at I begynder turen hjem. Hjem for at bygge Syrien op igen. Det var aftalen - og den har I en moralsk forpligtigelse til at opfylde. Uden indvendinger og uden spørgsmål, men i taknemmelighed over for det danske folk,« skriver Inger Støjberg blandt andet i brevet, som hun har formidlet via Facebook.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Hun mener at have en særligt vægtig rolle i debatten, fordi det netop var hende, som i tjeneste for Venstre var udlændingeminister fra 2015-2019 og dermed sad i stolen, da en stor del af de syriske flygtninge kom til.

Inger Støjberg fortæller, at man i hendes ministertid godt vidste, at det på et tidspunkt ville ende med protester fra »rektorer, debattører, røde politikere« og andre, når man engang nåede til et punkt med inddragelse af opholdstilladelser.

Dermed henviser hun blandt andet til rektoren for Nyborg Gymnasium, som har protesteret over, at en elev på hans gymnasium har fået frataget opholdstilladelsen kort før sine afsluttende studentereksamener.

Disse protester ændrer dog ingenlunde Inger Støjbergs synspunkt:

»Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det på mange måder er bedre og mere behageligt at være her i Danmark end i Damaskus. Men Danmark er ikke jeres fædreland. Danmark gav jer midlertidig beskyttelse, mens I havde brug for det, og derfor skal I naturligvis efterleve myndighedernes anvisninger om at forlade Danmark, når vurderingen er, at det er muligt. Vi har et retssikkerhedsmæssigt meget robust, fintmasket og godt system i Danmark, både når det afgøres, om man får asyl her i landet, og når det afgøres, om opholdstilladelsen inddrages igen,« skriver hun.

Inger Støjbergs åbne brev er på få timer blevet delt over 1.700 gange og har i samme tidsrum fået næsten 3.000 kommentarer. Nogle af disse kommer fra både enige og uenige politikere, som melder ind med deres partiers erklærede standpunkter i sagen.

Blandt andet lyder der støtte fra Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, mens SF’s Karina Lorentzen Dehnhardt påpeger de kritikpunkter, der er blevet rejst i forhold til beslutningsgrundlaget. Hun fremhæver blandt andet, at 11 af 12 kilder bag en rapport brugt til Udlændingestyrelsens afgørelser og Flygtningenævnets stadfæstelser ikke bakker op om rapportens konklusion.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.