DF vil skrue ned for Danmarks 70 procents-klimamål i lyset af coronakrisen

Regeringen bør genåbne klimaaftalen og sænke målsætningen om 70 procents reduktion af drivhusgasser, mener DF's klimaordfører, Morten Messerschmidt. Han afviser, at han dermed svigter klimaet.

Artiklens øverste billede
Efter megen debat om "klimatosser" var Dansk Folkeparti selv med til at indgå den historisk ambitiøse aftale om en klimalov tilbage i december. Nu foreslår partiets klimaordfører, Morten Messerschmidt, at genåbne aftalen. Foto: Jonas Olufson

I lyset af coronakrisens uoverskuelige konsekvenser for dansk erhvervsliv bør regeringen og Folketingets partier skrue ned for klimamålsætningen om 70 procents reduktion af drivshusgasser i 2030.

Det mener Dansk Folkeparti, som nu opfordrer regeringen til at sænke Danmarks historisk ambitiøse klimamål til 60 procent.

»Alle kan se, at der bliver en kæmpestor regning, som skal samles op efter coronakrisen. Alt andet lige bliver det erhvervslivet, som skal betale. Og med de mange mennesker, som i dag står uden job, er gået ned i løn eller på anden måde har måttet ofre sig under krisen, bliver det en mere usikker tid, vi går ind i. Derfor bør man tage bestik af de nye vilkår − også inden for klimapolitikken,« siger klimaordfører Morten Messerschmidt (DF) til Jyllands-Posten og tilføjer:

»Og derfor foreslår vi, at Dan Jørgensen genåbner klimaaftalen fra december og nedjusterer til de 60 procent, som jo var Socialdemokratiets egen politik op til folketingsvalget.«

Morten Messerschmidt oplyser, at han taler på vegne af DF, og at beslutningen er truffet i partiledelsen. Forslaget har han sendt til klimaministeren i et brev fredag.

Vi kommer ikke til at lægge stemmer til en politik, som vil være dårlig for dansk erhvervsliv.

Morten Messerschmidt, klimaordfører (DF)

I december indgik samtlige partier på nær Liberal Alliance og Nye Borgerlige en aftale om en bindende klimalov, som indeholder 70 procents-målet. Det skete, efter at det ene parti efter det andet − herunder DF − havde tilsluttet sig målsætningen.

Ud over at sænke klimamålsætningen foreslår DF konkret, at Klimaministeriets embedsmænd regner på, om et reduktionsmål på 60 procent kan gennemføres uden store risici for dansk erhvervsliv og arbejdspladser. Beregningerne skal fremlægges for klimaforligskredsen, som så − ifølge Messerschmidt − bør overveje, om klimaaftalen skal justeres.

Flere partier afviser

Flere partier i Folketinget har allerede forudset, at coronakrisen vil vanskeliggøre klimaindsatsen både politisk og økonomisk, men indtil videre har ingen foreslået at sænke ambitionerne.

DF’s forslag bliver da også blankt afvist af både Venstre, Konservative og Enhedslisten:

»Vi ser ikke noget behov for at ændre på målet om en reduktion på 70 procent. Vi kommer til at have en diskussion om, hvordan vi gør det, men vi vakler ikke. Til gengæld skal vi passe på konkurrencekraften hos erhvervslivet, sådan som det også er skrevet ind i aftalen,« siger Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers.

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, stemmer i:

»Det overrasker mig ikke, at Dansk Folkeparti viser sig ikke at være så klimatosset alligevel. Men for Enhedslisten er der ingen tvivl om, at vi selvfølgelig skal fastholde 70 procents-målsætningen. Den er i øvrigt fastsat i forståelsespapiret (mellem regeringen og støttepartierne, red.), og der er et flertal i Folketinget bag den,« siger hun.

Villadsen mener i stedet, at coronakrisen kalder på, at man fremrykker investeringer i grøn omstilling.

»Det ville være den kloge krisehåndtering, så man ikke bare udskyder løsningerne på en fremtidig klimakrise, som i omfang kommer til at blive helt enorm,« siger hun.

Også De Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard, langer ud efter DF:

»Jeg synes, at det vidner om, at Dansk Folkepartis klimaengagement er forsvundet lige så pludseligt, som det opstod. I 2018 præsenterede FN deres store klimarapport med ordene om at ”de næste få år i menneskets historie bliver de vigtigste nogensinde”. Så akut er klimakrisen − og det er den forsat, trods corona,« skriver Abildgaard i en sms og tilføjer, at det også har omkostninger ikke at handle nu.

