Ministerier køber konsulenter trods socialdemokratisk politik om at skære ned

S ville have stat og kommuner til at spare på konsulenter, men har i regeringens første måneder brugt flere hundrede tusinde kroner på rekruttering.

Artiklens øverste billede
Før valget bebudede Mette Frederiksen en 3 mia. kr. besparelse på eksterne konsulenter i stat og kommuner. Men alene i Uddannelses- og Forskningsministeriet, Forsvarsministeriet og Kulturministeriet har man samlet brugt over 300.000 kr. på konsulentbureauer, der skulle hjælpe ministerierne med rekruttering. Foto: Jens Dre

Regeringen ville før valget have offentlige institutioner til at skære ned på brugen af konsulenter, men har i sine første tre levemåneder brugt flere hundrede tusinde kroner på konsulenter til rekruttering i ministerierne. Det viser en aktindsigt i rekrutteringer, efter S-regeringen tiltrådte.

Før valget bebudede Mette Frederiksen en besparelse på 3 mia. kr. på eksterne konsulenter i stat og kommuner:

»Det bør være muligt, at det offentlige selv kan løfte flere af de opgaver, som konsulenter i dag hyres til.«

Men alene i Uddannelses- og Forskningsministeriet, Forsvarsministeriet og Kulturministeriet har man samlet brugt over 300.000 kr. på konsulentbureauer, der skulle hjælpe ministerierne med rekruttering. Det er, selv om ministerierne har egne HR-afdelinger.

I sidstnævnte ministerium har man eksempelvis betalt et bureau 52.000 kr. »eksl. moms og transport« for en ansættelsesproces, der førte til ansættelsen af kulturminister Joy Mogensens tidligere pressechef fra Roskilde Kommune, hvor hun var borgmester, før hun blev udnævnt minister.

Det er en underlig brug af statens penge.

Rosa Lund (EL)

Enhedslistens Rosa Lund kalder det »en underlig måde at være godt eksempel på«:

»Det er en underlig brug af statens penge. Det virker til, at man i nogle af tilfældene har brugt konsulenter til opgaver, som ministerierne sagtens selv kunne have løst – hvilket de har kunnet tidligere

»Vi håber, det er den bedste kandidat, der får jobbet. Det er en embedsmandsstilling, så derfor burde det ikke have haft betydning, at pågældende og ministeren har en relation. Men det er da betænkeligt, at der skulle et bureau til at finde en presse- og kommunikationschef til Kulturministeriet. Det er underligt, og det burde være noget, ministeriets HR-afdeling var gode nok til at klare selv. Også uden ministerens indblanding.«

En optælling i Berlingske har tidligere vist, hvordan syv af ni nyansatte pressechefer i ministerierne har bånd til regeringen.

Ministeriernes pressechefer er – i modsætning til ministres særlige rådgivere, der netop er ansat som politiske rådgivere – neutrale embedsmænd, som skal tjene den siddende minister og bliver på posten, når og hvis regeringen skifter farve.

Det har fået en række borgerlige partier til at kalde statsminister Mette Frederiksen i samråd om sagen.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, kalder brugen af konsulenterne for »hykleri«.

»Det er dobbeltmoral. Vi har i Venstre altid ment, at det kan være fornuftigt nok at bruge konsulenter - også til nogle rekrutteringer. Hvis man give den medicin til stat og kommuner, skulle Socialdemokratiet selv gå foran med et godt eksempel. Det gør man så ikke. Med mit kendskab til centraladministrationen og de rekrutteringer, der finder sted i øjeblikket, der må jeg sige, at der findes store, dygtige HR-afdelinger, der godt kan løse de opgaver,« siger han.

Har I ikke selv brugt konsulentbureauer til rekrutteringer, da I sad i regering?

»Jo, men vi har heller ikke lovet at lave en besparelse på 3 mia. kr., når vi fik regeringsmagten.«

Professor i offentlig administration Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet siger, at der »bestemt kan sættes spørgsmålstegn ved, om det i alle sammenhænge er fornuftigt« at bruge konsulentbistand til rekrutteringer af stillinger, som man må forvente, at et ministeriums HR-afdeling selv kunne stå for.

»Jeg vil mene, at man burde have den ekspertise i huset,« siger han.

Finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) kalder kritikken fra Venstre for »lige en kende for frisk«:

»Konsulentforbruget steg jo 1,5 mia. kr. under Lars Løkke Rasmussen. Vi har aldrig sagt, man kan drive en offentlig sektor uden at bruge konsulenter til f.eks. ansættelser. Jeg har tiltro til, at hvis ministerierne har vurderet det nødvendigt, så har det været det. Men vi har et kritisk blik på brugen af konsulenter og en ambition om at spare 3 mia. kr. på området, som vi ønsker at bruge på borgernær velfærd.«

Hvorfor bruge penge på at få et bureau til at ansætte en kommunikationschef, som man må antage, man har prøvet før i et ministerium?

»Enheder, der forvalter offentlige kroner, skal altid tænke sig grundigt om, når det kommer til konsulentforbrug. Men jeg har ingen mulighed for at vurdere de konkrete tilfælde. Men hvis ministerierne har vurderet, der var brug for det, så er det min indstilling, at der nok har været det.«

Tror du ikke, at alle offentlige enheder, der gør brug af konsulenter, også vil mene, at der har været brug for det i deres konkrete tilfælde?

»Jo, men når man ser mere generelt på det, så er forbruget steget, og der er eksempler på, at statslige enheder har brugt konsulenter i tilfælde, hvor det var uhensigtsmæssigt. F.eks. i dyre brandingkampagner i kommuner.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.