Brostrøm har nøglen til epidemiloven og er klar til at stoppe coronaindgreb, når der er udbredt immunitet

Sundhedsstyrelsen åbner for at afskære politikerne fra at bruge epidemiloven. Det bør Folketinget ind over, lyder kritikken, for tænk, hvis styrelsen vurderer forkert.

Artiklens øverste billede
Da coronapandemien ramte Danmark, blokerede Sundhedsstyrelsen og direktør Søren Brostrøm i begyndelsen for, at regeringen kunne indføre vidtgående indgreb mod sygdommen. Den magt til at åbne og lukke for epidemibekæmpelsen har han også i den epidemilov, som netop er trådt i kraft. Foto: Jens Dresling

Sundhedsstyrelsen lægger op til, at politikerne skal fratages muligheden for at indføre restriktioner og tvangsindgreb mod befolkningen i bekæmpelsen af covid-19.

Det fremgår af dokumenter fra lovarbejdet med den nye epidemilov, der trådte i kraft den 1. marts. Her skriver Sundhedsstyrelsen, at covid-19 på et tidspunkt skal fjernes fra listen over »alment farlige sygdomme«, som muliggør indgreb i borgernes frihed.

En sygdom som corona vil »skulle nedklassificeres, såfremt der opnås udbredt immunitet i befolkningen, enten gennem vaccination eller ved immunitet efter overstået infektion«, skrev styrelsen i november.

Det kan jo risikere at blive en katastrofe, hvis Sundhedsstyrelsen vurderer forkert, og der vil det være problematisk, hvis ikke Folketinget har været inde over beslutningen.

Bjørn Elmquist, formand for Retspolitisk Forening

Samme pointe sendte styrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en mail til Sundhedsministeriet i august.

Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, kalder det fornuftigt, at Sundhedsstyrelsen afgør, hvornår politikerne må bruge magtmidlerne i epidemiloven, men efterlyser svar på, hvornår styrelsen mener, at der skal slukkes for loven i kampen mod corona.

»Det er en slags tændingsnøgle, som skal drejes, og som kan slukke igen, hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at der ikke længere er grundlag for at bruge det bombastiske magtapparat, som ligger i epidemiloven,« siger han.

Søren Brostrøm har før vist, at han er klar til at bruge den magt. Da covid-19 kom til Danmark, afviste han således at give politikerne adgang til de fleste beføjelser i epidemiloven. Kort efter blev magten taget fra ham gennem en hastelov vedtaget af Folketinget.

Mens sundhedsfaglige stemmer har rost, at Sundhedsstyrelsen fortsat afgør, hvornår loven kan bruges, mener formanden for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist, at det er et problem:

»Det kan risikere at blive en katastrofe, hvis Sundhedsstyrelsen vurderer forkert, og der vil det være problematisk, hvis ikke Folketinget har været inde over beslutningen.«

De Radikale er tryg ved, at det er Sundhedsstyrelsen og ikke politikerne, der har nøglen til loven.

»Man skal kunne sove roligt om natten, selv hvis ens værste fjende administrerer loven,« siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R), der er formand for Folketingets Epidemiudvalg.

Sundhedsstyrelsen skriver i et svar til Jyllands-Posten, at der ikke kan »opstilles eksakte målepunkter« for, hvornår covid-19 skal nedklassificeres. Det afhænger bl.a. af mutationer og nye behandlinger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.