JP’s politiske redaktør: Det var i dag, Mette Frederiksen blev statsminister

Mette Frederiksen bestod sin hidtil sværeste prøve som statsminister, men der venter hårde opgør i fremtiden, vurderer Jyllands-Postens politiske redaktør.

Artiklens øverste billede
Jyllands-Postens politiske analytiker og leder af Christiansborg-redaktionen, Marchen Neel Gjertsen. Foto: Bidstrup Stine

Det var en determineret statsminister, der onsdag trådte frem på et pressemøde og mødte ikke bare pressen, men hele Danmark, da hun fremlagde planerne for at lukke Danmark ned i 14 dage.

Det vurderer Jyllands-Postens politiske redaktør, Marchen Neel Gjertsen.

»Det er i sådan nogle ekstraordinære situationer for Danmark, at alle samles om landets leder, og derfor var også det hidtil ultimativt sværeste og vigtigste pressemøde i hendes karriere. På mange måder var det i dag, at Mette Frederiksen for alvor blev statsminister,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Hun vurderer, at Mette Frederiksens fremtoning og klare tale nåede ud til alle danskerne.

»Det var afgørende vigtigt for hende, at hun ikke begik fejl, og at vi troede på hende, når hun talte. Der skal hun tale med ekstra stor autoritet, hun skal have folk til at opføre sig på en bestemt måde, som hun ikke kan lovgive sig ud af, og noget, der er så omfattende og så kompleks, blev kommunikeret fuldstændigt fejlfrit og roligt. Den balancegang er meget, meget svær, men jeg synes, at hun lykkedes godt med den,« siger Machen Neel Gjertsen.

Ifølge den politiske redaktør vil pressemødet blive en slags milepæl for, hvordan den kommende tid vil blive målt.

»Hvis den her situation udvikler sig værre, end man havde regnet med, vil der blive husket tilbage på det her pressemøde. Der vil komme et kritisk blik på hver eneste beslutning, myndigheder træffer, og derfor er det selvfølgelig også en meget, meget svær situation for statsministeren,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Hun mener, at Mette Frederiksen i begyndelsen vil få arbejdsro fra de andre partier på Christiansborg.

»Der er ingen partier, der tør lave ballade i den her situation, så i første omgang rykker alle partier sammen og støtter alt, hvad regeringen ønsker sig af lovgivning, men så snart første del er overstået, kommer de kritiske spørgsmål om, hvad det koster, kunne man have gjort mere, skulle man have gjort det tidligere og så videre. De ting vil efterfølgende blive vejet på en guldvægt, og derfor var et også et pressemøde, hvor hvert eneste komma, hun sagde, var vigtigt,« vurderer Marchen Neel Gjertsen.

På pressemødet understregede Mette Frederiksen, at der i den kommende tid vil være rigtig mange spørgsmål, som hun ikke kan svare på.

»Jeg tror, at det var vigtigt for hende at lave den præmis, at hun kan komme til at begå fejl og ikke at bilde nogen ind, at der er styr på alting, for det er der selvfølgelig ikke i sådan en situation. Det er et forsøg på at afvæbne og på at være ærlig omkring, hvad der kan komme til at ske,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.