Løkke har udskrevet folketingsvalg

Statsministeren har meddelt dronningen, at han ønsker at holde folketingsvalg 5. juni.

Danskerne skal til folketingsvalg grundlovsdag, onsdag den 5. juni.

Det har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop meddelt Folketinget. Han bad tirsdag om ordet for at give en udtalelse at særlig karakter:

»Jeg har i går meddelt Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives valg til Folketinget,« sagde Løkke og fortsatte:

»Jeg ønsker at bruge hele min vilje, mine kompetencer og min erfaring til fortsat at lede Danmark. Og jeg beder danskerne om genvalg ved folketingsvalget som afholdes 5. juni«.

Med disse ord blev godt fire ugers valgkamp - 29 dage - formelt skudt i gang, og dermed er der tale om den længste valgkamp i Danmark siden folketingsvalget i 1974.

»Vi får en en lang folketingsvalgkamp, som giver os tid til at diskutere, hvem der er bedst til at lede landet. De sidste fire år har denne regering forhandlet bredt og vi har fået vedtaget 95 procent af alle lovforlag med flertal hen over midten. Tak for mange gode stunder de sidste fire år. Jeg vil gerne ønske jer og alle danskere en god valgkamp,« sagde Løkke.

13 partier er på stemmesedlen denne gang. Tre helt nye; Nye Borgerlige, Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs. Desuden kæmper også Kristendemokraterne for at komme i Folketinget.

Løkkes valgdato betyder, at danskerne skal til to valg på mindre end to uger. Valget til Europa-Parlamentet finder som bekendt sted den 26. maj.

Udskrivelsen kommer samtidig med, at Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, ligger indlagt på hospitalet med maveonde. Hun meddelte tidligere på dagen, at hun ikke kan deltage i en ellers planlagt debat med Løkke på TV2 tirsdag aften.

Nu hvor valget er udskrevet standser det normale arbejde i Folketinget, og politikerne rykker ud i landet for at føre valgkamp. Regeringen er dog ikke gået af, den fortsætter formelt valgkampen igennem indtil en eventuel ny regering overtager.

Det bliver dog op ad bakke, hvis VLAK-regeringen skal bevare magten. Meningsmålingerne viser alle en markant føring til oppositionen. I nogle målinger er de røde partier endda så meget foran, at Mette Frederiksen slet ikke behøver Alternativets mandater, for at kunne blive statsminister.

Men med en lang og uforudsigelig valgkamp forude kan alt ske.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.