»Så jeg synes, at DF skal komme til forhandlingsbordet, og så må vi i fællesskab finde løsninger, der ikke går ud over dansk erhvervslivs konkurrenceevne.«

DF lader trussel hænge i luften

Alligevel mener Morten Messerschmidt, at 60 procents reduktion af drivhusgasser vil være et »opnåeligt mål«, som stadig betyder, at Danmark kan bevare sin internationale toplacering på klimaområdet.

»Derfor synes jeg, det er det rigtige at gøre nu, sådan at der kommer ro om erhvervslivet,« siger DF-ordføreren, som bl.a begrunder sit forslag med udsigten til nye grønne afgifter på eksempelvis transportsektoren.

Sender det ikke et helt forkert signal til resten af verden, hvis vi begynder at slække på det historisk ambitiøse klimamål? Regeringen taler jo meget om, at Danmark kan være et grønt forbillede for resten af verden.

»Det har du har fuldstændig ret. Men jeg har meget svært ved at forestille mig, at Dan Jørgensen skulle mene, at 60 procent er uambitiøst. For det var hans egen politik for under et år siden,« siger Messerschmidt.

Klimakrisen går jo ikke væk, bare fordi vi står i en coronakrise. Så hvorfor skrue ned for ambitionerne?

»Svaret er, at vi bliver ikke bedre stillet til at redde klimaet ved, at vi straffer et erhvervsliv, som i forvejen er hårdt spændt for. Hvis ikke vi tager bestik af den alvorlige økonomiske situation, vi står i nu, gør man hverken sig selv eller klimaet nogen tjeneste.«

Så du mener ikke, at DF nu svigter klimaet og klimaaftalen?

»Nej, jeg vil faktisk mene, at man ville svigte klimaet ved ikke at gøre noget. For så risikerer man at sende danske arbejdspladser ud af landet, fordi virksomheder bukker under.«

Er det et krav fra DF, at klimamålsætningen bliver sænket?

»Vi har en bred aftale, som det selvfølgelig kræver enighed at ændre på. Så det her er et ønske om at få genåbnet aftalen. Jeg står ikke og truer med at opsige aftalen, for så kaster vi bare det hele i armene på de venstreorienterede partier.«

Så I er ikke ved at løbe fra klimaaftalen?

»Nej, tværtimod vil jeg sige, at vi er ved at redde den.«

Hvad gør du, hvis Dan Jørgensen afviser at genåbne aftalen?

»Så vil vi være nødt til at overveje det. Det vil være meget uklogt, hvis der slet ikke er nogen form for fleksibilitet fra ministeren. Han kan ikke være blind for, at der er sket store ting i dansk økonomi den seneste måned.«

Hvad betyder det, at I må ”overveje det”?

»Vi kommer ikke til at lægge stemmer til en politik, som vil være dårlig for dansk erhvervsliv. Men altså – nu skal man ikke male fanden på væggen.«

Siger du dermed, at hvis ikke Dan Jørgensen vil genåbne aftalen, så vil DF overveje at trække sig ud af den?

»Selvfølgelig vil vi overveje det. Men jeg siger ikke, at vi partout er ude. Det her er ikke revolverspil, hvor man enten får sin vilje eller slet ikke.«

Svar fra Dan Jørgensen

I en kommentar til Jyllands-Posten skriver Dan Jørgensen, at han ikke påtænker at genåbne klimaaftalen, som har et bredt flertal på 168 mandater bag sig:

»I aftalen om klimaloven skrev vi netop meget klare principper om vækst og beskæftigelse ind for at sikre en ambitiøs grøn omstilling, der udvikler og ikke afvikler dansk økonomi,« skriver han.

Han medgiver dog, at Danmark nu står i en meget anderledes situation, end da aftalen blev indgået i december.

»Samtidig er klimakrisen ikke forsvundet, og det er regeringens ambitioner heller ikke. Men vi kommer afgjort til at se på rækkefølgen og initiativerne i lyset af den nuværende situation med fokus på, at klimapolitikken skal understøtte genrejsningen af dansk økonomi.«

»Vi kommer ikke til at føre en politik, der er med til at lukke danske virksomheder for så at sende arbejdspladser - og forurening - til udlandet. Det ville vi ikke før krisen, og det vil vi ikke efter krisen,« skriver ministeren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.