Ny epidemikommission vil blive domineret af regeringens egne repræsentanter

Ministre skal sætte navn på 5 af 11 medlemmer i en ny kommission, hvis formål ellers er at adskille politik fra sundhedsfaglige vurderinger.

Artiklens øverste billede
En 11 mand stor kommission skal i fremtiden vurdere regeringens restriktioner under epidemier. Fem pladser besættes af regeringen selv, og de medlemmer vil ifølge lovforslag »repræsentere den pågældende minister«. Sundhedsminister Magnus Heunicke udpeger to af dem – inklusiv formanden. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En ny epidemikommission skal sikre, at det fremover står klart, hvad der er sundhedsfaglige anbefalinger, og hvad der er politiske ønsker, når regeringen indfører restriktioner for at bekæmpe en epidemi.

Men kommissionen vil blive besat med så mange folk udpeget af regeringen selv, at det ifølge eksperter vil gå stik imod hensigten om at skabe gennemsigtighed.

»Det ligner en trojansk hest, som pakkes ind i sundhedsfaglighed, men hvor det i realiteten er ministerielle interesser, der bliver varetaget,« siger Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet.

Epidemikommissionen skal rådgive om håndteringen af farlige sygdomme og lave indstillinger, som skal sendes til Folketinget, før regeringen kan indføre restriktioner – f.eks. forsamlingsforbud eller store nedlukninger. Det nye organ vil bestå af 11 medlemmer. Fem udpeges af ministre – inkl. formanden. Et medlem indstilles af hhv. Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsikkerhed og Rigspolitiet. KL og Danske Regioner får en plads hver.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved Syddansk Universitet, konstaterer, at »sundhedsfagligheden står for svagt«.

»Man vil gerne have, at det fremgår, hvornår noget er politisk, og hvornår noget er sundhedsfagligt, men det kommer ikke til at stå mere klart med epidemikommissionen,« siger han og påpeger, at myndighederne i kommissionen »i sidste ende er underlagt ministeren«.

De Lægevidenskabelige Selskaber mener, at de bør have en fast plads i den nye kommission.

»Styrelserne er jo embedsmænd for ministerierne og dermed ministeren. Derfor er der behov for at styrke den sundhedsfaglige uafhængighed,« siger formand Susanne Axelsen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har ingen kommentarer.

Coronaordfører Peder Hvelplund (EL) afviser kritikken og påpeger, at hvis f.eks. Sundhedsstyrelsen er uenig med ministrenes repræsentanter, skal det stå i indstillingen til Folketinget, og »det vil kvalificere det politiske beslutningsgrundlag«.

Den nye epidemilov andenbehandles i Folketinget torsdag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.