Morten Østergaard: Den radikale krænker kan blive minister

Den radikale leder har selv givet en påtale til den person, der har krænket Lotte Rod, fortæller han.

Artiklens øverste billede
»Jeg har håndteret sagen med Lotte Rod og taget det dybt alvorligt, og det har jeg gjort efter bedste evne,« sagde Morten Østergaard tirsdag. Her ankommer han til Holmens Kirke i forbindelse med Folketingets åbning. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Der er givet en påtale – mere skal der ikke ske.

Den radikale leder, Morten Østergaard, forsøger nu at lægge låg på en intern krænkelsessag.

De seneste dage har flere radikale folketingsmedlemmer – heriblandt Jens Rohde og Martin Lidegaard – presset partiledelsen for at sanktionere i sagen om Lotte Rod, der i midten af september fortalte: »Jeg er blevet taget på både i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre«.

Det er en sag af en anden kaliber

Morten Østergaard, leder af De Radikale

»Det kan blive et problem, hvis ikke vi håndterer det rigtigt, når vi selv står så stærkt på den dagsorden udadtil,« sagde Martin Lidegaard i tirsdagens Jyllands-Posten, efter at Jens Rohde havde efterlyst »nødvendige sanktioner, der både bør og skal statuere et eksempel«.

Radikale afvisninger

Netop De Radikale har i de seneste ugers krænkelsesdebat været skarpe på, at der skal være konsekvenser i konkrete sager, og partiet har blandt andet kritiseret statsministeren for at give udenrigsministerposten til Jeppe Kofod, der for 12 år siden havde sex med en 15-årig.

I mandagens udgave af Jyllands-Posten fortalte Lotte Rod, at navnet på hendes krænker var kendt af partiets ledelse, og videre: »Jeg har talt med ledelsen, og vi har stadig en snak med hinanden om, hvad der er det rigtige at gøre«.

Stort set samtlige mandlige radikale folketingsmedlemmer har de seneste dage direkte afvist at have krænket Lotte Rod.

»Jeg er ikke selv involveret i den sag,« sagde Rasmus Helveg Petersen (R) tirsdag, og føjede sig dermed til den store afvisergruppe.

Efter tirsdagens åbning af Folketinget blev også Morten Østergaard direkte spurgt, om han havde krænket Lotte Rod, og til en gruppe journalister svarede han i første omgang »nej«.

Kort efter opsøgte han selv Jyllands-Posten for at korrigere sit svar. Han slog fast, at han hverken ville svare ja eller nej på, om han er krænkeren.

»Jeg vil ikke i hverken denne eller andre sager gå ind i personspørgsmålet. Og når jeg ikke gør det, er det fordi, at vi jo har andre sager. Og jeg mener ikke, at måden at håndtere det på er, at man nu kan gå rundt til i princippet alle folkevalgte eller alle tillidsvalgte radikale én for en. Jeg tror, alle kan forstå, at det er ikke måden at håndtere de her sager på,« sagde han.

»Jeg har håndteret sagen med Lotte Rod og taget det dybt alvorligt, og det har jeg gjort efter bedste evne. Det står jeg på mål for,« sagde han og gjorde det klart, at der i sagen er givet »en påtale«, og han svarede »ja« til, at han selv har givet denne påtale.

»Der er givet den påtale, der skal til, og jeg er overbevist om, at det ikke gentager sig,« sagde han og slog fast, at den konkrete sag ikke vil blive yderligere oplyst.

I har selv været meget klare med hensyn til, at der bør være konsekvenser i sådanne sager. Er du sikker på, at I lever op til jeres egne idealer i denne sag?

»Jeg synes, at jeg forsøger at være meget ærlig omkring, at vi ikke har håndteret disse sager perfekt, det har jeg heller ikke. Og man kan sikkert også have synspunkter på, hvordan den konkrete sag skulle gøres,« siger Morten Østergaard.

En anden kaliber

Mens De Radikale har kritiseret udnævnelsen af Jeppe Kofod som minister, vil den radikale krænker godt kunne indtage et ministerkontor, mener Østergaard:

»Ja, det mener jeg. For det er en sag af en anden kaliber. Jeg forsøger ikke at negligere noget som helst, men det er en proportionsafvejning, og i den konkrete sag vil jeg sige, at hvis det er op til mig, vil man kunne blive det.«

Mandag aften var der møde i De Radikales forretningsudvalg. På dagsordenen var den aktuelle krænkelsesdebat, men landsformand Svend Thorhauge fik hverken kendskab til den konkrete konsekvens i Lotte Rod-sagen, eller hvem den krænkende person er.

Er nogen i ledelsen indblandet i sagen, siden der skal være så meget tavshed omkring sagen?

»Jeg ved ikke, hvem der er involveret i sagen. Men jeg ved, at den er blevet håndteret, og at den er håndteret med konsekvenser. Jeg er også i dag blevet orienteret om, at sagen er afsluttet med en påtale,« siger Thorhauge.

Mandag sagde Lotte Rod til Jyllands-Posten, at det er vigtigt, at partiet efter klare retningslinjer handler på hendes og andres sager.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.