Mindretal kan godkende coronaindgreb

Nye restriktioner fra regeringen kan blive blåstemplet uden et flertal i Folketinget. Det virker ikke helt gennemtænkt, siger en professor.

Artiklens øverste billede
S, DF og SF udgør 11 af 21 medlemmer i Epidemiudvalget, som dermed godkendte isolationspligt i Vollsmose. Men de tre partier har kun 80 mandater i Folketinget. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Det er blevet udråbt som en sejr for folkestyret, at regeringen med den nye epidemilov kun kan indføre nye coronarestriktioner, hvis Folketinget undlader at modsætte sig.

Men Folketingets nye epidemiudvalg er sammensat sådan, at regeringen har mange muligheder for at få grønt lys til indgreb, selv om der kun er et mindretal af mandater i Folketinget, der støtter dem.

Det viste sig mandag, da S, DF og SF støttede regeringens forslag om at indføre en isolationspligt i Vollsmose og bøder til dem, der overtrådte den. De tre partier har 11 af 21 pladser i epidemiudvalget, altså et flertal. Men i folketingssalen har S, DF og SF kun 80 mandater i alt.

Det virker ikke gennemtænkt, lyder det fra Peter Bjerre Mortensen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

»Når man giver udvalget så stor magt, så vil det være rimeligt, at det også afspejler magtfordelingen i Folketinget. Det er svært at forestille sig, at de helt har tænkt det her igennem,« siger han.

Aktuelt ligger der ca. 50 bekendtgørelser med coronarestriktioner, som enten skal ophæves eller behandles i epidemiudvalget i den kommende måned. De handler om alt fra forsamlingsforbud til de erhverv, der er lukket i øjeblikket.

Problemet opstår, når 179 mandater i Folketinget skal koges ned til 21 pladser i et udvalg. Det sker efter en sindrig matematisk udregning, som betyder, at nogle partier får uforholdsmæssigt mange pladser, mens andre er underrepræsenteret.

De Radikale, Enhedslisten og De Konservative mener, at sagen bør drøftes, når epidemiloven skal evalueres i efteråret.

»Der er demokratisk underskud, når der kan laves flertal i udvalget, som ikke nødvendigvis repræsenterer et flertal i Folketinget,« siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Politisk ordfører Sophie Løhde (V) kalder det »dybt problematisk, hvis regeringen vil gøre brug af mindretal til at indføre tvangsindgreb over for danskerne«, men påpeger, at en sag i sidste ende kan tages op i folketingssalen.

»Vi har den parlamentariske sikkerhedsventil,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke. Hans ministerium skriver i et svar, at »det er Folketinget selv, der har nedsat epidemiudvalget«.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.