Mette Frederiksen advarer om manglende tillid

Mangel på tillid var den gennemgående tråd i statsminister Mette Frederiksens første åbningstale til Folketinget, hvor hun også nedtonede forventningerne til den nye regering.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen holder sin første åbningstale til Folketinget på den første tirsdag i oktober. Foto: Stine Bidstrup

»Tillid« var nøgleordet i statsminister Mette Frederiksens (S) første åbningstale til Folketinget.

Over 30 gange kom hun ind på tilliden − eller manglen på samme − da hun gik på talerstolen foran det nytiltrådte folketing og kongefamilien.

For selvom det går godt i Danmark, slår tilliden,som måske er det mest værdifulde i Danmark, revner på en lang række områder, lød det fra statsministeren.

Grådighed i finanssektoren, skandalerne i skattevæsenet, uro ude i verden, klimakrisen, problemer med indvandring og fejlslagen integration, bandekriminalitet og et politi, der måske ikke kommer, når man ringer. Også manglen på tillid til politikere, blev adresseret.

De hyggelige jordbærboder i vejkanten, hvor pengekassen står frit fremme, har fået videoovervågning, beskrev hun:

»Hvis det skal blive ved med at gå godt, skal vi gøre noget ved det, der går skidt. Forskellene er blevet for store. Samfundskontrakten er blevet svagere. Tilliden er blevet mindre. Hvis afmagten slår rod, så risikerer vi troen på demokratiet. Viljen til fællesskab. Håbet om forandring,« sagde Mette Frederiksen.

Ingen klassisk tale

Ifølge grundloven er formålet med åbningstalen at give »en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.« Men det var ikke en klassisk åbningstale, da den ikke handlede så meget om politiske planer og kommende forhandlinger.

Hun sagde det også selv:

»Min tale i dag ikke en opremsning af alle de mange ting, regeringen vil gennemføre i Folketingsåret. De står i lovprogrammet. I stedet vil jeg sætte en retning: Større retfærdighed. Velfærden først. Et grønnere Danmark.«

I stedet tog statsministeren udgangspunkt i en række problematikker ”ude i virkeligheden,” som man siger.

For eksempel hos en hjemmehjælper, der skal følge et minutskemaet og bruger en stor del af deres arbejdstid på at dokumentere, holde møder og dosere medicin.

»Imens ligger en gammel mand og venter på at blive hjulpet op af sengen,« sagde Mette Frederiksen.

Uden at blive helt konkret, talte hun om, at »give slip« i stedet for at opfinde nye regler. Kommuner skal detailstyre mindre. Fagforeninger og patientforeninger skal holde igen med at kræve nye rettigheder. Og Folketinget skal blive bedre til at vise tillid til de offentligt ansatte:

»For ved I hvad? Medarbejderne er ved at drukne i alle de gode intentioner, om hvordan de udfører deres arbejde bedst muligt. Jeg forstår godt dem, der lader bureaukratiet gå ind ad det ene øre og ud af det andet. Og bruger kræfterne på at være sammen med borgeren,« sagde Mette Frederiksen og bebudede en »nærhedsreform,« som skal gøre op med unødvendig styring og kontrol i den offentlige sektor.

Forbedringer lader vente på sig

Hun erkendte også, at nogle af de gyldne løfter fra valgkampen vil lade vente på sig:

»En del af jer, der sidder oppe på tilskuerpladserne her i salen eller ser med hjemmefra – I kommer ikke til at mærke forbedringerne lige med det samme. Hverdagen på sygehusene, på plejehjemmene og i daginstitutionerne vil ikke blive markant tryggere og bedre. Ikke fra første færd selvom vi bruger flere milliarder. Selvom vi ruller skæve skattelettelser tilbage. Selvom vi i stedet bruger pengene på uddannelse, sundhed og børn – så er udfordringerne så store at mange slet ikke vil opdage det,« sagde statsministeren.

Regeringen vil blandt andet ansætte 1.000 ekstra sygeplejersker, og vil give nedslidte danskere en ret til tidligere tilbagetrækning.

Sidstnævnte vil regeringen fremlægge lovforslag om efter overenskomstforhandlingerne i foråret 2020, fremgår det af regeringens lovkatalog, som er blevet offentliggjort i dag.

Og da Mette Frederiksens tale faldt på klimaområdet, hvor målet er 70 procents CO2-reduktion i 2030, slog hun fast, der skal indgås en bindende klimalov allerede inden jul.

Derefter er planen, at der laves en klimahandlingsplan for at få de grønne drømme til at gå i opfyldelse.

Onsdag præsenterer regeringen sit finanslovsforslag for 2020, og torsdag finder den traditionsrige åbningsdebat sted i Folketinget, hvor Mette Frederiksens tale skal debatteres.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.